Ηλεία

Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπρασπιτιωτών «Η Πρόοδος»: Δημιουργώντας όμορφες στιγμές και αναμνήσεις

*Στις επιτυχημένες δράσεις και εκδηλώσεις που διοργάνωσε τις ημέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο για ντόπιους και ετεροδημότες

Με τις βαλίτσες τους γεμάτες όμορφες στιγμές και γλυκές αναμνήσεις, επέστρεψαν στο κλεινόν άστυ οι Ασπρασπιτιώτες που βρέθηκαν στη γενέτειρά τους για ολιγοήμερες διακοπές με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με τη συμμετοχή ντόπιων και ετεροδημοτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία, επιβραβεύοντας έτσι την προσπάθεια των μελών του Δ.Σ που είχαν πασχίζει για τη διοργάνωσή τους, δίνοντάς τους κίνητρο να συνεχίσουν.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, που έδωσαν την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να συναντηθούν, να πουν τα νέα τους, να θυμηθούν τα παλιά και να περάσουν όμορφα, ενώ τα αστεία και τα πειράγματα δεν έλειψαν. Ιδιαίτερη αξία όμως, είχαν οι δράσεις που σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν για τα παιδιά, αφού έγιναν η αφορμή να δημιουργηθούν φιλίες, να αναδειχθούν ταλέντα και να «περάσουν» σημαντικά μηνύματα στα παιδιά. «Αυτός ήταν ο στόχος και αυτή είναι η δική μας ¨πληρωμή¨, των μελών του Δ.Σ και όλων όσοι βοηθούν για να οργανώσουμε αυτές τις δράσεις», λέει στην εφημ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αδαμόπουλος, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις και εκδηλώσεις, δίνοντας τους «ζωή», και ειδικά στα μέλη του Δ.Σ (σ.σ Ειρήνη Φλωροπούλου, Θωμά Φράγκο, Κωνσταντίνο Διονυσόπουλο, Βασίλη Δημητρόπουλο) που πάσχισαν όλο αυτό τον καιρό.

Η αρχή έγινε το Σάββατο 11 Αυγούστου, όπου τα παιδιά του χωριού έπαιξαν «Σκορ 4» στην πλατεία του χωριού για να δώσουν λίγο αργότερα τη «σκυτάλη» στα μεγαλύτερα…παιδιά, που συμμετείχαν στα Τουρνουά Δηλωτής και Σκακιού, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Με μεγάλη επιτυχία όμως στέφθηκε και το παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή μουσική από τους Γιώτα Κόκκορη, Κώστα Τσαρουχά και Σωτήρη Κόκκορη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του  Λαογραφικού Μουσείου, ο οποίος «πλημμύρισε» από ντόπιους και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή που διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ίδιος χώρος, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Αυγούστου «πλημμύρισε» από τα παιδιά, που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στα Εικαστικά Εργαστήρια που λειτούργησαν στον χώρο. Με τις οδηγίες του Παύλου Αυγερινόπουλου και του Γιώργου Γκιντζίρη (σ.σ μουσικών της ορχήστρας «Τα Χρώματα της Ήλιδας») τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους ζωγραφικά έργα τέχνης και φιγούρες θεάτρου σκιών αντίστοιχα. Στον ίδιο χώρο, ο Χρίστος Φερλές «μύησε» τα παιδιά στη μοντέρνα ζωγραφική τέχνη. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου με τη συνοδεία της Ειρήνης Φλωροπούλου στο πιάνο και του Γιώργου Λαγογιάννη, που τραγούδησε μαζί τους, συνοδεύοντας και με την κιθάρα του.

Στο πλαίσιο των δράσεων μέλη και φίλοι του συλλόγου, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου συμμετείχαν στην  Εθελοντική Αιμοδοσία, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου.

Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο Ελληνικό Θέατρο και στον Κινηματογράφο από τα παιδιά-μέλη της Θεατρικής Ομάδας του συλλόγου (σ.σ με την επιμέλεια της Μαρίας Γεωργοπούλου και της Ειρήνης Φλωροπούλου, στα μουσικά μέρη) με τη συμμετοχή και πάλι του Γιώργου Λαγογιάννη, ενώ η «αυλαία» έπεσε με την προβολή της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας «Ο Ψύλλος» του Ηλείου σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Σπύρου.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με πεζοπορία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 16ης Αυγούστου, όπου οι συμμετέχοντας διέσχισαν μια απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων, από τα Άσπρα Σπίτια έως το Λούβρο, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου.

Όλη η επικαιρότητα