Ηλεία Πολιτική

Ποτόκι: Με τόλμη για το Περιβάλλον – Δήμος Πύργου και Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες

Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για να απαλλαγεί η πόλη του Πύργου από την ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα Ποτόκι, ξεκίνησε χθες στην Αθήνα με τη συνάντηση του δήμαρχου Τάκη Αντωνακόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση παρέστησαν ακόμα, η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου καθώς και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος.

Ο δήμαρχος Πύργου τόνισε στο κ. Γραφάκο,  ότι το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όχι μόνο στη περιοχή, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,  έπειτα από την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη.

«Η χώρα κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν βρεθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη και αποδεκτή περιβαλλοντολογική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Επίσης ο δήμαρχος Πύργου ενημέρωσε τον κ. Γραφάκο ότι έχουν επιβληθεί, ήδη πρόστιμα στο ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας),  με πιο πρόσφατο, το ποσό των 60.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Από την πλευρά του ο  Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε ότι το θέμα αυτό είναι στη κορυφή της ατζέντας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά γενικότερα και της κυβέρνησης και επισήμανε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Δήμο Πύργου προκειμένου να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ο χώρος. Το πρώτο βήμα  για τη δρομολόγηση της λύσης, είναι η ανάθεση σε  ειδική επιστημονική ομάδα μελέτης, που θα προσεγγίζει την επίλυση του προβλήματος με διαφορά θεωρητικά μοντέλα.

Συμφωνήθηκε η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γραφάκος ενημέρωσε το δήμαρχο Πύργου, ότι με τον πρόσφατο νόμο, είναι στη διακριτική ευχέρειά του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφασίζει για κρίσιμα περιβαλλοντολογικά θέματα.

Η  κα. Αυγερινοπούλου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της  Βουλής για την περαιτέρω συμβολή της, στην επίλυσης του προβλήματος και ότι θα βοηθήσει και στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

«Τολμάμε να ασχοληθούμε σοβαρά με θέματα που άλλοι δεν το έκαναν. Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω ότι θα κινητοποιήσουμε τους πάντες και τα πάντα ώστε όσο πιο σύντομα γίνεται να υπάρξει απομάκρυνση αυτού του τεράστιου ρύπου», δήλωσε ο Τάκης Αντωνακόπουλος.

Δήλωση Αυγερινοπούλου για το Ποτόκι Πύργου

Η Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε τα εξής:

«Χθες πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  κ. Μανώλη Γραφάκο, καθώς, μετά από αίτημα τόσο δικό μου, όσο και του Δήμου Πύργου, λάβαμε την διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι δεσμεύεται να συμβάλει στην οριστική διευθέτηση του θέματος του Ποτοκίου. Το θέμα του Ποτοκίου, το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, αποτελεί δε εστία διακινδύνευσης για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πρέπει να λυθεί άμεσα και με την αξιοποίηση των πλέον πρόσφατων τεχνολογιών, το φυσικό δε περιβάλλον πρέπει να απορρυπανθεί και να αποκατασταθεί.

Το ζήτημα το έχω ήδη θέσει στη Βουλή, ενώ βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους Ευρωβουλευτές, καθώς και με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ενώ ο ρόλος του Δήμου Πύργου θα είναι καθοριστικός για την διευθέτηση του ζητήματος. Αναμένουμε κατά τις επόμενες εβδομάδες σχετικές εξελίξεις.»

Όλη η επικαιρότητα