Ελλάδα Ηλεία

Προβληματισμένοι οι βιβλιοπώλες με την αύξηση στα μεταφορικά-Μιλούν στην εφ Πατρίς

Κίνηση στα βιβλιοπωλεία λίγο πριν το «πρώτο κουδούνι»

Αρκετά μεγάλη και αυξανόμενη μέρα με τη μέρα, είναι η κίνηση στα βιβλιοπωλεία του νομού, όσον αφορά, κυρίως τις σχολικές τσάντες, αλλά και κάποια βασικά σχολικά είδη, τα οποία θα πρέπει να έχουν τα παιδιά για τις πρώτες ημέρες
έναρξης των σχολείων.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος,  Παναγιώτης Πεντάζος

Όπως τονίζουν οι βιβλιοπώλες, αυτή η κίνηση θα είναι ακόμη πιο μεγάλη
από αύριο, όταν θα δοθεί και η λίστα στους μαθητές με τα σχολικά είδη τα οποία θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Πολύ μεγάλη είναι η ποικιλία σε τσάντες και σε σχολικά είδη και ακόμα και την ύστατη ώρα οι γονείς μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν τα παιδιά τους σε οικονομικές τιμές και πάντα σε πολύ καλή ποιότητα

Η ποικιλία που υπάρχει και σε τσάντες και σε γραφική ύλη (τετράδια, μολύβια, μαρκαδόροι και στυλό) είναι πολύ μεγάλη, ενώ και οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια.
Όλα τα προϊόντα είναι δε εξαιρετικής ποιότητας και λόγω του ότι τα βιβλιοπωλεία τα έχουν προμηθευτεί εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχουν επιβαρυνθεί από τις μεγάλες αυξήσεις, που υπάρχουν στις μετακινήσεις, των τελευταίων εβδομάδων.
Οπότε ο γονιός θα μπορεί να βρει ότι θέλει για το παιδί του σε πολύ καλές τιμές και να διαλέξει μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων.
Η εφημερίδα «Πατρίς» έκανε ρεπορτάζ στα βιβλιοπωλεία ζητώντας την άποψη των επαγγελματιών του κλάδου, τόσο για τις τιμές όσο φυσικά και για την ποικιλία στα σχολικά είδη.

Διονύσιος Τραμπαδώρος : «Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ποικιλία και σε τσάντες και σε σχολικά είδη»

 

Ο κος Διονύσιος Τραμπαδώρος που διατηρεί φωτοτυπείο – βιβλιοπωλείο στον Πύργο, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες πού παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχει ποικιλία και σε τσάντες και σε σχολικά είδη.
«Παρά τις δυσκολίες πού παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχει ποικιλία και σε τσάντες και σε σχολικά είδη. Οι δυσκολίες που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σε όλη την υφήλιο λόγω του κορωνοιού. Δηλαδή κάποια στιγμή πάγωσε η ζήτηση, μειώθηκε και η προσφορά και όταν αυξήθηκε και πάλι η ζήτηση, οι εταιρείες δεν ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν όσον αφορά την προσφορά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε κάποια προϊόντα και φυσικά οι τιμές εξαρτώνται και από την πολιτική του κάθε επιχειρηματία. Αν ενσωματώνει το κόστος ή μέρος του κόστους ή δεν το ενσωματώνει καθόλου. Υπάρχουν και επιχειρήσεις πού θα δώσουν τα προϊόντα τους στις ίδιες τιμές με πέρυσι».

Γιώργος Παναγόπουλος: «Περισσότερο αυτή τη στιγμή κινείται η τσάντα»

Ο κος Γιώργος Παναγόπουλος από το βιβλιοπωλείο «Πολύπλευρο» στον Πύργο τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ μικρή άνοδος στις τιμές κάποιων ειδών, αλλά οι γονείς μπορούν να βρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. 
«Έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά από το Δεκαπενταύγουστο και μετά, η αναζήτηση από τους γονείς για τιμές και για προϊόντα. Περισσότερο αυτή τη στιγμή κινείται η τσάντα που είναι κάτι το πρωτεύον, ενώ περιμένουμε πότε θα δοθούν οι λίστες από τα σχολεία, για να ξέρουμε και τα προϊόντα που θα κινηθούν περισσότερο. Το θέμα με τις τιμές είναι ότι υπάρχει μία ελαφρά άνοδος σε κάποια σχολικά είδη, αλλά δεν είναι πολύ μεγάλη αυτή η αύξηση τιμών και φυσικά προσπαθούμε όσο μπορούμε να συμπιέσουμε τις τιμές και φυσικά προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να τις κρατάμε σε ένα λογικό επίπεδο. Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε τις τιμές προς τα πάνω, για να μην επιβαρύνεται και η τσέπη του γονέα, γιατί ξέρουμε ότι ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας. Γενικά έχουμε σε όλα τα σχολικά είδη μεγάλη πληθώρα από προϊόντα και φυσικά οι γονείς έχουν πολλές επιλογές. Μπορεί να θέλουν κάτι πιο οικονομικό, κάτι πιο ακριβό. Είναι και θέμα επιλογής πλέον. Υπάρχουν τσάντες με 8 ευρώ και φτάνουμε μέχρι και 70 ευρώ, που αφορά αυτές που είναι οι λεγόμενες τρόλεϊ και μία πολύ καλή ποιότητα. Μία συνηθισμένη τσάντα ποιότητας πάντως, ξεκινάει από 28 ευρώ και φτάνει μέχρι 38 ευρώ και θα είναι μία τσάντα την οποία θα την ευχαριστηθεί το παιδί».

Σωτήρης Κορκολής: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε όλα τα προϊόντα και πολύ καλή ποιότητα στις τσάντες»

 

Ο κος Σωτήρης Κορκολής από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» στον Πύργο στάθηκε και αυτός στην πολύ μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα σχολικά είδη. 
«Οι τιμές δεν έχουν διαφορές σχετικά με την περσινή περίοδο, ο κόσμος ξέρει τι έχει να χαλάσει το παιδί του τον Σεπτέμβρη και φυσικά υπολογίζει όλα τα έξοδα τα οποία θα κάνει. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος ο κόσμος έχει όρεξη, από τα μέσα του Αυγούστου και μετά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τσάντες, αφού αυτή είναι η εποχή τους. Ελπίζω ο κόσμος να ξεπεράσει το σοκ των προηγούμενων χρόνων και να πάμε καλά. Όσον αφορά τώρα την αύξηση που παρουσιάζεται κυρίως στις πρώτες ύλες που έρχονται από την Κίνα πρωτίστως, εμείς αυτά τα προϊόντα τα έχουμε κλείσει από το χειμώνα. Οπότε δεν έχει επηρεαστεί ακόμη η τιμή τους. Πιστεύω ότι αυτό εμάς θα μας επηρεάσει του χρόνου. Πάντως υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε όλα τα προϊόντα και φυσικά υπάρχει πολύ καλή ποιότητα στις τσάντες. Περιμένουμε και τις λίστες που θα δοθούν από τα σχολεία και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στα αγγλικά βιβλία πέρα από τις τσάντες».

Νικόλαος Ζήρος: «Οι τιμές είναι σταθερές και δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρσι»

Ο κος Νικόλαος Ζήρος από το βιβλιοπωλείο «LEXIS» στον Πύργο τονίζει ότι οι τιμές είναι σταθερές και υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε προϊόντα.  
«Ποικιλία υπάρχει σε όλα τα είδη όπως κάθε χρόνο, ενώ οι τιμές είναι σταθερές γιατί εμείς έχουμε παραλάβει πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τον Μάρτη μέχρι και τον Ιούνιο. Οπότε οι τιμές είναι σταθερές και δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρσι. Η κίνηση σιγά-σιγά έχει αρχίσει και αυξάνεται και αφορά κυρίως σε τσάντες, σε κάποια κύρια είδη για να μην πάει το παιδί χωρίς τα βασικά στο σχολείο και περιμένουμε να υπάρξει κορύφωση την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Όταν θα δοθεί δηλαδή η λίστα από τα σχολεία. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη, ακόμα και αν έρθει ο γονιός την τελευταία στιγμή, αφού οι παραγγελίες μας γίνονται προγραμματισμένα με βάση τα περσινά στοιχεία, οπότε δεν πρόκειται να ξεμείνουμε».

Αγαθοκλής Κωτσάκης: «Φοβάμαι ότι φέτος θα υπάρξει πρόβλημα σε όσους διαμένουν στις πυρόπληκτες περιοχές»

Τέλος ο κος Αγαθοκλής Κωτσάκης από το βιβλιοπωλείο «Φωτογνώση» στον Πύργο στάθηκε στην ψυχολογία των γονέων που είναι από τις πυρόπληκτες περιοχές και μπορεί να έχουν λίγα χρήματα για αγορές σχολικών ειδών. 
«Ακόμη οι γονείς δεν έχουν ξεκινήσει να ζητούν τα σχολικά είδη και αυτό πιστεύω ότι θα αρχίσει να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα όταν θα πάρουν τις λίστες τα παιδιά από τα σχολεία. Ευελπιστούμε να μην έχουν επηρεαστεί οι γονείς λόγω της κρίσης και των πυρκαγιών και να έχουμε γενικότερα δουλειά. Φοβάμαι ότι φέτος θα υπάρξει όμως πρόβλημα, κυρίως σε όσους διαμένουν στις πυρόπληκτες περιοχές και όπως είναι λογικό θα έχουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Όσον αφορά τις τιμές στα προϊόντα, υπάρχουν και φθηνές τιμές, αλλά σιγά-σιγά θα έρθει και η αύξηση σε κάποια προϊόντα, αφού έχουν ακριβύνει τα κοντέινερς που μεταφέρουν τα πράγματα, οπότε θα μεταφερθεί και στον πελάτη αυτή η αύξηση. Ποικιλία υπάρχει πάντως σε όλα τα σχολικά είδη, και ελπίζω η ψυχολογία του κόσμου να είναι καλύτερη σιγά-σιγά, αφού τη βλέπω ότι είναι πεσμένη λόγω των γεγονότων».

 

Γιώργος Δημητρόπουλος

«Βιβλιοπανόραμα»

Αμαλιάδα

Η κίνηση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες κυρίως μέρες. Οι μαθητές, κυρίως των πρώτων τάξεων, αδημονούν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να επιλέξουν τα σχολικά τους είδη.

Αναμένουμε με την έναρξη, που θα λάβουν και τις λίστες από τα σχολεία να αυξηθεί η κίνηση.

Είναι μια χρονιά καλύτερη από την περσινή και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι σε συνάρτηση και με την κατάσταση που δημιουργεί ο ιός.

Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές.

Εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Αλέξης Μητρογιάννης

«Εκτυπόραμα»

Αμαλιάδα

Η κίνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι από την Δευτέρα η κίνηση θα αυξηθεί.

Καλή σχολική χρονιά να έχουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί.

Διονύσης Παυλόπουλος

«Κύκλος»

Αμαλιάδα

Η κίνηση στα σχολικά είδη έχει ξεκινήσει τις τελευταίες κυρίως μέρες.

Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν έχουν αλλάξει, είναι σταθερές.

Από αύριο θα αρχίσει να κορυφώνεται η κίνηση, αφού οι μαθητές θα λάβουν τις λίστες από τα σχολεία τους.

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία για όλους.

Γρηγόρης Κακολύρης

«Βιβλιοχώρος»

Αμαλιάδα

Η κίνηση έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες. Ενόψει της σχολικής χρονιάς οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον και από αύριο οπότε θα πάρουν και τις λίστες από τα σχολεία, η κίνηση θα παρουσιάσει αύξηση.

Οι τιμές είναι καλές, ίδιες με τις περσινές για όλα τα βαλάντια.

Εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία για όλο τον κόσμο.

Διονύσης Πυλαρινός

«Βιβλιοπαιδεία»

Αμαλιάδα

Παρότι φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω πανδημίας, υπάρχει κίνηση κυρίως αυτές τις μέρες. Οι τιμές είναι λίγο καλύτερες και από πέρυσι. Έχουν προσπαθήσει λίγο και οι εταιρείες, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ψωνίσει.

Καλή σχολική χρονιά.

Όλγα Αναγνωστοπούλου

«Μαθητική Φωλιά»

Αμαλιάδα

Έχει ξεκινήσει η κίνηση. Περιμένουμε τους μικρούς μαθητές να τους εξυπηρετήσουμε.

Υπάρχουν πολλά σχολικά είδη, που μπορούν να προμηθευτούν σε πολύ καλές τιμές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν αύξηση.

Από αύριο, αναμένουμε περισσότερη κίνηση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά.

 

Όλη η επικαιρότητα