Συνεντεύξεις

Προσεγγίζοντας τις Μαθησιακές Δυσκολίες..

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ- ΦΙΛΟΛΟΓΟ

Οι μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Την τελευταία εικοσαετία, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών εστιάζεται συχνά στις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

O ψυχικός κόσμος των επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις μαθησιακές δυσκολίες. Τα παιδιά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τα όσα ακούν, βλέπουν αλλά και στη σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον γραπτό λόγο, στον προφορικό, δυσκολίες συντονισμού και προσοχής.

Οι αρνητικές συνέπειες των μαθησιακών δυσκολιών επηρεάζουν εκτός από το σχολείο, γενικότερα την καθημερινότητα του παιδιού.

Για το μείζον ζήτημα των Μαθησιακών δυσκολιών, τον ρόλο της οικογένειας αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού, μιλήσαμε με την Ειδική Παιδαγωγό- Φιλόλογο  με ειδίκευση στην παιδική ανάπτυξη-μαθησιακές δυσκολίες  Σίλια Παπαδοπούλου.

Σκοπός μας ήταν να λάβουμε σαφείς και εξειδικευμένες απαντήσεις στα ερωτήματά μας, βοηθώντας τα παιδιά του τόπου μας, αλλά και τους γονείς τους να κατανοήσουν τόσο τη φύση των δυσκολιών, όσο και να γνωρίσουν την αντιμετώπισή τους.

Σίλια, να μας πεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου θέλεις για να μας συστηθείς;

Κατάγομαι από τον Πύργο, όπου και μεγάλωσα. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή. Έχω εργαστεί για πολλά χρόνια ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης του νομού μας και την τελευταία δεκαετία εργαζόμουν σε δημόσια σχολεία στην Ειδική Αγωγή, σε τμήματα ένταξης και με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,  νευροαναπτυξιακές, συναισθηματικές και άλλου είδους διαταραχές.

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς αποκλειστικά με το κομμάτι της Ειδικής Αγωγής και συγκεκριμένα με τις μαθησιακές δυσκολίες;

Για κάποιο περίεργο λόγο, η ειδική αγωγή είναι ένας κλάδος που σε επιλέγει και δεν τον επιλέγεις. Εγώ ανέκαθεν ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με την εκπαίδευση, καθώς και η μητέρα μου και ο παππούς μου ήταν εκπαιδευτικοί. Οπότε η εκπαίδευση είναι «γονιδιακό θέμα»» σε αυτήν την οικογένεια και για εμένα ήταν μονόδρομος. Το ότι ασχολήθηκα συγκεκριμένα όμως με την Ειδική Αγωγή έγινε λόγω της απεριόριστης χαράς που μου προκαλεί η εικόνα ενός παιδιού που αντιμετωπίζει πολλαπλές δυσκολίες στο σχολείο σταδιακά να μεταμορφώνεται σε ένα παιδί που αγαπά το σχολείο, που αγαπά να διαβάζει και να μαθαίνει. Η ικανοποίηση στο πρόσωπο αυτού του παιδιού είναι η δική μου ανταμοιβή και το κίνητρο να γίνομαι ολοένα και καλύτερη.

Στο γραφείο σας παρέχετε υπηρεσίες για οτιδήποτε αφορά την Ειδική Αγωγή;

Άποψή μου είναι ότι σε όλα τα πράγματα χρειάζεται μια εξειδίκευση για να μπορέσεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τον λόγο το γραφείο μας εστιάζει αφενός στην Αξιολόγηση και τη Διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών και αφετέρου στην παροχή Εξατομικευμένων Προγραμμάτων Θεραπευτικής Παρέμβασης και Αποκατάστασης των Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για να καταλάβουμε καλύτερα εμείς και οι γονείς που διαβάζουν την εφημερίδα μας, τι ακριβώς είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες;

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας γενικευμένος όρος που περιγράφει μια μεγάλη ομάδα πολύμορφων δυσκολιών, οι οποίες εκδηλώνονται με ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών διεργασιών και αναφέρονται στη λειτουργία και εκμάθησης της ομιλίας, της ανάγνωσης, της γραφής, της κατανόησης και των μαθηματικών. Διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στις Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες και στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Οι Γενικές από τη μια οφείλονται σε αρνητικούς ψυχοεκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε έλλειψη προσπάθειας, σε χαμηλό IQ ή σε σημαντικές αισθητηριακές ή εγκεφαλικές βλάβες οι οποίες σχετίζονται με τη διαταραχή.

Ενώ οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;

Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως Δυσλεξία, οι οποίες ωστόσο, προϋποθέτουν κανονική ή ανώτερη ευφυία ή τουλάχιστον όχι χαμηλή και επίσης τα αίτια τους είναι βιολογικο-νευρολογικά, που είναι κυρίως κληρονομικά. Δηλαδή τα παιδιά που έχουν Δυσλεξία γεννιούνται με αυτήν και δεν προκαλείται από το περιβάλλον.  Μέσα στην «ομπρέλα» της Δυσλεξίας ανήκουν σύμφωνα με το DSM-V (εγχειρίδιο διαγνωστικών κριτηρίων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας) οι εξής διαταραχές:

  • Διαταραχή ανάγνωσης (δυσαναγνωσία).
  • Διαταραχή στη γραπτή έκφραση (δυσορθογραφία).
  • Διαταραχή στα μαθηματικά (δυσαριθμησία).
  • Μαθησιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς.

Ποια ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες;

Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες υστερούν συνήθως σε ορισμένα μαθήματα, π.χ. είναι πολύ καλύτεροι στα πρακτικά μαθήματα και στα προφορικά, ενώ υστερούν σημαντικά στα φιλολογικά μαθήματα και στα γραπτά και γι’ αυτό εξετάζονται προφορικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τα παιδιά με Δυσλεξία συνήθως εμφανίζονται έξυπνα και ιδιαίτερα ευφυή αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν  και να γράψουν σωστά χωρίς να κάνουν ορθογραφικά λάθη σε σχέση με την ηλικία τους. Επίσης, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με το γράψιμο ή την αντιγραφή, πιάνουν με ασυνήθιστο τρόπο το μολύβι και ο γραφικός τους χαρακτήρας ποικίλλει ή είναι δυσανάγνωστος. Ακόμα, συχνά τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται στην εκμάθηση της ώρας , στη διαχείριση του χρόνου, αλλά και στην αλληλουχία των γεγονότων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι όταν γράφουν παραλείπουν φθόγγους ή κάνουν αντικαταστάσεις ή αντιμεταθέσεις. Λόγω των δυσκολιών αυτών, τα παιδιά δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της μελέτης, βιώνουν απέχθεια για το σχολείο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και απογοητεύονται εύκολα.

Αν οι γονείς ενός παιδιού που φοιτά στο Γυμνάσιο αντιληφθούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία μπορούν να δεχθούν βοήθεια σε αυτήν την ηλικία; Μήπως είναι πολύ αργά για να βοηθηθεί ένα δυσλεξικό παιδί στην ηλικία του Γυμνασίου;

Ποτέ δεν είναι αργά για την αντιμετώπιση μιας μαθησιακής δυσκολίας. Θα σας ομολογήσω ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι γονείς να απευθύνονται σε μας για αξιολόγηση των παιδιών τους ενώ φοιτούν στο Γυμνάσιο. Τα αξιολογητικά τεστ που παρέχουμε στο γραφείο μας καλύπτουν τις ηλικίες από 5 μέχρι 16 ετών, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια ευκρινή εικόνα των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί. Στη συνέχεια καταρτίζουμε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με υλικό προσαρμοσμένο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στις μαθησιακές ανάγκες, αλλά και δυσκολίες αυτών των συγκεκριμένων ηλικιών. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

Όλη η επικαιρότητα