Ηλεία

Κώστας Βασιλακόπουλος- Πρόεδρος Διασέλλων: «Η υπογεννητικότητα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα»

Τα Διάσελλα είναι μια πανέμορφη κοινότητα στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που όμως όπως και όλες οι υπόλοιπες κοινότητες της χώρας μας, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, με μεγαλύτερο φυσικά την υπογεννητικότητα, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του πληθυσμού.

Παρ’ όλα αυτά όμως κάποιοι νέοι, όπως ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Βασιλακόπουλος, έχουν παραμείνει εκεί και προσπαθούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής, που πρέπει να παραμείνει «ζωντανή».

Όπως τονίζει ο Κώστας Βασιλακόπουλος, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κοινότητα είναι το κλείσιμο του σχολείου, που είναι άλλη μία επίπτωση της υπογεννητικότητας, ενώ όσον αφορά την κατάσταση που υπάρχει μετά από τις πυρκαγιές του 2007, μας επισήμανε ότι η φύση έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς πάντως να λείπουν τα προβλήματα, κυρίως λόγω κάποιων μεγάλων κατολισθήσεων που συμβαίνουν, καθώς και λόγω της μείωσης των ποσοτήτων νερού στις πηγές απ’ όπου υδρεύεται το χωριό.

– Ποια είναι αυτή τη στιγμή τα βασικότερα προβλήματα της κοινότητας σε ότι αφορά τις υποδομές, αλλά και την καθημερινότητα;

«Όσον αφορά τις υποδομές, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Διάσελλα όπως γενικότερα και στη χώρα μας είναι η υπογεννητικότητα. Έχουμε συνεχή μείωση του πληθυσμού. Ειδικά τα χωριά ερημώνουν σιγά – σιγά. Η μείωση του πληθυσμού έχει επιφέρει και την έλλειψη εργασίας. Οι παραγωγικές μονάδες μειώνονται, τα ελεύθερα επαγγέλματα έχουν πάρει την κατιούσα. Λόγωτης συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης οι δουλειές έχουν λιγοστέψει. Όλα αυτά συντελούν ώστε ο λιγοστός κόσμος που έχει απομείνει να έχει τάσεις φυγής προς τα αστικά κέντρα για ένα καλύτερο μέλλον. Όσον αφορά την καθημερινότητα, τα προβλήματά μας ως Κοινότητα έχουν να κάνουν πιο πολύ με την Αγροτική Οδοποιία. Πριν δυο χρόνια από ένα πρόγραμμα του Ταμείου Μολυβιάτη καταφέραμε να λύσουμε αρκετά προβλήματα. Η μορφολογία όμως της περιοχής μας, καθώς και η έκταση της Κοινότητας μας (είναι από τις μεγαλύτερες στο Δήμο με οδικό δίκτυο περίπου 120 χλμ),κάνουν αυτά τα προβλήματα να μην τελειώνουν ποτέ! Απ τη μια φτιάχνουμε ένα κι απ την άλλη πιο πέρα δημιουργείται άλλο! Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κόσμο ώστε να δίνουμε λύση στα προβλήματα. Άλλοτε προσωρινή και άλλοτε οριστική. Το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα ήταν η ολοκλήρωση του συνδετήριου άξονα από το χωριό στον Κάμπο Παπαδούς! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πλέον ότι το έργο αυτό είναι στην τελική ευθεία. Απο μέρα σε μέρα αναμένουμε από την Περιφέρεια το φάκελο προς δημοπράτηση. Οι όποιες καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με διαδικαστικά θέματα, καθώς του ότι συνέπεσαν και με την περίοδο της πανδημίας που όλα έμειναν στάσιμα ή πήγαν και πίσω σε κάποιες περιπτώσεις».

– Το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Διασέλλων που ακολούθησε τη μοίρα των υπολοίπων σχολείων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές είναι σίγουρα ένα μειονέκτημα. Τι ζητάτε όσον αφορά την μάθηση στην κοινότητα;

«Όντως το κλείσιμο του Σχολείου μας αποτελεί ένα μειονέκτημα στο θέμα μάθησης! Ένα μειονέκτημα όλων των ορεινών περιοχών που έχουν βιώσει κλείσιμο σχολείου! Ευτυχώς είμαστε από τις τελευταίες Κοινότητες που διατήρησαν ανοιχτό σχολείο! Είχαμε την τύχη να το κρατήσουμε ανοιχτό προ 10ετίας όταν γύρω – γύρω έκλειναν το ένα πίσω απ’ το άλλο! Όταν έκλειναν με 20 και 25 μαθητές! Εμείς τότε το κρατήσαμε με προσωπικό δικό μου αγώνα αλλά και όλων των γονέων μαζί! Τώρα πια έφτασε η ώρα να κλείσει από έλλειψη μαθητών! Το ξέραμε, το περιμέναμε ότι θα έρθει η μέρα αυτή! Και απ τη στιγμή που πίσω δεν υπάρχουν παιδιά, ήταν αναπόφευκτο! Όταν λοιπόν δεν έχεις τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών να κρατήσεις το σχολείο σου, αυτό που πρέπει να ζητήσεις είναι η ασφαλή μεταφορά και μετάβαση στο νέο σχολείο. Εμείς από την πλευρά μας θα διατηρήσουμε το σχολείο που έκλεισε σε άριστη κατάσταση και θα το έχουμε πάντα στη διάθεση των μικρών μαθητών δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου, προκειμένου να έχουν ένα χώρο καθαρό που θα τους προσφέρει όλες τις ανέσεις για το διάβασμά τους, και τις εργασίες τους παρέχοντας  τους βιβλία-υπολογιστές-δωρεάν internet! Για την Κοινότητά μας το σχολείο και ο χώρος του αποτελεί κληρονομιά και δεν θα το εγκαταλείψουμε ποτέ! Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη ολοκλήρωση της νέας παιδικής χαράς στο χώρο αυτό!»

 

– Οι πληγές που υπήρξαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έχουν επουλωθεί ή είναι ακόμη ανοιχτές;

«Μπορώ να πω πως το θέμα της βλάστησης κατά μεγάλο ποσοστό έχει αποκατασταθεί! Έχουν δημιουργηθεί ομως άλλα θέματα τα οποία είναι συνάρτηση των πυρκαγιών. Έχουν αλλάξει πολλά στα εδάφη και τη μορφολογία τους από τη μη συγκράτηση των νερών. Είχαμε μεγάλες κατολισθήσεις, καθώς και μείωση των ποσοτήτων νερού στις πηγές που υδρεύεται το χωριό. Κάποια προβλήματα λοιπόν επουλώνονται αλλά και κάποια άλλα μένουν για πάντα. Να λέμε όμως δόξα το Θεό που τα προβλήματα των πυρκαγιών είναι αυτά, και δεν είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών όπως ήταν σε διπλανά χωριά!».

– Πώς είναι ένας νέος άνθρωπος να ζει και να εργάζεται σε μία κοινότητα μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα; Και πώς μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει τα νέα άτομα να παραμείνουν στα χωριά τους και να μην μετακομίσουν στις πόλεις;

«Το να ζεις και να εργάζεσαι σε μια Κοινότητα είναι καθαρά επιλογή! Επιλογή που σε οδηγεί η αγάπη για τον τόπο σου. Βέβαια όταν την επιλογή αυτή την έχεις κάνει προ 25ετίας, που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ήταν και πιο εύκολη. Στη σημερινή εποχή είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση διότι το θέμα δουλειά είναι πολύ δύσκολο και δυσεύρετο! Πόσο μάλλον σε ένα ορεινό χωριό! Όταν έχεις οικογένεια και παιδιά, βαδίζεις με γνώμονα τα παιδιά. Όταν είσαι μόνος σου τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο εύκολα. Κίνητρα πλέον για να μείνει ο κόσμος στα χωριά, και ειδικά οι νέοι, είναι ελάχιστα για να μην πω μηδαμινά! Σε μια περιοχή σαν τη δική μας τα εισοδήματα είναι κυρίως αγροτοκτηνοτροφικά. Όταν η τιμή του ελαιολάδου, και του γάλακτος είναι πολύ χαμηλή, σε αντίθεση με το κόστος των καλλιεργειών και της διαβίωσης, κάποιος που θέλει να μείνει το σκέφτεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστεύει η κτηνοτροφία και να ερημώνουν τα χωράφια. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για νέες δουλειές, καθώς και να υποστηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Δεν γίνεται η τιμή του ενός λίτρου ελαιολάδου να είναι ίδια με την τιμή ενός λίτρου νερού! Δεν γίνεται να καταστρέφονται ολοκληρωτικά  καλλιέργειες από καιρικά φαινόμενα και να μην αποζημιώνονται! Δεν γίνεται να σου παίρνουν το κρέας ή το γάλα ένα ευρώ κι εσύ να το βρίσκεις στο ράφι δέκα»!

– Η κύρια πηγή εσόδων της κοινότητας ποια είναι και φυσικά τι πρέπει να γίνει για να μπορούν οι κάτοικοι που ασχολούνται με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία να θρέψουν τους καρπούς του κόπου τους χωρίς προβλήματα;

«Η κύρια πηγή εσόδων της Κοινότητας μας είναι το ελαιόλαδο και η κτηνοτροφία. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις! Και τα δυο, αλλά κυρίως το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πέρα από την τιμή που κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρατηρείται και παραγωγή ανά δεύτερη χρονιά! Κι όταν στην παραγωγική σου χρονιά δυσκολεύεσαι να καλύψεις τα έξοδα λόγω της χαμηλής τιμής, φανταστείτε τι γίνεται όταν ακολουθεί η επόμενη μη παραγωγική! Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν πολλά πράγματα! Ίσως να πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμοί οι οποίοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες συγκέντρωσης- παραγωγής-τυποποίησης και διάθεσης ή εξαγωγής του προϊόντος. Μιλάμε όμως για θέματα και προβλήματα που μαστίζουν το χώρο πολλά χρόνια. Οπότε δεν μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία ότι θα αλλάξει άμεσα κάτι»!

 

– Τι μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες η κοινότητα των Διασέλλων έτσι ώστε να την επισκεφτούν και να θέλουν να έρθουν και πάλι;

«Η Κοινότητα Διασέλλων είναι ένα όμορφο χωριό το οποίο είναι χτισμένο τη 10ετια του 1980. Ειναι μεταφερόμενος οικισμός από τους σεισμούς του 1965.Εχει σχέδιο πόλεως με δρόμους σε όλο το μήκος του οικισμού. Διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων! Έχει μια απ τις μεγαλύτερες (αν όχι τη μεγαλύτερη) πλατείες στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων! Έχει όρια από απ τη μία να περπατάς στις όχθες του Αλφειού ποταμού,  και απ την άλλη να  βλέπεις το Κατάκολο! Αυτό που θα βρει κάποιος ερχόμενος εδώ είναι οι φυσικές ομορφιές, και η ανθρώπινη φιλοξενία των κατοίκων! Τα Διάσελλα απο ανέκαθεν φημίζονται για τη φιλοξενία τους. Σας περιμένουμε λοιπόν να το διαπιστώσετε»!

Όλη η επικαιρότητα