Ηλεία

Πυρκαγιά – Κλινδιά: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα – Καλά στην υγεία τους οι πυροσβέστες

Πυροσβεστικό όχημα που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην περιοχή Κλινδιά, του δήμου Πύργου, ανετράπη το πρωί της Δευτέρας. 

Έντονη ανησυχία προκάλεσε χθες το πρωί η ανατροπή ενός πυροσβεστικού οχήματος που είχε έρθει ελάχιστη ώρα στην Ηλεία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις που βρισκόταν στο μέτωπο του Κλινδιά, δίχως ευτυχώς να τραυματιστούν οι δυο επιβαίνοντές του.

Το σημείο στο οποίο ανετράπη το σημείο ήταν ιδιαίτερα απότομο και δίχως τεράστιο χώρο ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να διέρχονται από αυτό με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτός ίσως ήταν και ο βασικός λόγος που το εν λόγω πυροσβεστικό ανετράπη, σε συνάρτηση και με το γεγονός πως οι δυο επιβαίνοντες προέρχονταν από διαφορετικό νομό και δεν γνώριζαν την περιοχή όπως οι πυροσβέστες της Ηλείας.

Ο απεγκλωβισμός των δυο ανδρών από τους συναδέλφους τους ήταν άμεσος, ενώ στο σημείο βρέθηκε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφέρει τους δυο άνδρες στο νοσοκομείο του Πύργου για προληπτικούς κυρίως λόγους, μιας και από την ανατροπή δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός τους.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο συμβάν, ο διοικητής της Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας Χριστόφορος Μπόκας εστίασε στο ευχάριστο νέο που είναι αυτό του μη τραυματισμού κανενός εκ των δυο επιβαινόντων. Σε επικοινωνία του με το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλη Σολδάτο, έμαθε για τη διακομιδή των δυο ανδρών προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και στάθηκε στο σοκ που υπέστησαν οι δυο άνδρες ύστερα από αυτή την ανατροπή. Ωστόσο, πραγματοποίησε σημαντική αναφορά και για τις ενισχύσεις που έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες σε Ηλεία και Κόρινθο, με 4 οχήματα και 8 άνδρες στο σύνολό τους, ενώ σημείωσε πως μειώνονται σταδιακά οι δυνάμεις όσο τα μέτωπα ελέγχονται. Οι δύσκολες προηγούμενες ημέρες και οι απαιτήσεις των μετώπων οδήγησαν την Αιτωλοακαρνανία να στείλει δυνάμεις σε Ηλεία, Κόρινθο και Κεφαλονιά.

Όσον αφορά τους δυο πυροσβέστες, σημείωσε πως υπηρετούν αμφότεροι στην Π.Υ. Ναυπάκτου, με τον έναν ωστόσο να έχει μεταφερθεί προσφάτως από το Αγρίνιο. Σχετικά με το περιστατικό της ανατροπής του πυροσβεστικού, ανέφερε πως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι για να μπορέσει να ειπωθεί κάτι επίσημα. Πρόσθεσε ακόμα πως τα οχήματα πολλές φορές πηγαίνουν από δρόμους μη προσπελάσιμους και υπάρχουν ορισμένες φορές που ακόμα και οι ίδιοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο ώστε να κάνουν το κάτι παραπάνω και να σώσουν ότι μπορούν, με τον κίνδυνο σε τέτοιες περιπτώσεις να καραδοκεί και να μην αργεί να γίνει το κακό.

Μιλώντας με αριθμούς, ανέφερε πως το 95% περίπου των δασικών πυρκαγιών προκύπτει σε δύσβατες περιοχές, ενώ συμπλήρωσε πως είναι αδύνατο να κατασκευαστούν στο 100% όλοι οι δασικοί δρόμοι. Κλείνοντας, έθεσε τον προβληματισμό στους πολίτες για όλες αυτές τις φωτιές και ζήτησε τη βοήθειά τους ώστε να μειωθούν τα περιστατικά, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πρώτους πυροσβέστες».

Ακούστε τις δηλώσεις του: 

Όλη η επικαιρότητα