WEB tv Ελλάδα Ηλεία

Πως έζησαν τον καταστροφικό σεισμό οι Ηλείοι που διαμένουν σε Σάμο, Χίο και Λέσβο

Αρκετοί Ηλείοι διαμένουν στη Σάμο και στα γειτονικά νησιά της Λέσβου και της Χίου και σίγουρα τρομοκρατήθηκαν από το χθεσινό καταστροφικό σεισμό, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές κυρίως της Σάμου και δυστυχώς στάθηκε η αιτία για να χαθούν άδικα δύο νεαρά παιδιά.

Η εφημερίδα «Πατρίς» και η ΟΡΤ TV αναζήτησαν κάποιους από τους Ηλείους οι οποίοι διαμένουν στη Σάμο και στα γειτονικά νησιά (είτε επειδή είναι φοιτητές είτε στρατιώτες) και ζήτησε την άποψή τους για το πώς ένιωσαν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού, που ήταν πολύ έντονος και με μεγάλη διάρκεια.

Όπως δε τόνισαν, υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές στη Σάμο, έντονη ανησυχία για το αν θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί και φυσικά χαρακτήρισαν ως πιο τραγικό από όλα, τον άδικο χαμό των δύο μαθητών.

Βασίλης Μαχαίρας: «Η Σάμος θρηνεί δύο ανήλικα παιδιά»

Ο Βασίλης Μαχαίρας που είναι στρατιώτης στο νησί και κατάγεται από το Λαντζόι του δήμου Πύργου (υπηρετεί σε φυλάκιο του χωριού Βαθύ της Σάμου) στάθηκε στην απώλεια των δύο παιδιών, στις πολλές ζημιές που έγιναν και στο τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό.

” Ήταν ένας σεισμός που προκάλεσε πολλές ζημιές και δυστυχώς η Σάμος θρηνεί δύο ανήλικα παιδιά, που έφυγαν άδικα από τη ζωή. Αυτό ήταν πολύ συνταρακτικό, ενώ μετά τον σεισμό σηκώθηκε και ένα μικρό τσουνάμι και πλημμύρισε το Βαθύ της Σάμου. Την στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, ήμουν στο δρόμο και είδαμε τη σκόνη που είχε σηκωθεί από τα σπίτια που έπεσαν. Πέσανε κάποια παλιά σπίτια στην περιοχή, τα περισσότερα ερειπωμένα. Οι κάτοικοι μετά το σεισμό βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, αφού μετά τον κύριο σεισμό υπήρχαν και κάποιες μικρές δονήσεις και πλέον είναι όλοι αγχωμένοι γιατί δεν ξέρουν τι τους περιμένει. Εγώ είμαι σε μία περιοχή όπου οι συνθήκες που επικρατούν είναι ασφαλείς και προσέχουμε έτσι ώστε αν έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς να βγούμε αμέσως έξω. Είμαστε σε επιφυλακή όλη την ώρα».

Μιχαήλ Παυλόπουλος: «Είδαμε να πέφτουν μπαλκόνια, έπεσε δίπλα μου μια εκκλησία»

Ο Μιχαήλ Παυλόπουλος φοιτητής στη Σάμο από τον Πύργο στάθηκε και αυτός στην ένταση του σεισμού και στην μεγάλη διάρκεια που είχε.

«Είμαι στη Σάμο, φοιτητής στο Μαθηματικό και λόγω του σεισμού έχουν πέσει πολλά κομμάτια κτιρίων. Έχουν πέσει μπαλκόνια και έχουν φράξει τους δρόμους. Έχει γκρεμιστεί μία εκκλησία, όπου έπεσε η οροφή της και απ’ ότι έμαθα έχουν σκοτωθεί και δύο παιδιά στο Βαθύ αφού τα πλάκωσε ένας τοίχος. Την ώρα του σεισμού ήμουν στο σπίτι μου και εκείνη τη στιγμή κουνηθήκαμε πολύ και τρομάξαμε. Προσπαθούσαμε να σηκωθούμε αλλά δεν γινόταν αυτό, γιατί ήταν πολλά τα ρίχτερ. Ο σεισμός είχε διάρκεια τουλάχιστον 30 δευτέρα και με το που σταμάτησε πήραμε όλοι ότι μπορούσαμε και κατεβήκαμε στους δρόμους. Σε μένα ήταν δίπλα η εκκλησία που έπεσε η οροφή της. Είδαμε καπνούς και νομίζαμε ότι έπιασε κάπου φωτιά, αλλά τελικά ήταν τα χαλάσματα. Πήγαμε σε ένα δρομάκι να δούμε τι έχει γίνει και είδαμε να πέφτει και ένα μπαλκόνι. Τα χαλάσματα είχαν κλείσει το δρόμο. Ο δρόμος από το Βαθύ μέχρι το Καρλόβασι έχει διαλυθεί λόγω του σεισμού και θα μείνουμε τη νύχτα όλη έξω. Οι καφετέριες έχουν αφήσει ανοιχτά τα τραπέζια και κάποιες έχουν αφήσει και θερμοπομπούς για να μπορέσουμε να μείνουμε σε εξωτερικό χώρο. Είπαν ότι μπορούν να βάλουν και κάποιες σκηνές για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε σε ανοιχτούς χώρους».

Παναγιώτης Πλευριάς : «Υπήρξε μεγάλος φόβος»  

Ο Παναγιώτης Πλεύριας είναι φοιτητής στην Μυτιλήνη και ένιωσε και αυτός πολύ δυνατά τον χθεσινό σεισμό στην Σάμο.

«Ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός, κούνησε ιδιαίτερα, αφού και εγώ που μένω σε ισόγειο κουνήθηκα πολύ. Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στη Μυτιλήνη αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά, στη Σάμο και ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός και μάλιστα είχε και μεγάλη διάρκεια. Εδώ στη Μυτιλήνη φυσικά δεν υπάρχουν ζημιές, όπως έγιναν στη Σάμο, αλλά σίγουρα υπήρξε φόβος από την ένταση και τη διάρκεια αυτού του σεισμού. Ο κόσμος φοβήθηκε και βγήκε έξω στο δρόμο και ευτυχώς που δεν έγιναν ζημιές στη Μυτιλήνη και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Ευγενία Ντένη Νικολοπούλου : «Μικρές ζημιές στη Χίο σε ακατοίκητες οικίες»

Ακόμη η κα. Ευγενία Ντένη Νικολοπούλου Υποψήφια βουλευτής Ηλείας, καθηγήτρια Θεολόγος, MED δημοσιογράφος που διαμένει στη Χίο, ανέφερε ότι έγιναν μικρές υλικές ζημιές σε ακατοίκητες κατοικίες στη Χώρα της Χίου, όπου φυσικά υπάρχει και εκεί φόβος για κάποιους ισχυρούς μετασεισμούς.

«Ο σεισμός ήταν πολύ αισθητός και εδώ στη Χίο, δεν είχαμε βέβαια τις ζημιές που έγιναν στην Σάμο, αλλά είχαμε μικρές ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια στη Χώρα της Χίου, είχαμε διακοπή στην ηλεκτροδότηση που γρήγορα όμως αποκαταστάθηκε και γενικά υπάρχει μια ανησυχία για το αν έχουμε κάποιο μεγάλο μετασεισμό. Μας είχαν ειδοποιήσει και για πιθανό τσουνάμι, που όμως δεν συνέβη εδώ στην Χίο. Το λυπηρό βέβαια είναι ότι χάθηκαν δυο νέα παιδιά στην Σάμο. Στους κατοίκους της Χίου ήρθε και μήνυμα από το 112 από το Υπουργείο Πολιτικής προστασίας και γενικά η πολιτεία και οι τοπικές αρχές κινήθηκαν άμεσα. Τα προβλήματα δεν είναι πολλά στην Χίο, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει».

Χρήστος Κανελλόπουλος: «Επικράτησε πανικός, πολλές οι ζημιές»

Ο Χρήστος Κανελλόπουλος που είναι στρατιωτικός, αλλά και εκπαιδευτικός στη Σάμο τόνισε και αυτός ότι ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι το αγόρι το οποίο χάθηκε ήτανε παιδί ενός γνωστού φίλου του.

«Ήταν πάρα πολύ δυνατός ο σεισμός, πραγματικά τρόμαξα παρότι έχουμε την εμπειρία των σεισμών από την Ηλεία και στην Αθήνα που ήμουν και υπηρετούσα. Αυτό ήτανε κάτι διαφορετικό, ήταν άλλο πράγμα. Σαν να ήσουνα πάνω σε ένα τραμπολίνο, πήγαινες πάνω κάτω. Αμέσως σκέφτηκα που έχει επίκεντρο αυτός ο σεισμός και φοβήθηκα ότι μπορεί να ισοπεδωθούν όλα. Ήμουν εκείνη την ώρα στη δουλειά και βλέπαμε αμφιθεατρικά την πόλη. Είδαμε σε κάποια σημεία να έχει υψωθεί σκόνη. Συνειδητοποιήσαμε ότι είχανε πέσει σίγουρα κάποια σπίτια και μπαλκόνια. Και όντως υπήρχαν πάρα πολλές ζημιές. Αμέσως εγώ με εντολή του υποδιοικητή, έβγαλα τους στρατιώτες έξω από το στρατόπεδο, ενώ επειδή έχω εικόνα από την παραλία, εκείνη την ώρα επικρατούσε πραγματικά πανικός. Ο κόσμος είχε βγει έξω και έκλαιγε. Πολλά αυτοκίνητα είχαν καταστραφεί . Μάλιστα η κεντρική πλατεία από το νερό της θάλασσας πλημμύρισε. Δυστυχώς λίγο αργότερα μάθαμε και για τον χαμό των δύο παιδιών. Αμέσως επειδή γνωρίζω πολύ κόσμο προσπάθησα να μάθω τα ονόματα των παιδιών και δυστυχώς είναι γνωστής οικογένειας, το ένα το παιδί, το αγόρι. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη».

Όλη η επικαιρότητα