Πολιτική

Πως αντέδρασαν τα κόμματα για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και τις φρεγάτες

Η συμφωνία με τη Γαλλία προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία – «Πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. τις παλινωδίες και τις επιλογές Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτές τις επιλογές «θα κληθούμε να τις πληρώσουμε πανάκριβα, εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής τής κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει, στην ανακοίνωσή του, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020, ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis, «παρότρυνε» – όπως αναφέρει – την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις «που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Ωστόσο, διευκρινίζει, «οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ».

Σημειώνει, μάλιστα, η Κουμουνδούρου πως ακούγεται πάντοτε «πολύ ευχάριστο» να ενισχύουμε με νέα όπλα την άμυνά μας, προσθέτοντας με νόημα: «όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων».

Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει, πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι, τονίζει εξηγώντας πως αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο «ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος».

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, αναφέρει, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, «οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;».

«Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;», συνεχίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως, «ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

Σε εξοπλιστικές δαπάνες, που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.

Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

Σε αδιαφανείς διαδικασίες, που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν».

Και καταλήγει πως θα ελέγξει και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων, που θα διαχειριστεί «μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».

Φ. Γεννηματά: Συμφωνούμε με την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία

Θετικό ήταν το σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας.

Μιλώντας στον τηλεoπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι “είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ερωτηματικά γιατί “τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος”.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται.

ΚΚΕ – «Πυρά» σε κυβέρνηση για τη συμφωνία με τη Γαλλία – «Υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, υπηρετούν άλλους στόχους»

“Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση”.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καυτηριάζει την πολιτική της κυβέρνησης μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας με τη Γαλλία. Ο Περισσός τονίζει ότι με αυτή τη συμφωνία η χώρα εντάσσεται σε «επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: «Ο λαός χρειάζεται να δει την ουσία πίσω απ’ τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς που δεν είναι άλλη απ’ τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια, στα οποία εμπλέκεται επικίνδυνα η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα -και χωρίς τέλος- εξοπλιστικά προγράμματα, που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους κι όχι την άμυνα της χώρας, ενώ θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός».

730 με 743 ευρώ… πριν τις κάλπες ο κατώτατος μισθός
Στη συνέχεια το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει ότι: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν περίσσεψαν οι αναφορές για τον “ευρωατλαντικό προσανατολισμό των εξοπλισμών”, για την “ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία”, για την “γεωπολιτική ισχύ της Ευρώπης”. Όλα αυτά “φωτογραφίζουν” ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια κι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ, στα οποία ήδη πρωτοστατεί η Γαλλία και συμμετέχει η Ελλάδα, η οποία επιπλέον καλείται να ενισχύσει την εμπλοκή της στο πλαίσιο της αμοιβαίας στρατηγικής συνδρομής».

Για τις φρεγάτες

«Σε τέτοιες αποστολές θ’ αξιοποιηθούν και τα “νέα σύγχρονα όπλα”, με την πρόσφατη αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού (πυραύλων Patriot) στη Σαουδική Αραβία να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές», σημειώνει το ΚΚΕ.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, όσο και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ανανεωθεί για ακόμη 5 χρόνια, υπηρετούν το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης, αναλαμβάνοντας ρόλο ”πρωτοπαλίκαρου” κι εμπλέκοντας το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και παγκόσμια, με θύματα τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπαίνουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι κυριαρχικά δικαιώματα.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, να καταδικάσει την πολιτική της εμπλοκής και να επαγρυπνεί».

Βαρουφάκης για συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Νέες εξοπλιστικές κούρσες της «Μητσοτάκης ΑΕ»

Την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία είναι στα μαχαίρια για το ποια από τις δύο θα υπονομεύσει περισσότερο την ειρήνη στον Ειρηνικό, η «Μητσοτάκης ΑΕ» βουλιάζει την Χρεοδουλοπαροικία μας βαθύτερα στο χρέος ώστε ο Μπάιντεν να διασκεδάσει την πίκρα του Μακρόν. Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα», σχολιάζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  Γιάνης Βαρουφάκη

«Οι νέες εξοπλιστικές κούρσες της Μητσοτάκης Α.Ε.»

«Η στρατηγική της «εξοπλιστικής κούρσας», ειδικά με την Τουρκία του Ερντογάν μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένοι θα βγουν τόσο ο ελληνικός, όσο και ο τουρκικός λαός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. «Ενώ η εμπλοκή σε αυτή την κούρσα των εξοπλισμών με το καθεστώς Ερντογάν είναι ατελέσφορη (π.χ. αν η Τουρκία έφτιαχνε ένα αεροπλανοφόρο, θα φτιάχναμε κι εμείς;), ευνοώντας ουσιαστικά μόνο τους διεθνείς «τοποτηρητές» της ευρύτερης περιοχής. Για το ΜέΡΑ25 η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων μας, μετ’ αμοιβής κιόλας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική πολιτική από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις της πλήρους υποτέλειας στο ευρωιερατείο και το ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη με πρωτοβουλία της Αθήνας για την πραγματική διασφάλιση της ειρήνης των λαών της περιοχής και την ειλικρινή, ουσιαστική και προς όφελος των λαών πράσινη μετάβαση της Ανατολικής -κι όχι μόνο- Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα