Ηλεία

Πύργος: Έδωσε το ΟΚ το Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης της 28ης Οκτωβρίου

Παρέμβαση και στην οδό που συνδέει τις Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας με την  Πύργου – Τριπλόλεως

Το «πράσινο φως» έδωσε το Πράσινο Ταμείο για να ενταχθεί το έργο της ανάπλασης της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του («Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»,  Άξονας Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση»). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που έγινε προχθές Τετάρτη, αποφάσισαν ομόφωνα την ένταξη του έργου «Ανάπλαση τμήματος οδού 28ης Οκτωβρίου» του Δήμου Πύργου, με ποσό ένταξης 439.975 ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στις 733.000 ευρώ (με κάλυψη από ιδίους πόρους του δήμου ποσού 293.025 ευρώ).

«Γίνονται πολλά, θα γίνουν πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον»…

Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος επισήμανε πως «Δεχθήκαμε με ευχαρίστηση την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Πράσινο Ταμείο. Οι Υπηρεσίες μας συνέταξαν σε χρόνο – ρεκόρ τη μελέτη και είναι όλα έτοιμα για τη δημοπράτηση του. Με συστηματική προσπάθεια, με επιστημονική τεκμηρίωση και την πολιτική διεκδίκηση από την ηγεσία του δήμου αφού μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Αργυρόπουλο πήγαμε πολλές φορές μαζί στο Πράσινο Ταμείο. Με διεκδικήσεις που γίνονται την κατάλληλη στιγμή θεμελιώνουμε ένα καλύτερο αύριο για το δήμο. Τα έργα για να ξεκινήσουν απαιτούν έναν ανελαστικό χρόνο διαδικασιών, εμείς τώρα έχουμε τα χρήματα έχουμε και τη μελέτη αλλά αυτό το έργο χρειάζεται χρόνο για να ξεκινήσει κι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Τροποποιούμε άλλα που δεν φτιάξαμε εμείς αλλά υπήρχαν και εμείς τα επικαιροποιούμε. Αναφέρομαι στα 12 εκατ. ευρώ που πήραμε από τον Περιφερειάρχη από το ΕΣΠΑ, αλλά και τα 12 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των αποθηκών του ΑΣΟ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Γίνονται πολλά, θα γίνουν πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Βρήκαμε ένα φτωχό παρελθόν και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλούσιο μέλλον».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος ανέφερε πως «Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της Δημοτικής Αρχής για να γίνει η πόλη του Πύργου πιο ελκυστική, πιο λειτουργική, πιο όμορφη. Μιλάμε για έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Πύργου, όπου προβλέπεται να γίνει μια σοβαρή ανάπλαση, με αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα, με αλλαγή πλακών στα πεζοδρομία, με καλαίσθητα φωτιστικά κ.α. Αναμένεται να γίνει ένας δρόμος που θα προσφέρεται και για τις βόλτες των πεζών αλλά θα γίνει και πιο λειτουργικός για την κίνηση των οχημάτων. Θέλω να συγχαρώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες και ειδικότερα το τμήμα μελετών στο οποίο προΐσταται ο κ. Φιλιππόπουλος, γιατί κατάφεραν μέσασε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την μελέτη που πήρε και τα εύσημα από τη Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου γιατί ήταν πλήρης και ολοκληρωμένη».

Τι περιλαμβάνει η μελέτη…

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου η παρέμβαση προσδιορίζεται από το σημείο που τελειώνει ο πεζόδρομος της 28ης Οκτωβρίου, στο ύψος της οδού Μπιζανίου, έως το ύψος του κόμβου της 28ης Οκτωβρίου,  με την οδό Ρήγα Φεραίου (ΔΟΥ Πύργου). Περιλαμβάνει την  ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων και του οδοστρώματος της οδού, με ιδιαίτερη έμφαση των τμημάτων έμπροσθεν του 2ου δημοτικού σχολείου, του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ηλείας και της συμβολή της οδού με την οδό Μπιζανίου, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων  καθώς και  πρασίνου.

Η συνολικής παρέμβαση  ανέρχεται στα 7.350,00 τετρ. μέτρα περίπου.

Βασικός  άξονας   της  πρότασης  είναι  η  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού, η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, φιλικό αστικό περιβάλλον προς τα ΑμέΑ καθώς και η ασφαλής αναβάθμιση της.

Συμπληρωματικές εργασίες, ύψους 180.000 ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην συνδετήρια οδό της Εθνικής Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας με την Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως.

Παρέμβαση 180.000 ευρώ στην συνδετήρια οδό

Ξέχωρα από τα παραπάνω αλλά και τα υπόλοιπα έργα που εκτελεί αυτό το διάστημα ο δήμος Πύργου συμπληρωματικές εργασίες, ύψους 180.000 ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην συνδετήρια οδό της Εθνικής Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας με την Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, η αποκατάσταση της βατότητας της οδού, ειδικά στα τμήματα όπου με την παλαιά εργολαβία δεν έγιναν εργασίες, διότι δεν υπήρχε έγκριση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης των δύο εθνικών οδών για ασφαλτόστρωση των τμημάτων, επείγει.

Η παρέμβαση θα εκτελεστεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, μετά από συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όλη η επικαιρότητα