Επιχειρήσεις Ηλεία

Πύργος: Ανησυχία στην εστίαση και όχι μόνο…

Την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο της εστίασης εξέφρασε το μέλος του προσωρινού ΔΣ του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» και επιχειρηματίας της πόλης Θανάσης Μπούκλης, βλέποντας όλο αυτό το διάστημα την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει μία οριστική απόφαση ή μέτρα ενίσχυσης του κλάδου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ειδικότερα, ο κ. Μπούκλης εστιάζοντας στο καυτό θέμα των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, τόνισε πως είναι κάτι ανύπαρκτο και τα ποσά που έχουν ακουστεί ότι θα δοθούν αποτελούν κοροϊδία για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως αρκετοί δεν έλαβαν το συγκεκριμένο βοήθημα, εκτιμώντας όμως πώς τη δεδομένη στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές έστω και τέτοια ποσά αποτελούν βοήθεια.

Δεν θα μπορούσε όμως να μην κάνει και αναφορά στο μακρινό 2010 και το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης όπου οι επιχειρηματίες είχαν βάλει πλάτη, κάτι που γίνεται και τώρα χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πόσο μπορεί να αντέξει αυτή. Το διάστημα που παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο και τα ποσά της επιστρεπτέας για πολλούς θεωρούνται κοροϊδία μιας και τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα, με τον κ. Μπούκλη να ζητά παραπάνω προσοχή από την κυβέρνηση και να προμηνύει πώς θα υπάρξουν στο μέλλον κινητοποιήσεις που δεν θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

«Δε χρειάζονται υποσχέσεις, αλλά καλύτερη κατανομή»

Δεν παρέλειψε ωστόσο να μιλήσει και για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι κλάδοι, συμβουλεύοντας και για όσα πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να μην καταρρεύσει. Συγκεκριμένα είπε: «Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα για όλους τους κλάδους. Αυτή τη στιγμή δεν θα μπούμε στη διαδικασία για το ποιος κλάδος είναι περισσότερο πληττόμενος ή λιγότερο. Λέμε όμως ότι επειδή είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν χρειάζονται υποσχέσεις αλλά καλύτερη κατανομή. Μιλάμε γενικά και δεν θέλουμε να θίξουμε κανέναν και βεβαίως αν τα δικαιούται καλώς να τα πάρει. Όμως τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι που θα κλείσουν, καλό είναι να χαμηλώσουμε τους υψηλούς μισθούς, να ανεβάσουμε αυτούς που δεν παίρνουν, να πάρουμε ένα βοήθημα για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Δεν χρειάζεται να λέμε ότι η εστίαση είναι το 40% στην Ελλάδα που κρατάει το ΑΕΠ και την οικονομία, έχοντας 330.000 υπαλλήλους. Εκτιμώ ότι μετά θα υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που θα δούμε στην πορεία με τους ανέργους, τις κλειστές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να δίνουν ούτε το φόρο, ούτε τις εισφορές, αλλά και τα χρέη που θα μπουν μέσα στην αγορά».

Όλη η επικαιρότητα