Ηλεία Οικονομία

Πύργος: Απογοήτευση επαγγελματιών από την κίνηση τις απογευματινές και βραδινές ώρες

Μοιάζει σαν πόλη έρημη τις απογευματινές ώρες και μετά. Είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς περιπλανώμενος στους δρόμους του Πύργου αρχικά, μετά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση από νωρίς αλλά και ακόμη μετά την παράταση ωραρίου κίνησης έως τις 9:00.

Η πόλη του Πύργου εδώ και αρκετά χρόνια ζει στη «σκιά» των παλαιών καλών εποχών, αφού περισσότερα από 10 χρόνια τώρα η οικονομική κρίση έχει τσακίσει την οικονομία της. Ο εμπορικός κόσμος έχει νιώσει στο «πετσί» του όλα αυτά τα χρόνια τα αποτελέσματά της και δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.

Ο κορωνοϊός βρίσκεται στη ζωή μας σχεδόν έναν χρόνο, έχοντας αλλάξει την καθημερινότητα όλων άρδην. Προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά σε όλο τον πληθυσμό, έπρεπε να παρθούν σημαντικά περιοριστικά μέτρα. Πολλά από αυτά απαγορευτικά, ενώ η χώρα τέθηκε και σε συνολικά τρεις καραντίνες, με τις περισσότερες επιχειρήσεις τουλάχιστον στις δύο από αυτές να παραμένουν κλειστές και να βλέπουν τα προβλήματά τους να μεγεθύνονται όλο και περισσότερο.

Όλα όσα βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος του δημιουργούν μία αβεβαιότητα, ενώ και το αίσθημα της αγανάκτησης κυριαρχεί μιας και δεν τους επιτρέπεται να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ελευθερία, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη δουλειά τους. Την ίδια άποψη έχουν και όσων τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, αφού η επιβολή μέτρων αναγκάζει τους πολίτες να κλείνονται στο σπίτι τους από νωρίς και οι εικόνες που αντικρίζει κάνεις μετά την ώρα αυτή αποτυπώνουν μία «νεκρή» πόλη.

Σήκωσαν χειρόφρενο!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «ΕΡΜΗΣ» Παναγιώτης Τσαπάρας, χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την εικόνα της πόλης, τονίζοντας πως έχουν μείνει ενεργοί ορισμένοι κλάδοι που προσφέρουν υπηρεσίες στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε δε πως οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι ενδελεχείς, γεγονός που ουσιαστικά νεκρώνει την πόλη μέχρι το επόμενο πρωί και έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους.

Από την πλευρά του, ο αυτοκινητιστής Ιωάννης Ταυλόπουλος ανέφερε τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα η δουλειά είναι πεσμένη και δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Με την εφαρμογή διαδοχικών μέτρων, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Όλα δείχνουν πως το 2021 δεν θα υπάρχει καλυτέρευση. Αναμένουμε όμως και από την κυβέρνηση να βοηθήσει την κατάσταση και να ενισχύσει όσους έχουν πληγεί. Με τον τουρισμό να έχει χαθεί πέρυσι και όπως φαίνεται την ίδια μοίρα θα έχει και φέτος, εμείς που ζούσαμε από αυτό θα περιοριστούμε στην εξυπηρέτηση μόνο ντόπιων».

Καταδικασμένη εστίαση!

Η κατάσταση που βιώνει από την αρχή της πανδημίας ο κλάδος της εστίασης είναι πραγματικά τραγική, αφού δεν έχουν ουσιαστικά καταφέρει να δουλέψουν όπως πρέπει όλο αυτό το διάστημα και παλεύουν με «νύχια και δόντια» να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αφού το διάστημα που χάθηκε είναι σίγουρο πως δεν επιστρέφεται πλέον. Επιχειρηματίες του κλάδου σχολιάζουν τις κινήσεις τις κυβερνήσεις που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τα καταστήματά τους, ενώ σχολιάζουν και το νέο μέτρο που τους αναγκάζει είτε να τα κλείνουν, ήταν να δουλεύουν με delivery.

Χάρης Τροχανάς-Ιδιοκτήτης «Baroque»:

«Όσο πιο σκληρά γίνονται τα μέτρα, η κίνηση περιορίζεται και ο κόσμος φοβάται. Με την κατάσταση που βιώνουμε δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, ενώ και το πρωί η κίνηση είναι περιορισμένη. Αυτά είναι τα δεδομένα και με αυτά πρέπει να πορευτούμε. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, με την πτώση να είναι δεδομένη για κάθε επιχείρηση. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και η διαχείριση καθενός επιχειρηματία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της επιχείρησης».

Διονύσιος Θεοδωρακόπουλος-Ιδιοκτήτης «ΔΕ MONK»:

«Η εικόνα που αντικρίζουμε, είναι δυσάρεστη. Ο Πύργος είναι άδειος σε όλα τα σημεία. Σίγουρα δεν είναι καλό αυτό και για την ψυχολογία μας αλλά και για τη συνέχεια. Όλη αυτή η κατάσταση μου στερεί τουλάχιστον το 50% των εσόδων. Μία ολόκληρη βάρδια ακυρώνεται, με αποτέλεσμα να χάνεται το μεροκάματο των παιδιών που δουλεύουν σε αυτή. Στην ουσία δουλεύουμε για να συντηρούμε την επιχείρησή μας και όχι για να βγάλουμε το κάτι παραπάνω. Η πτώση στα μαγαζιά είναι 100%. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για delivery αλλά ούτε και θα προχωρούσα σε κάτι τέτοιο. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρό πρόβλημα και εκτιμώ πως επιχειρήσεις που είχανε προβλήματα θα κλείσουν, ενώ άλλες που ήταν οικονομικά εντάξει θα αποκτήσουν ζητήματα».

Θεμιστοκλής Γεωργίου-Υπάλληλος «De Facto»:

«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δεν γίνεται να είναι ελάχιστες επιχειρήσεις ανοιχτές και οι υπόλοιπες με κατεβασμένα ρολά. Επιθυμούμε την επαναλειτουργία όλων των επιχειρήσεων, διότι μετά τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε με τα μέτρα που έχουν βάλει. Τόσες οικογένειες ζουν από τις επιχειρήσεις και το delivery αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στην κατάσταση αυτή. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, λογικό και επόμενο είναι να υπάρξουν λουκέτα. Τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρώ δεν είναι αυτά που πρέπει, αφού στον εμπορικό κόσμο επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων τη στιγμή που σε αλυσίδες και τράπεζες κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Θα πρέπει σε όλα να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Νικόλαος Παπαδόπουλος-Ιδιοκτήτης «Rotonda»:

«Η αγορά αποδυναμώνεται. Όλοι στηριζόμαστε σε ανθρώπους που δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Εάν σχολάνε μεσημέρι και πηγαίνουν σπίτια τους να ξεκουραστούν, ο χρόνος για να βγουν στην αγορά είναι μηδαμινός. Σαν κλάδος εστίασης, έχουμε να ζηλέψουμε από πέρυσι το Μάρτιο και είναι μεγάλη η ζημιά. Το μόνο που προσφέρει το delivery είναι μία ανάσα στα καθημερινά έξοδα. Τίποτα παραπάνω. Στις επιχειρήσεις που είμαστε κλειστές, η ζημιά αγγίζει το 100%. Οι υποχρεώσεις μας συνεχίζονται και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν όταν δεν δουλεύουμε σωστά. Η επανεκκίνηση για όλες τις επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολη και δεν ξέρω ποιοι θα καταφέρουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο».

Σάκης Παπαπετρόπουλος-Ιδιοκτήτης «Saki ‘s Place»: «Έχουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας και είναι σαν να είναι κλειστά. Περιμένουμε καρτερικά να χτυπήσει το τηλέφωνο προκειμένου να λειτουργήσουμε με delivery. Τα έξοδά μας είναι πολλά και δεν μπορούμε να καλύπτουμε όπως πρέπει τις υποχρεώσεις μας. Περιμένουμε μήπως αλλάξει κάτι από την καινούργια εβδομάδα. Το delivery αποτελεί μονάχα μία ένεση στον πεθαμένο. Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο λουκέτο. Δίνουμε αγώνα για να αντέξουμε, δίχως απώλειες».

Κωνσταντίνος Πετρίδης-Ιδιοκτήτης «Ψησταριά Το Γωνιακό»:

«Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Η αγορά βιώνει την πιο δύσκολη κατάστασή της. Όσο το μέτρο αυτό παραμένει σε λειτουργία δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Χρειαζόμαστε σίγουρα περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση. Καλά τα μέτρα που έχουν πάρει μέχρι τώρα, αλλά δεν χαρίζουν ουσιαστικά τίποτα παραπάνω από μία διευκόλυνση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και πάλι οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις το ερχόμενο διάστημα. Μπορεί να υπάρχει μία αύξηση στο delivery όλο αυτό το διάστημα, αλλά το ότι η αγορά είναι κλειστή είναι τεράστιο πλήγμα. Φυσικά και δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της επιχείρησης, διότι και η κατανάλωση δεν είναι μεγάλη. Ο κόσμος ψωνίζει προσεκτικά, διαφυλάσσοντας τα χρήματά του, ώστε να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η εστίαση έμεινε εκτός από την ενίσχυση της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και επειδή όλα είναι μία αλυσίδα, δημιουργείται πρόβλημα και στο λιανεμπόριο. Όλα λειτουργούν σαν ντόμινο και θα μπορούσα να πω ότι ίσως είναι χειρότερα που είμαστε ανοιχτοί.Έχουμε ανάγκη να πάρουνε περισσότερα μέτρα που θα μας προσφέρουν μία σταθερότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας».

Όλη η επικαιρότητα