Ηλεία

Πύργος: Δυναμική συγκέντρωση και πορεία για την εργατική πρωτομαγιά από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα & μέλη του ΠΑΜΕ

Μεγάλη συγκέντρωση με τραγούδια και συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία του Πύργου από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μέλη του ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, των συλλόγων εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του νομού Ηλείας.

Μετά την συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία από την πλατεία έως στο μνημείο Καλάκου, όπου η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης Ζωή Τσάση και ο γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Γιάννης Τεφάνης, κατέθεσαν στεφάνια αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα της εργατικής τάξης και ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ζωή Τσάση, Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης: «Επιδιώκουν οι εργαζόμενοι να γίνουν σκλάβοι»

Την κεντρική ομιλία στην χθεσινή συγκέντρωση πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης Ζωή Τσάση, η οποία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αλλά και τους γενικότερους χειρισμούς της.

«Η κατάργηση του οκταώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κυριακής αργίας για τους περισσότερους κλάδους καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο τον σκοπό ύπαρξης και δράσης των συνδικάτων. Κάθε κυβέρνηση έβαλε το χεράκι της στο να δυναμώσει το νομικό οπλοστάσιο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Επιδιώκουν οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών αδείας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ και να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα. Η κυβέρνηση συνδέει το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ομολογώντας κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια».

Οι τοποθετήσεις

Μαρία Παρασκευάκου (Αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Πύργου): «Πρέπει να προστατευτεί ο γυναικείος οργανισμός και η μητρότητας με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας». Παράλληλα, η κα Παρασκευάκου αναφέρθηκε στη συμβολή των γυναικών στους εργατικούς αγώνες, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων.

Παναγιώτης Γιάνναρος (Πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων): «Με την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο άνοιξε ο δρόμος της κατάκτησης της 8ωρης εργασίας και άλλων κοινωνικών κατακτήσεων όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις κλπ». Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεσπιστεί κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, να αυξηθούν οι συντάξεις και να θεσπιστεί εκ νέου η 13η και η 14η σύνταξη.

Θανάσης Βομπίρης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας): «Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης και ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους στα μπλόκα και στα μεγάλα συλλαλητήρια για να μην καταπατηθούν τα εργατικά δικαιώματα και να μην κυριαρχήσει η καταστολή και ο αυταρχισμός». Ο κ. Βομπίρης απηύθυνε κάλεσμα συμπαράστασης σε ένα ακόμα αγροτοδικείο στις 12 Μαΐου στα δικαστήρια της Αμαλιάδας, εξαιτίας κινητοποιήσεων το 2017.

Tα αιτήματα

• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρικού και νοσηλευτικού) όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων, στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία στο νομό.
• Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Να πληρώσουν και το χρέος. Δεν τα δημιουργήσαμε εμείς! Όχι στο 10ωρο, σταθερή δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
• Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
• Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί νόμοι και οι μηχανισμοί καταστολής, οι αύρες και οι αίαντες να γίνουν παλιοσίδερα.
• Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία σκέψη για πυρηνικά στον Άραξο, να φύγουν οι Νατοϊκοί από τις βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας.

Όλη η επικαιρότητα