Ηλεία

Πύργος: Εκδηλώσεις μνήμης χθες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (pics)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τιμήθηκε χθες στον Πύργο η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα εδάφη των προγόνων τους, για να γλυτώσουν από τη μανία των Οθωμανών.

Μία τραγική περίοδος για τον Ελληνισμό που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ και από κανέναν. Και φυσικά όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι Έλληνες με ποντιακή καταγωγή, θα πρέπει άμεσα να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των προγόνων τους από τους Τούρκους, όπως έγινε και με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα χθες, περιελάμβαναν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Μετά τη δοξολογία είχαμε την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας εντός του Ιερού Ναού, από την κα Μοσχούλα Ιµσιρίδου, ιδρύτρια του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ηλείας, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κο Βασίλη Γιαννόπουλο, τον αντιπρόσωπο του ανώτερου διοικητή φρουράς Ηλείας, Αντισυνταγματάρχη τεχνικού κ. Ιωάννη Μπλούνα, διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ, τον αντιπρόεδρο Παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών στρατού συνταγματάρχη κ. Ιωάννη Κωνσταντόπουλο, τον πρόεδρο Αποστράτων Αξιωματικών ναυτικού πλοίαρχο εν αποστρατεία κ. Ζώη Υφαντή και την κα Μοσχούλα Ιμσιρίδου ιδρύτρια του Συλλόγου Ποντίων Πύργου. Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλείας κ. Διονύσης Καλαματιανός και αρκετοί εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.


«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού Ελληνισμού»

Ο Αντιπεριφερειάρχης νομού Ηλείας κος Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε για τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή της μνήμης των θυμάτων του ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού Ελληνισμού, τη μνήμη όλων αυτών που βίωσαν την βαρβαρότητα του τουρκικού εθνικισμού. Χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε για την ουσιαστική Δικαίωση όλων αυτών των θυμάτων, η οποία θα επέλθει μέσα από την ανάδειξη, την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, έχουμε χρέος ως έθνος, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον μας».

«Ζητάμε δικαίωση»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πύργου κα Μοσχούλα Ντόλυ Ιμσιρίδου τόνισε με εμφανή τα σημάδια της συγκίνησης.

«Είμαι από τη Φλώρινα, ήρθα εδώ το 1954 από τη σχολή στρατιωτικών νοσοκόμων. Έχω βιώματα από τον πατέρα μου και τη μητέρα μου, γιατί καθ’ οδόν το 1919, ερχόμενοι στη μητέρα πατρίδα, χάσανε τα παιδιά τους. Και τα παιδιά αυτά 5 και 3 χρονών, από τις κακουχίες πάνω στο καράβι έφυγαν και έγιναν άγγελοι για μας. Αλλά ο υγρός τάφος τους τα δέχτηκε με πολλή αγάπη. Η μάνα μου δεν έλεγε ποτέ κορίτσια μου, έλεγε τα αγόρια μου. Εκείνα τα αγόρια τώρα αν ζούσαν πρέπει να ξέρετε όλοι σας πώς θα ήταν για την μητέρα πατρίδα οι καλύτεροι στρατιώτες. Έτσι και οι γυναίκες του Πόντου, που χάσανε για ένα πρωινό την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τους προγόνους μας, την ώρα την τελευταία, βλέποντας πώς χάνονται τα σχέδιά τους να επιβιώσουν, αυτοκτονούν. Θα έλεγα πολλά ακόμη αλλά… Δυστυχώς όμως πονώ… Αυτή τη στιγμή ζητώ Δικαίωση. Αυτή τη στιγμή η θρόϊση των φύλλων των δέντρων φέρνουν την φωνή των προγόνων μας. Ενώνεται με τη δική μας φωνή και φωνάζουν δικαίωση, δικαίωση. Και δικαίωση είναι να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους Τούρκους. Όπως αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων, ας αναγνωριστεί και η δική μας. Ούτε μία συγνώμη δεν μας έχουν πει».

Όλη η επικαιρότητα