Ηλεία

Πύργος: Η «Οδύσσεια» του ΕΚΑΒ και μιας ηλικιωμένης στο κέντρο της πόλης

Η πτώση μιας ηλικιωμένης γυναίκας και το κάταγμα που υπέστη στο πόδι της, ανέδειξε για ακόμα μια φορά το τεράστιο πρόβλημα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης σε κεντρικά σημεία της πόλης, γεγονός που ευτυχώς δεν έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής.

Μπορεί το χθεσινό περιστατικό να μην αποτελούσε ζήτημα ζωής και θανάτου, ωστόσο φανέρωσε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όταν χρειάζεται να βρεθούν σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ειδικότερα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι χθες υπήρξε πτώση ηλικιωμένης γυναίκας στη Μανωλοπούλου, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι και οι πόνοι να είναι αφόρητοι. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε άμεσα, ωστόσο η κίνηση για ακόμα μια φορά έπαιξε το δικό της ρόλο.

Σε ένα σοβαρό περιστατικό, κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο. Κάθε δευτερόλεπτο που υπάρχει καθυστέρηση, οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεπιθύμητες. Δεν είναι μόνο τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοιες δυσκολίες σε περιπτώσεις που τα περιστατικά είναι εντός πόλης, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα έχουμε δει κατά καιρούς πως μπλοκάρονται. Ενδεικτικό παράδειγμα ένα πρόσφατο συμβάν στην κεντρική πλατεία Πύργου, όπου ένα μεγάλου μεγέθους περιστατικό δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο για το οποίο κλήθηκε εξαιτίας των δέντρων της πλατείας!

Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία, είτε μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, είτε για περιουσίες πολιτών. Ο δήμος οφείλει να βρει τρόπο ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προσέγγιση των οχημάτων αυτών στο κέντρο της πόλης, ενώ ίσως να αποτελούσε καλή ιδέα η δημιουργία διαδρομής εντός πόλεως που να χρησιμοποιείται μονάχα από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται το συντομότερο δυνατό όταν τα καλούν σε κάποιο συμβάν. Τέλος, σημαντικός παράγοντας ώστε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να φτάνουν στον προορισμό τους το συντομότερο δυνατό είναι και οι πολίτες-οδηγοί. Οφείλει καθένας από αυτούς να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σε τέτοιες περιπτώσεις και να προσπαθεί όσο μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των οχημάτων αυτών με το να παραμερίζει το όχημά του.

Όλη η επικαιρότητα