Ηλεία

Πύργος: Καταγγελία – σοκ για γνωστό επιχειρηματία – Έριχνε υδράργυρο σε γραφείο

Ακούστε το άρθρο

Μήνυση έμμεσης σωματικής βλάβης και διατάραξης της ηρεμίας σε επαγγελματικό χώρο κατατέθηκε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου.

Γνωστός επιχειρηματίας του οικονομικού – φοροτεχνικού τομέα της πόλης του Πύργου καταγγέλεται ότι μαζί με τη σύζυγό του έριχναν υγρό υδράργυρο με άγνωστους σκοπούς κάτω από την πόρτα λογιστικού γραφείου.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης επέλεξε να ακολουθήσει η λογίστρια προκειμένου να εξασφαλίσει την προσωπική αλλά και οικογενειακή της ασφάλεια, καθώς και την τιμωρία των μηνυομένων για το συμβάν.

Το συμβάν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί από μηχανικά μέσα και έχει κατατεθεί ήδη μήνυση από την ιδιοκτήτρια του γραφείου στον εν λόγω λογιστή. Ο εν λόγω λογιστής βρέθηκε πρόσφατα έξω από το γραφείο του «θύματος» με τη συνοδεία της συζύγου του, η οποία ήταν και αυτή που διέπραξε το αδίκημα. Συγκεκριμένα, ο υγρός υδράργυρος ήταν τοποθετημένος πιθανότατα σε πλαστικό ποτήρι και η σύζυγος του γνωστού λογιστή με τη χρήση χαρτιού κατάφερνε να τον εκχύσει εντός του γραφείου, την ίδια στιγμή που ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από αυτή και κρατούσε «τσίλιες» ώστε να μη γίνει αντιληπτή η πράξη τους. Ο υγρός υδράργυρος κατά την είσοδό του εντός του γραφείου δεν απορροφήθηκε από το δάπεδο, δεν εξατμίστηκε και παρέμεινε αναλλοίωτη η μορφή του σε κόκκους, οι οποίοι και έγιναν αντιληπτοί χθες το πρωί από την ιδιοκτήτρια του γραφείου που κατά την είσοδό της σε αυτό ήρθε σε επαφή με το επικίνδυνο αυτό στοιχείο πατώντας το.

Να σημειωθεί πως ανάλογο συμβάν έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου στο ίδιο γραφείο, με την ιδιοκτήτρια τη στιγμή που άνοιξε την επιχείρησή της να βρίσκει τους εν λόγω κόκκους, καθώς και σπασμένα γυαλιά. Έντονη ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε από το περιστατικό αυτό, το οποίο οδήγησε τη λογίστρια στην εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας που όπως φάνηκε έπαιξε κομβικό ρόλο προκειμένου να πιαστούν οι δύο δράστες την ώρα που διέπραξαν την παράνομη δράση τους.

Η επικινδυνότητα του υδράργυρου

Ο υδράργυρος λογίζεται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία, καθώς οι επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων και το οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Συγκεκριμένα, το στοιχείο αυτό έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το ανθρώπινο μυαλό, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά και το συκώτι. Επηρεάζει ακόμα την ικανότητα να αισθάνεσαι, να βλέπεις, να γεύεσαι και να κινείσαι. Είναι ικανό να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, ένα μούδιασμα γύρω από το στόμα και προβλήματα όρασης. Η μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που προοδευτικά χειροτερεύουν και οδηγούν σε αλλαγές στην προσωπικότητα, λήθαργο και κώμα.

Τα παιδιά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα απ’ τους ενήλικες στη δηλητηρίαση από υδράργυρο και είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρές παρενέργειες από την έκθεση σε ατμούς υδραργύρου. Σε έγκυες γυναίκες ο υδράργυρος μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα, όπου επηρεάζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη εμποδίζοντας το μυαλό και το νευρικό σύστημα από τη φυσιολογική ανάπτυξη. Παιδιά που έχουν επηρεαστεί εμφανίζουν χαμηλότερη ευφυΐα και εξασθενημένη ακοή. Οι λεκτικές και κινητικές ικανότητες τους μπορεί να επιβραδυνθούν.

Υδράργυρος στην καθημερινότητα και συμβουλές

Δεν είναι λίγα τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν υδράργυρο. Μπορεί σε πολλά από αυτά να μην υπάρχει ρίσκο για την υγεία σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μέχρις ενός σημείου και ακολούθως εξουδετερωθούν. Ωστόσο, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες και πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλους.

Ο υδράργυρος μπορεί να ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την εξάτμιση ποσότητας υδραργύρου που έχει χυθεί, την αποτέφρωση προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο ή αφήνοντας προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο σε χωματερές. Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υδραργύρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό ζήτημα. Σε περίπτωση έκχυσης του υδραργύρου, θα πρέπει να διατηρούνται άνθρωποι και κατοικίδια μακριά από την περιοχή έκχυσης, ενώ αν είναι εφικτό να αερίζεται η περιοχή με το άνοιγμα παραθύρων για τουλάχιστον δυο μέρες.

Όλη η επικαιρότητα