Ηλεία

Πύργος – Καταστηματάρχες: Περιμένοντας την… Ανάσταση

Τα μικρά και μεσαία καταστήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα όπως άλλωστε και στην Ηλεία και τον Πύργο (εξαιρούνται Θεσσαλονίκη – Αχαΐα, Κοζάνη) τράβηξαν ρολά από χθες το πρωί προκειμένου  να εξυπηρετήσουν το αγοραστικό είτε για παραλαβή από το κατάστημα είτε για επιτόπια έρευνα αγοράς.

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα μαγαζιά άνοιξαν με εκπτώσεις και οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια ενώ αρκετοί προτίμησαν να κάνουν βόλτες, κοιτώντας βιτρίνες και τσεκάροντας τιμές και προϊόντα.

Πρώτη μέρα του ανοίγματος, ο κόσμος έδειξε να πειθαρχεί στα μέτρα και τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για αποφυγή συνωστισμού.

Από χθες οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το clickaway και το, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Γιώτα Αγγελόπουλου (Romina shopping center)

«To θέμα δεν είναι τόσο να αλλάξουν τα μέτρα, όσο να αλλάξει η διάθεση και η ψυχολογία του κόσμου.  Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, ο καιρός βοηθά να αλλάξουμε διάθεση, να βγάλουμε τα χειμερινά και να φορέσουμε τα ανοιξιάτικα. Προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι, ο κόσμος έχει στο νου του το Πάσχα που σίγουρα το περιμένει πως και πως γιατί ούτε πέρσι το γιόρτασε οπότε και αυτό παίζει το ρόλο του. Δεν έχει σημασία αν δεν θα κάνουμε Πάσχα στις εκκλησίες, όποιος θέλει μπορεί και να γιορτάσει στο σπίτι με την οικογένειά του. Ο κόσμος το έχει ανάγκη και ψυχολογικά να βγει λίγο έξω, να ντυθεί, να περιποιηθεί τον εαυτό του και κυρίως οι γυναίκες γι’ αυτό και εμείς είμαστε έτοιμοι. Φέτος η σεζόν είναι πάρα πολύ καλή γιατί οι εταιρείες είναι πολύ προετοιμασμένες με κυρίως καλοκαιρινά ρούχα  τα οποία μπορεί να φορεθούν και τώρα και αργότερα. Κοινωνικές εκδηλώσεις ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί οπότε ο κόσμος που θέλει μέσω της αγοράς των ρούχων να φτιάξει την ψυχολογία του. Περιμένουμε ότι θα υπάρξει σχετική κίνηση γιατί ο ένας στηρίζει τον άλλον».

Ξένια Ζούβελου (Υποδήματα  «Μπαξιβάνη»)

«Συνεχίζουμε όπως ήμασταν, με δύο άτομα μέσα στο δικό μας κατάστημα συγκεκριμένα και εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο τηρώντας τα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ μπερδεμένος και μας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο και μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για να έρθουν στο κατάστημα. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ενημερωμένοι για την διαδικασία, παρ’ όλα αυτά τους εξηγούμε πως γίνεται και συνεχίζουμε. Ελπίζουμε ότι φέτος το Πάσχα θα είμαστε ανοιχτά, δε θέλω να σκέφτομαι και δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει νέο lockdown. Tα καταστήματα και η αγορά πρέπει να μείνει ανοιχτή έστω δουλεύοντας με αυτά τα μέτρα γιατί ο κόσμος πλέον τα έχει συνηθίσει και προσέχει και περιμένουμε να δουλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται γιατί πλέον δεν αντέχουμε άλλο».

Γιώργος Παπαδόπουλος (Dust+Cream Πύργου)

Στην ουσία, για εμάς που έχουμε το είδος των καλλυντικών, επιτρέπεται να μπαίνει μέσα ο πελάτης και να κάνει click in shop στέλνοντας του ένα μήνυμα επιβεβαίωσης που έχει πάρει τηλέφωνο. Καταγράφεται σε ένα χαρτί η ώρα επίσκεψης του και τηρώντας όλα τα μέτρα μπορεί να προμηθευτεί ότι θελήσει. Ο κόσμος πάντως, έχει μπερδευτεί αρκετά. Η περιοχή μας λειτουργούσε και πριν με click away και click in shop και τώρα ουσιαστικά όλα λειτουργούν με click in shop, με τους καταναλωτές να έχουν μπερδευτεί με τις νέες διαφοροποιήσεις. Άκουγαν κιόλας ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα τα καταστήματα ήταν κλειστά και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές πίστευαν ότι και εμείς ήμασταν κλειστοί. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πολλά τηλεφωνήματα από το περασμένο Σάββατο κιόλας για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα που στην ουσία είναι το ίδιο που ίσχυε και πριν. Πηγαίνουμε εβδομάδα – εβδομάδα προς το παρόν γιατί σε λίγες ημέρες μπορεί να αλλάξουν όλα. Έχουμε ελπίδες ότι θα πάει καλά η κίνηση του Πάσχα και την περιμένουμε πως και πως!».

Όλη η επικαιρότητα