Ηλεία

Πύργος: Μεγάλη κινητοποίηση στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση – «Πάρτε πίσω το Εργασιακό»

Την απόφαση τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διατράνωσαν χθες στην κεντρική πλατεία του Πύργου εργαζόμενοι και συνδικαλιστές

Συνεχίστηκαν χθες στον Πύργο και την Ηλεία οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις -στο πλαίσιο της 24ώρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ– ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο τη στιγμή που στη Βουλή κορυφωνόταν η σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Για μια ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες μέλη από 17 Πρωτοβάθμια Σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου βροντοφωνάζοντας την αντίθεση τους στο νέο νόμο.

Οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ζήτησαν για μια ακόμα φορά να αποσυρθεί χαρακτηρίζοντας το έκτρωμα. Παράλληλα ζήτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δηλώνουν ότι -σε κάθε περίπτωση- θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών ήταν το θέμα του 8ώρου, το ελαστικό ωράριο, των εργασιακών δικαιωμάτων, οι προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας απεργίας κ.α.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν χαιρετισμοί από συνδικαλιστές, εκπροσώπους των σωματείων και συλλόγων εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

Τους παρόντες καλωσόρισε ο Νίκος Λοχοβίτης, εκπρόσωπος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ νομού Ηλείας, αναφέροντας πως «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργίας, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Όσα επιχειρήματα και αν προωθούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, για να καλλωπίσουν ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν ως κάτι σύγχρονο δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους».

Η Στέλλα Αναστασίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας στον χαιρετισμό της επικεντρώθηκε στη μεθόδευση που υπήρξε από πλευράς Κυβέρνησης για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία διευκρινίζοντας πως «κάτι που αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη. Αυτό συνέβη ενώ η υπουργός ήξερε από πριν για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ζωή Τσάση, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης που, μεταξύ άλλων, δήλωσε, πως «Παρά τον βομβαρδισμό και τις δήθεν θετικές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο – έκτρωμα αυτό απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η επιτυχία και της σημερινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον υπουργό Εργασίας, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό και ότι δήθεν διαθέτει λαϊκή αποδοχή.

Απαιτούμε την κατάργηση:

— του νόμου του 2011, τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, αφού ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή το τσάκισμα του 8ωρου μέσα από τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς.
— του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.
— των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
— του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.
— των νόμων που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.
Δεν υποχωρούμε!
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα».

Σημειώνεται ότι στην συγκέντρωση (μετά από την οποία) συμμετείχαν:

-ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
-ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
-ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ μέλος της ΟΓΕ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
-ΕΔΟΠ ΔΕΗ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ανέφερε πως «Πόσο εκτός πραγματικότητας μπορεί να είναι κάποιος που φαντασιώνεται γονείς που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους σε ημέρα σχολείου αλλά όχι τις Κυριακές που το νέο νομοσχέδιο τους στέλνει για δουλειά, καταργώντας την Κυριακάτικη αργία σε δεκάδες κλάδους;».

Ο Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε ότι «Είμαστε και σήμερα πάλι παρόντες με τη δεύτερη απεργιακή μας κινητοποίηση, για να εκφράσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θέλουν να κάνουν τον εργαζόμενο..λάστιχο, με περισσότερες ώρες εργασίας, με λιγότερη αμοιβή, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πρωτοφανή ανασφάλεια».

Ο Θανάσης Κατσίμπελης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας, τόνισε ότι «Το μήνυμα της απεργίας είναι ξεκάθαρο. Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης των επόμενων ημερών».

O Νίκος Γκότσης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του Νομού Ηλείας, είπε ότι «Η κινητοποίηση πραγματοποιείται κόντρα στην Κυβέρνηση και την εργοδοσία που σκύλιασαν από την μαζικότητα και την μαχητικότητα της απεργίας στις 10 Ιούνη αλλά και από την αποφασιστικότητα των εργατών να υπερασπιστούν το δίκιο τους».

Όλη η επικαιρότητα