Ηλεία

Πύργος: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράκαμψη Αγ. Ιωάννη

Αποφασίζει για την επιτροπή εκτίμησης των τριών ακινήτων στα Βυτινέϊκα

Την  έναρξη της επαναξιολόγησης της τιμής απαλλοτρίωσης των τριών ακινήτων  στην περιοχή των Βυτινεϊκων που ανήκουν στις μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις για τις οποίες εφαρμόστηκε  η δυνατότητα της ανάκλησης μη συντελεσμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη,  σηματοδοτείται από την έγκριση της συγκρότησης της αρμόδιας  επιτροπής σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται από ένα πολιτικό μηχανικό και ένα τοπογράφο μηχανικό που υπηρετούν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας, από ένα Τ.Ε. Μηχανικό με τον αναπληρωτή του από την Κτηματική Υπηρεσία της Ηλείας καθώς επίσης και από ένα πολιτικό μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας ως εμπειρογνώμονα που θα τον αναπληρώνει μία γυναίκα πολιτικός μηχανικός που υπηρετεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πύργου. Το θέμα θα εισηγηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομάτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως έργο την εκτίμηση και αξιολόγηση της αξίας των τριών ακινήτων που θα απαλλοτριωθούν για την κατασκευή της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη που θα συνδέσει το δρόμο Πύργου Κατακόλου με την Εθνική Οδό Πύργου Πάτρων.

Το ιστορικό                                                                                               

Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν αναβλήθηκε η εκδίκαση στο εφετείο της υπόθεσης της απαλλοτρίωσης των ακινήτων αυτών λόγω πανδημίας για τον καθορισμό της οριστικής μονάδος απαλλοτρίωσης μετά την διένεξη που υπήρξε Π.Ε Ηλείας και ιδιοκτητών για το ύψος της αρχικής εκτίμησης που έφθανε για το ένα τις 700.000 ευρώ, ποσό το οποίο όπως κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αποτελούσε ζημιά για το δημόσιο αν καταβαλλόταν.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αναζήτησε επίμονα και μεθοδικά τρόπο να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Βρέθηκε το νομικό «παράθυρο» και ήταν η δυνατότητα ανάκλησης μη συντελεσμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέχρι 20% επί του συνόλου. Η πρόταση Γιαννόπουλου, ο οποίος ήταν ειδικός αγορητής, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, σχετικές προσφυγές απορρίφθηκαν και έτσι έπρεπε να γίνει εκ νέου  εκτίμηση των υπό απαλλοτρίωση συγεκριμένων εκτάσεων.

Σκοπός του έργου

Η κατασκευή της παράκαμψης εντάσσεται στην στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πύργου – Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας, έχει προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, μήκους 3,305 μέτρων, έχει στόχο την απευθείας σύνδεση του λιμανιού του Κατάκολου με την Εθνική Οδό και τον βορειοδυτικό άξονα και συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με τον επαρχιακό δρόμο Πύργου-Κατακόλου στην έξοδο του οικισμού του Αγίου Ιωάννη.

Όλη η επικαιρότητα