Ηλεία

Μαθητικό συλλαλητήριο στον Πύργο – «Δεν είναι η μάσκα η αιτία, αλλά τα προβλήματα»

Μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πόλη του Πύργου με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού, με τα παιδιά να ζητούν κατά κύριο λόγο ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού προκειμένου να μην υπάρχουν κενά, καθώς και επιπλέον μέτρα για την προστασία των μαθητών από τον ιό εντός των σχολείων.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Ηλείας συγκεντρώθηκαν έξω από το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου και προχώρησαν σε πορεία φωνάζοντας συνθήματα. Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και ακολούθως βρέθηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Τα αιτήματα και οι διαμαρτυρίες τους δεν σχετίζονται με τη χρήση μάσκας εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά με τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε διδακτικό προσωπικό και σε προσωπικό καθαριότητας, ενώ διεκδικούν και τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων προκειμένου να αποφευχθεί η αποσυμφόρηση εντός των αιθουσών. Σημαντική αναφορά ωστόσο έκαναν και στο ζήτημα του συνωστισμού εντός των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, ζητώντας τη διάθεση περισσότερων οχημάτων που θα βοηθήσουν να αποφεύγονται καταστάσεις συγχρωτισμού.

Οι μαθητές για την πορεία

Για τη σημασία της χθεσινής πορείας και για τα αιτήματά τους μίλησαν ένας μαθητής Λυκείου και μια μαθήτρια Γυμνασίου του Πύργου, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση στα σχολεία τους πρέπει να αλλάξει άρδην προκειμένου να μπορούν και αυτά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους δίχως προβλήματα. Θέση στο ζήτημα αυτό πήρε ο μαθητής του 3ου Λυκείου Πύργου Αναστάσιος Βενιζέλος, που ανέφερε τα εξής: «Τα αιτήματα που προωθήσαμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν να γίνει πρόσληψη καθηγητών, να μην υπάρχουν κενά στις τάξεις και να μειωθούν οι μαθητές τουλάχιστον κάτω από 15. Το αίτημά μας ήταν ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να δίνει τόσα χρήματα στο ΝΑΤΟ ή για διαφημίσεις και να μην μπορεί να καλύψει την υγεία και την παιδεία. Επίσης θέλουμε να έχουμε πιο πολλά λεωφορεία όχι μόνο λόγω των πολλών παιδιών που έρχονται από χωριά, αλλά και του μεγάλου συνωστισμού στα λεωφορεία».

Από την πλευρά της, η μαθήτρια του Γυμνασίου Πελοπίου Δήμητρα Γεννηματά, δήλωσε: «Οι καταλήψεις που έχουν γίνει αυτή τη βδομάδα και η σημερινή πορεία δεν ήταν φυσικά για τη μη χρήση μάσκας. Έχουμε σοβαρότερα αιτήματα που τα σάιτ και οι εφημερίδες της περιοχής δεν έχουν κατανοήσει και είμαστε εδώ για να τα εξηγήσουμε καλύτερα. Αρχικά, ζητάμε να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη στα 15 άτομα. Αυτό προϋποθέτει να αυξηθούν και οι προσλήψεις καθηγητών, γιατί ακόμα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά μαθήματα. Επίσης, αιτούμαστε να απολυμανθούν τα σχολεία και θέλουμε να φτιαχτούν οι τουαλέτες μιας και οι περισσότερες είναι σπασμένες και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Όσον αφορά τα λεωφορεία, είναι ένα για κάθε περιοχή. Συνωστιζόμαστε και υπάρχουν πολλά παιδιά όρθια και καθιστά. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση να αυξηθούν τα λεωφορεία».

Όλη η επικαιρότητα