WEB tv Ηλεία

Πύργος: Τα μέτρα περιόρισαν τις εκδηλώσεις αλλά όχι τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου (pics – vid)

Σεμνός και λιτός ήταν φέτος ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον Πύργο και της συμπλήρωσης των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως και πέρυσι η πανδημία περιόρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις αφού δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική-στρατιωτική παρέλαση ενώ δεν υπήρξε –παρά περιορισμένη- συμμετοχή των πολιτών.

Χθες νωρίς το πρωί, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, με περιορισμένο αριθμό παρόντων, τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κκ Γερμανού παρουσία της εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια) Μαρίας Συρεγγέλα.

Ο πανηγυρικός της ημέρας  εκφωνήθηκε  από τον καθηγητή – φιλόλογο του Γυμνασίου Καράτουλα (και συγγραφέα) Γεώργιο Κουρκούτα  που καταλήγοντας τόνισε πως «Αντλούμε δύναμη από τα διδάγματα της Ιστορίας. Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος τώρα που συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821. Οι Ήρωες του τότε είναι δίπλα μας… Πολέμησαν τότε, έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, αλλά είναι διαρκώς δίπλα μας. Εμείς αρκεί να τους ακούσουμε, να τους έχουμε ως πρότυπα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας, τον Δήμαρχο Πύργου, τον πρόεδρο Παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, τον πρόεδρο Ένωσης αναπήρων και θυμάτων πολέμου, τον πρόεδρο Συνδέσμου πολεμιστών και τραυματιών Κύπρου Ν. Ηλείας, τον πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, τον πρόεδρο Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας, και βουλευτές του νομού Ηλείας.

Μαρία Συρεγγέλα (Yφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια)

«Η 25η Μαρτίου είναι το διαχρονικό σύμβολο για την θέληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων να μάχονται για την λευτεριά τους και για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο κόσμο. Εμείς, η γενιά η δική μας, οφείλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, μία πατρίδα ισχυρή, αναγεννημένη, σε μία χώρα πραγματικά άσβεστο φάρο, με τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι οτιδήποτε πετύχαμε, τα καλύτερα τα πετύχαμε μόνο όταν ήμασταν μονιασμένοι. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε όλη τη Γη».

«Υπερκομματική η δημογραφική πολιτική – Σύντομα το νέο σχέδιο δράσης»

Η κα Συρεγγέλα απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας ανέφερε ότι «Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιο δράσης πάνω στα θέματα δημογραφικής πολιτικής και στα θέματα οικογένειας, το οποίο θα βασίζεται στο σχετικό πόρισμα που κατάρτισε η αρμόδια διακομματική πολιτική.

Μια δημογραφική πολιτική, για να είναι διαχρονική, πρέπει να είναι άρτια και συνεκτική και υπερκομματική. Για αυτό και βασικό μας εργαλείο είναι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη δημογραφική πολιτική, στο οποίο έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πάνω σε αυτό θα βασιστούμε για να πάμε διαχρονικά, άρτια και συνεκτικά».

Όσον αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στα επιδόματα που δίδονται στους δικαιούχους η κα Συρεγγέλα απάντησε πως «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Όταν θα έρθει η ώρα θα τα ανακοινώσουμε όλα μαζί».

Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

«Διακόσια χρόνια μετά την Εθνική μας Παλιγγενεσία, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, αναμφίβολα όμως παραμένουν σημαντικές. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα εθνικά μας ιδανικά, για τα πάτρια εδάφη μας και για κάθε γραμμή της ιστορίας μας. Οι εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, την απελευθέρωση του έθνους μας και την εθνική μας ανεξαρτησία, δεν μας δίνουν απλώς τη δυνατότητα να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας αλλά μας δίνουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, συνολικά, την ιστορική μας διαδρομή και να χαράξουμε την πορεία προς το μέλλον».

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου)

«Με τον απαιτούμενο συμβολισμό γιορτάσαμε την ιστορική ημέρα της 25ης Μαρτίου 1821. «Ελευθερία ή θάνατος» ήταν τότε το μήνυμα. Σήμερα δυστυχώς υπάρχει μια παράφραση του μηνύματος λόγω της πανδημίας «θάνατος και όχι ελευθερία». Δυστυχώς η ελευθερία είναι πάλι το ζητούμενο. Τότε ήταν η ελευθερία του Έθνους και σήμερα η ελευθερία απέναντι στους εχθρούς που κατασκεύασε η παράλογη αναζήτηση του ανθρώπου στο χώρο της απεριόριστης έρευνας η οποία δεν εμπίπτει σε κανόνες ηθικής.

Οι Έλληνες πάντα είναι ένας λαός που ανατρέπει τα προγνωστικά των πιο απαισιόδοξων. Έτσι συνεχίζουμε και τώρα μέσα στις δυσκολίες του μνημονίου, της πανδημίας, των κακών γειτόνων, των κακών συνηθειών που έχουμε σε καιρό ειρήνης, αλλά ανατρέπουμε όλα τα προγνωστικά. Είναι αυτό που έγραψε ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης «Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις…».

Νομίζω ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε μυαλό και νοοτροπίες και να καταλάβουμε το αυτονόητο, ότι μόνοι μας με συλλογικότητα, με καθαρές σκέψεις και καθαρά χέρια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και απόγονοι αυτών των ηρώων και πρέπει να δικαιώσουμε αυτή την κληρονομιά».

Διονυσία Αυγερινοπούλου (Βουλευτής, Νέας Δημοκρατίας Ηλείας)

«Σήμερα έχουμε μια διπλή εορτή: τη θρησκευτική μας εορτή αλλά και τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση. Είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο και την περιοχή μας, γιατί η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα κατά την οποία διευρύνθηκε η Επανάσταση σε όλη την Πελοπόννησο. Η Ελλάδα, μια χώρα που ξεκινά από το Έψιλον, έχει το τρίπτυχο Επανάσταση, Ελευθερία, Ελπίδα. Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους Έλληνες τότε και τους συνέδεσαν με την Αρχαία Ιστορία τους, τους Φιλέλληνες που βοήθησαν την Επανάσταση του 1821 να πετύχει, είναι τα ίδια ιδανικά που εμπνέουν τους νέους Έλληνες σήμερα και όλη την παγκοσμιότητα επίσης. Για αυτό το λόγο, όλος ο κόσμος φωνάζει σήμερα ότι είμαστε όλοι Έλληνες, για αυτό όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Πελοποννήσιοι, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Ζήτω το έθνος, ζήτω η 25η Μαρτίου»

Διονύσης Καλαματιανός (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας)

«Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, τιμούμε τους προγόνους μας που με θάρρος και αποφασιστικότητα διεκδίκησαν την αποτίναξη του τουρκικού Ζυγού, διεκδίκησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, αλλά και τη Δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών, όπως προκύπτει και από τα συνταγματικά κείμενα του Αγώνα. Σήμερα που αντιμετωπίζουμε την υγειονομική και κοινωνική κρίση, την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της εθνικής Ανεξαρτησίας μας, της εθνικής κυριαρχίας μας, της ενίσχυσης της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Επίσης διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση και έτσι δικαιώνουμε τους αγώνες και τις θυσίες τους».

Μιχάλης Κατρίνης (Βουλευτής Ηλείας -και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος- ΚΙΝΑΛ)

«Διακόσια χρόνια πριν, μια χούφτα Έλληνες, τόλμησαν και τα έβαλλαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διεκδικώντας το πιο πολύτιμο αγαθό, την ελευθερία τους. Κέρδισαν, γιατί είχαν και πίστη και καρδιά. Σήμερα το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα, γιατί βασίζεται στη θέληση, την αποφασιστικότητα αλλά κυρίως στην ενότητα του ελληνικού λαού».

Δείτε Φωτογραφίες: 

Όλη η επικαιρότητα