WEB tv Ηλεία

Πύργος: «Όχι πολιτική στις πλάτες των ΑμεΑ» – Συν. Τύπου Σωματείου Παραπληγικών Ηλείας, Επιστημόνων του ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος» και γονέων (Video)

Στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται στη νέα δομή ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος» αναφέρθηκαν χθες, με δηλώσεις τους, μέλη του Σωματείου Παραπληγικών- Κινητικά Αναπήρων νομού Ηλείας, του επιστημονικού προσωπικού της δομής αλλά και γονείς τα παιδιά των οποίων είναι ωφελούμενοι από την αρχή της λειτουργίας του.

Κοινός παρονομαστής όλων, ήταν να σταματήσουν οι όποιες αντιδράσεις δημοτών τους οποίους κάλεσαν να αφουγκραστούν με ευαισθησία τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, σε μια πόλη όπως ο Πύργος που μέχρι πρότινος δεν είχε καμία ανάλογη δομή.

Αρχικά ο γενικός γραμματέας του Σωματείου -και άμισθος σύμβουλος για θέματα αναπηρίας του δημάρχου Πύργου- Γιώργος Παπανικολόπουλος τόνισε πως «Εδώ και λίγες βδομάδες λειτουργεί στον Πύργο το ΚΔΑΠμεΑ, ένας χώρος που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία και στον οποίο εργάζονται πάνω από 15 άτομα, όλοι τους καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους.

Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των συλλόγων ΑμεΑ της Ηλείας για να δίνεται μια διέξοδο στα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Αυτό έπρεπε όλοι μας να το αγκαλιάσουμε, αλλά από κάποια δημοσιεύματα βλέπω από μια ομάδα ανθρώπων να γίνεται το αντίθετο».

«Είναι ο μοναδικός χώρος για παιδιά μεΑ στην πόλη»…

Ο κ. Παπανικολόπουλος πρόσθεσε πως «Δυστυχώς διακρίνω έναν ρατσισμό απέναντι στα ΑμεΑ. Δημιουργήθηκε το ΚΔΑΠμεΑ στον Κούβελο, έναν χώρο παρατημένο επί 15 χρόνια, όπου κυριαρχούσαν τα σκουπίδια και η παραβατικότητα. Καθαρίστηκε ο χώρος, πήρε “ζωή”, και αντί όλοι να το αγκαλιάσουν, κάνουν κακή πολιτική. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε οπουδήποτε να παίξουν μπάσκετ, να περπατήσουν, να αθληθούν… Τα παιδιά με αναπηρία δεν έχουν άλλον χώρο, παρά μόνο αυτή τη δομή. Δεν μπορούν να καταλάβουν τα δικαιώματα των παιδιά μεΑ; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει τόσος ρατσισμός και ακόμη μορφωμένοι άνθρωποι να έχουν τόσες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να σταματήσουν να κάνουν πολιτική στις πλάτες των ΑμεΑ. Συμβουλεύω να σταματήσουν όλες οι αντιδράσεις, να αγκαλιάσουν αυτή τη δομή και να μην ξεχνάμε ότι όλοι εν δυνάμει ΑΜΕΑ είμαστε. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και ποιο παιδί μπορεί να χρειαστεί αύριο αυτή τη δομή. Δεν εύχομαι κάτι τέτοιο αλλά μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και δύσκολη».

«Η αναπηρία δεν έχει χρώμα»…

Ο Γιάννης Παπαδάτος, γονέας παιδιού μεΑ που συμμετέχει στις δράσεις της δομής αναφέρθηκε με αιχμηρό τόνο στις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει.

Ειδικότερα είπε πως «Ένα όνειρο για τα ΑμεΑ έγινε πράξη και με έκπληξη διαβάζουμε σε εφημερίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάποιοι αντιδρούν. Θα ήθελα να πω ότι ένας χώρος που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία δεν μπορεί να είναι ανοιχτός στον οποιονδήποτε, να φέρει για παράδειγμα το σκυλί του. Πραγματικά είναι απορίας άξιον, πώς προέκυψε ότι δεν τους επιτρέπεται η άθληση εν όψει καραντίνας; Τώρα αποφάσισαν όλοι να έρθουν στο αθλητικό κέντρο του Κούβελου; Τώρα που ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠ και την ΚΟΙΝΣΕΠ έφτιαξαν αυτή τη δομή; Το παιδί μου έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και 8 χρόνια και είναι κλεισμένο στο σπίτι. Είχε μαραζώσει. Σε 10 μέρες η ψυχολογία του άλλαξε ριζικά. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και τους ανθρώπους που έφτιαξαν τη δομή και φροντίζουν τα παιδιά μας. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες του Πύργου είναι ρατσιστές. Θα πρέπει όμως κάποιοι να κάνουν καλοπροαίρετη κριτική και πολιτική και να γνωρίζουν ότι η αναπηρία δεν έχει χρώμα».

Γονέας παιδιού μεΑ και ο Γεράσιμος Ρούμπης δήλωσε πως «Ο Πύργος απέκτησε μια δομή που άλλες πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν εδώ και χρόνια. Όπως ανέφερε και ο κ. Παπαδάτος oi δυσκολίες του να μένει στο σπίτι το παιδί σου που είναι ΑμεΑ. Δεν είναι εύκολο για τους γονείς να μπορέσουν να το απασχολήσουν και το Κράτος δεν έχει σταθεί δίπλα μας. Γάλλος ειδικός επί θεμάτων αυτισμού μίλησε για μια υπανάπτυκτη χώρα. Τα ΑμεΑ είναι οι πιο αδύναμοι στην κοινωνία μας και θεωρώ ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα».

Η υπεύθυνη του ΚΔΑΠμεΑ «Ηλίανθος», Ερμίνα Ζανταρίδου, υπογράμμισε ότι «Στόχος του κέντρου μας είναι η απασχόληση των παιδιών μέσα από εξατομικευμένες και ομαδικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική, κινητική και γνωστική ανάταση των παιδιών».

Ο ψυχολόγος του ΚΔΑΠμεΑ Ανδρέας Σταματόπουλος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των παιδιών μεΑ, διευκρινίζοντας ότι «Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες που ένας τυπικός άνθρωπος ίσως να μην μπορεί να αντιληφθεί. Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που μπορεί να τους κινητοποιήσουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα ένα παιδί με αυτισμό που ενοχλείται από την ύπαρξη ενός σκυλιού ή ενός μικρού παιδιού, μπορεί να έχει μια αντίδραση πολύ απρόβλεπτη. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σαφές και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση για τους ΑμεΑ».

Όλη η επικαιρότητα