Ηλεία Ιστορικά

Πώς ήταν ο Πύργος παλιά: Σπάνιες εικόνες μιας άλλης εποχής

Πύργος, η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας και η «συνέχεια» της αρχαίας πόλης Δυσπόντιο και της Λέτρινας. Δήμος Λετρίνων ονομαζόταν μέχρι την δεκαετία του 1980.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ο Τσερνωτάς, επί Τουρκοκρατίας, σκάβοντας βρήκε στην περιοχή ένα μεγάλο θησαυρό έγινε μπέης…

Η ιστορία του τόπου μεγάλη, οι κάτοικοι της πόλης ήταν από τους πρώτους που κήρυξαν την Επανάσταση, οπλαρχηγός Χαράλαμπος Βιλαέτης, ύψωσε την Ελληνική σημαία και τους ξεσήκωσε σε εξέγερση.

Ο Πύργος ήταν πάντα ένα μεγάλο συγκοινωνιακό, εμπορικό, διοικητικό και δικαστηριακό, το εμπόριο της σταφίδας και όχι μόνο βοήθησαν πολύ στην εξέλιξή του.

Η πόλη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολλά κτίρια- με ιστορική αξία. Το θέατρο «Απόλλων», η Δημοτική Αγορά και το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1880 είναι του Ερνέστο Τσίλλερ.

Μερικές σπάνιες και όμορφες φωτογραφίες της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας από τον δέκατο ένατο αιώνα που μας μεταφέρουν ένα νοσταλγικό κλίμα μιας άλλης εποχής… Απολαύστε τες.

Bορειο- ανατολική άποψη του Πύργου.

Ο Άγιος Αθανάσιος παλιά. 

Το Δημαρχείο και η πλατεία

Η αρχή της οδού Ερμού.

Θέα προς το λόφο του Επαρχείου και θέα από το λόφο.

Το κτίριο Νάρκισσος όπου σήμερα στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα. 

Πανοραμική άποψη της πόλης.

Η πλατεία Κοκκίνου.

Όλη η επικαιρότητα