Πώς να γλιτώσετε χώρο όταν το διαμέρισμά σας είναι πολύ μικρό

Share

Ένας μικρός χώρος μπορεί να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά μας αρκεί να ξέρουμε να τον αξιοποιούμε σωστά. Μπορούμε ακόμα να τον κάνουμε να δείχνει μεγαλύτερος στο μάτι, αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές που δίνουν οι έμπειροι διακοσμητές.

Δείτε μερικά κόλπα και τρικ για να “μεγαλώσετε” το διαμέρισμά σας.

Όσοι έχουν μικρά σπίτια καλό είναι να επιλέγουν στρογγυλές τραπεζαρίες. Όχι μόνο είναι πιο κομψές αλλά μπορούν να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος του δωματίου.

Οι συρόμενες πόρτες με παράθυρα μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά λειτουργικές γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα απομόνωσης όταν το χρειάζεστε αλλά και επιτρέπουν τη διάχυση του φωτός μέσα στο σπίτι αναδεικνύοντας ακόμα και τα πιο σκοτεινά σημεία του.

Οι καθρέφτες είναι μια κλασσική λύση που μπορείτε να επιλέξετε με όχι τόσο κλασσικό τρόπο: δε χρειάζεται το σπίτι μας να μοιάζει με γυμναστήριο για να φαίνεται πιο μεγάλο. Μπορείτε να επιλέξετε και πιο μικρά κομμάτια με καλή αισθητική και να τα τοποθετήσετε παντού ακόμα και στην κουζίνα.

Προτιμήστε φυσικά χρώματα που όχι μόνο ηρεμούν το μάτι αλλά και δίνουν την αίσθηση πως τα πράγματα μέσα σε ένα δωμάτιο δεν είναι στριμωγμένα. Ένα τακτοποιημένο σπίτι πάντα δείχνει μεγαλύτερο και για να το πετύχετε αυτό είναι καλό να πετάξετε όλα τα περιττά αντικείμενα και έπιπλα από το χώρο σας.

Δημιουργήστε ράφια, ανακαλύψτε πιθανούς χώρους αποθήκευσης και τοποθέτησης αντικειμένων ακόμα και πάνω από τα κουφώματα. Αξιοποιήστε κάθε γωνιά του σπιτιού σας.

Είναι καλό να χρησιμοποιούμε κουρτίνες μέσα στο διαμέρισμα ως διαχωριστικά; Ο διακοσμητής Max Sinsteden’s επιμένει πως είναι, ο ίδιος τις τοποθέτησε στο στούντιό του και βρήκε τη λύση αυτή πολύ αποτελεσματική. “Είναι σαν να βρίσκεσαι σε παραδοσιακό παριζιάνικο ξενοδοχείο” λέει…

Οι περισσότεροι όμως, μάλλον προτιμούν να χρησιμοποιούν γυάλινα διαχωριστικά ή ακόμα και κομψά παραβάν. Είναι πιο ασφαλείς λύσεις.

Σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο, είναι καλό να έχουμε ένα και μεγάλο έπιπλο παρά πολλά και μικρά. Πολλοί θεωρούμε πως γλιτώνουμε χώρο όταν στριμώχνουμε τα έπιπλά μας ή τα ακουμπάμε πάνω στον τοίχο. Λάθος.

Όταν αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα στο κρεβάτι πχ. και στον τοίχο μας δημιουργείται η αίσθηση του βάθους και ο χώρος μοιάζει να είναι πιο μεγάλος.

Δοκιμάστε επίσης μεγάλους πίνακες σε έναν πολύ μικρό χώρο. Το κοντράστ που δημιουργείται είναι φανταστικό.