Ηλεία

Π. Παπαναγιώτου: «Άμεσα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τα άτομα με αναπηρία»

Επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των ατόμων με αναπηρίες, απέστειλε η Εθνική συνομοσπονδία τους, κρίνοντας το ζήτημα αυτό υψίστης σημασίας, δεδομένου και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο covid-19. Ήδη πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για αυτές τις κοινωνικές oμάδες, όχι όμως και η Ελλάδα!

Για το θέμα αυτό μίλησε στο κεντρικό δελτίο της OΡT ο κος Παντελής Παπαναγιώτου, πρόεδρος του σωματείου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων νομού Ηλείας, που τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα, πάμε με βήματα χελώνας, παρότι πρέπει να χαιρετίσουμε την απόφαση της υφυπουργού παιδείας, να εμβολιαστούν όσοι είναι στα ΚΔΑΠ και στα ειδικά σχολεία και το προσωπικό και οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά, γιατί είναι και τα μόνα που δεν έχουν κλείσει. Όμως κατά τ’ άλλα, ενώ θα έπρεπε να έχει δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία, λένε απλά ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Και αυτό χλωμό το βλέπουμε όμως. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ολλανδία, ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν και κυρίως τα παιδιά με νοητική υστέρηση. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μη χωριστούν τα άτομα σε κατηγορίες και όσοι είναι στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν όλοι.

Όταν είσαι άτομο με αναπηρία έχεις πολλά προβλήματα. Κατά πρώτον το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι καταπονημένο. Ένας τετραπληγικός δεν έχει αντοχή στους πνεύμονες γιατί δεν κινείται. Θέλουμε να βγει η εφαρμογή για τον εμβολιασμό μας άμεσα, ενώ στην εφαρμογή θα πρέπει να υπάρχει και το ερώτημα για αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τι θα γίνεται με αυτούς; Προβλέπει η πολιτεία κάτι; Έχει ενισχύσει τις δομές, τη “Βοήθεια στο σπίτι”; Και αυτό για τους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι. Γι’ αυτό καλό θα είναι στην εφαρμογή, όταν αυτή θα βγει, να υπάρχει και αυτό το ερώτημα. Και αυτό για να μη χάσει κάποιος τη σειρά του και να μπει στο πρόγραμμα αυτών οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν στα σπίτια τους.

Όπως ξέρετε στην Ηλεία το μόνο κέντρο στο οποίο γίνονται πλέον οι εμβολιασμοί τον ηλικιωμένων είναι αυτό της Γαστούνης.

Επίσης χθες ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία μέσω του Ινστιτούτου των ατόμων με αναπηρία, ότι το 73% των οικογενειών αυτών των ατόμων και μιλάμε για 363.000 οικογένειες, διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θα πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην οικογένειά τους».

Όλη η επικαιρότητα