Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα: Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι (vids)

Πέρασαν τρία χρόνια.

Τρία χρόνια πέρασαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας, σοκάροντας και βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν 22 Ιουλίου του 2018 όταν δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Αττική. Η πρώτη ήταν στην Κινέττα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Η φωτιά κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς οι οποίοι και εκκενώθηκαν άμεσα, καίγοντας ωστόσο αρκετές περιουσίες και στρέμματα.

Λίγες ώρες μετά πυρκαγιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης. Στην αρχή κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών και των έντονων ανέμων λίγο μετά τις 5 το απόγευμα άλλαξε κατεύθυνση. Η φωτιά εξαπλώθηκε με αδιανόητη ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς την Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά και αργότερα στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Μέσα σε μια ώρα η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα.

Στο Μάτι κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και χωράφια. Όμως, δυστυχώς δεν σταμάτησε εκτός. Τραγωδία! 102 συνανθρώποι μας έχασαν τη ζωή τους!

Σε ένα μόνο οικόπεδο βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν δίοδο προς την θάλασσα.

Κάποιοι πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις φλόγες. Ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού αποδείχθηκε ανεπαρκής, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζούσαν την τραγωδία, να μείνουν αβοήθητοι.

Πραγματικός εφιάλτης. Τα θύματα ήταν από 6 μηνών μέχρι 93 ετών. Πρόκειται για τη δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως, μετά από εκείνη στην Αυστραλία το 2009 όπου έχασαν τη ζωή τους 180 άνθρωποι.

Τρία χρόνια μετά, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και το μέγεθος της τραγωδίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Διαβάστε επίσης: 

Μάτι: Τρία χρόνια μετά οι πληγές επουλώνονται – Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Μάτι: Η τραγική ιστορία της οικογένειας Φύτρου που ξεκληρίστηκε

Μάτι: Η τραγωδία με τα δίδυμα κοριτσάκια

Οι 103+ νεκροί στο Μάτι – Τα ονόματα αυτών που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα