WEB tv Ηλεία Οικονομία

Σεπτέμβριος, ο πιο δύσκολος μήνας για τους Έλληνες φορολογούμενους – VIDEO

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και πολλά ακόμη … – Τι δηλώνουν οι λογιστές Διονύσης Χαμεζόπουλος, Αλέξης Νταουλάρης & Όλγα Μητσιώνη

 Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού πέρα από την ολοκλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και την έναρξη πληρωμής τους, έχουμε την ανακοίνωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο.

Υπάρχουν ακόμη τα μισθωτήρια και τα τετραγωνικά των δήμων, που είναι και αυτά ένας οικονομικός … βραχνάς για τους φορολογούμενους.

Διονύσης Χαμεζόπουλος : «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά»

Για αυτό τον … δύσκολο μήνα ο κ. Διονύσης Χαμεζόπουλος πρόεδρος της ένωσης λογιστών – φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Ηλείας ανέφερε σχετικά.

«Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις. Ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και είμαστε σε αναμονή για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ολοκληρώνεται η φάση των φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους προς το ελληνικό κράτος. Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ φέτος θα είναι έξι και θα αρχίσουν να πληρώνονται τέλη Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου που είναι η τελευταία δόση».

Παράλληλα είναι πολλά τα μέτωπα που έχουν ανοίξει για τους πολίτες, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χαρακτηριστικά για το θέμα των ενοικίων ο κ. Χαμεζόπουλος τόνισε.

«Ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα δοθεί παράταση της μείωσης των ενοικίων για τον Σεπτέμβριο και συζητείτε το μέτρο αυτό να επεκταθεί έως το τέλος του έτους. Αυτό θα το γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε έκπτωση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για τον Σεπτέμβριο. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι το 2021 όταν έχουμε ένα τόσο άσχημο 2020. Με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί κάτι που να μας δίνει αισιοδοξία για την θεραπεία της πανδημίας που θα μπορούσε να ανατρέψει το κακό οικονομικό κλίμα που υπάρχει παγκοσμίως».

Όσον αφορά αυτούς που έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη δόση στην εφορία στο τέλος του Αυγούστου και δεν κατάφεραν να κάνουν την πληρωμή ο κ. Χαμεζόπουλος ανέφερε ότι υπήρξε εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναστολή των πληρωμών έως τον Απρίλιο του 21.
«Υπάρχουν αρκετοί που δεν πλήρωσαν, αφού είχαμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα γίνει αναστολή των πληρωμών έως τον Απρίλιο του 21 και αυτό βοήθησε κάποιους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν την αναμονή αυτής της ρύθμισης, που ανακοινώθηκε ότι θα είναι για 12 μήνες με ένα μικρό επιτόκιο του 2,5% ετησίως. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου».

Θέμα υπάρχει όμως και για το χτίσιμο του αφορολόγητου για το 2020, αφού χρειάζεται το 30% του εισοδήματος που είναι δύσκολο να επιτευχτεί αυτή την δύσκολη περίοδο.

«Θεωρώ» αναφέρει ο κ. Χαμεζόπουλος, «ότι είναι μεγάλο αυτό το ποσοστό και δύσκολα θα καλυφτεί το χτίσιμο του αφορολόγητου υπό τις παρούσες οικονομικά συνθήκες.

Αλέξης Νταουλάρης : «Η παράταση που δόθηκε για λίγες ώρες δεν έχει ξαναγίνει»

Για τις φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών ο λογιστής – φοροτεχνικός κ. Αλέξης Νταουλάρης ανέφερε σχετικά.

«Η 31η Αυγούστου ήταν η τελευταία μέρα των φορολογικών δηλώσεων, ύστερα από την τελευταία παράταση, που πήρε για τρεις ημέρες, και θέλω εδώ να τονίσω ότι ήταν λίγο οξύμωρο, ότι οι δηλώσεις πήραν παράταση μέχρι τις 15:00 και μετά πήραν άλλη μία παράταση μέχρι τις 17:30. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά, ελπίζω να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθότι δεν αναγράφεται πουθενά ότι μια προθεσμία λήγει σε μια ημερομηνία εντός κάποιας ώρας μέσα στην ίδια μέρα.

Κανονικά έπρεπε να τελειώνει η δήλωση 23:59 στις 31 Αυγούστου και δεν μας απασχολεί καθόλου αν οι τράπεζες θέλουν τα εμβάσματα στις 19:00ή στις 20:00. Μαζί με τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων όμως ήτανε και η πληρωμή των πρώτων δόσεων. Οι δόσεις του Αυγούστου πήγανε διπλές, δηλαδή μπήκαν και του Ιουλίου και του Αυγούστου, όσοι δηλαδή δεν είχαν υποβάλει δήλωση, έπρεπε να πληρώσουν άμεσα. Όσοι δεν έχουν πληρώσει ούτε αυτή τη δόση, θα έχει πάρει μία προσαύξηση του 0,75% και καλό θα είναι όποιοι έχουν οφειλές να τρέξουν να τις ρυθμίσουν, καθώς η εφορία κάνει κατασχέσεις σε λογαριασμούς των τραπεζών. Επιπλέον όσοι είναι μισθωτοί καλό θα είναι να δηλώσουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό, έτσι ώστε να μην έχουν πρόβλημα μέχρι το ύψος του ακατάσχετου που είναι τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ το 50%. Έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που είναι το πιο φορολογικά επιβαρυμένο καθώς όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρώνονται αυτό το εξάμηνο. Έχουμε τις οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος, τον άλλο μήνα έρχεται ο ΕΝΦΙΑ όπου είπαν ότι θα είναι και αυτός σε έξι δόσεις, οπότε λογικά θα είναι μέχρι τέλος Φλεβάρη».

Για τα μισθωτήρια τόνισε ο κ. Νταουλάρης.

«Ένα άλλο θέμα που έχουμε είναι τα μισθωτήρια, αφού η ΑΑΔΕ θέλει από του χρόνου να κάνει την αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών και έχει δώσει περιθώριο έως 30/9 να δηλωθούν τα μισθωτήρια χωρίς πρόστιμο.
Ποιες είναι οι κατηγορίες που πρέπει να τακτοποιήσουμε;
Όσοι είχαν χειρόγραφα στη ΔΟΥ και δεν έχουν δηλώσει ηλεκτρονικό μισθωτήριο, θα πρέπει να τακτοποιηθεί. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν κάνει τροποποίηση μισθωτηρίου covid, δηλαδή όσοι είχαν μείωση ενοικίου 40%, Μάρτιο-Απρίλιο-Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο,να κάνουν και αυτοί τις τροποποιήσεις τους ως τα τέλη Σεπτέμβρη. Και η μεγάλη κατηγορία που πιστεύω ότι είναι μέσα, είναι όταν το μισθωτήριο έχει λυθεί, δηλαδή έχει φύγει από μέσα ο μισθωτής και δεν έχει γίνει λύση. Σε αυτό θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή οι εκμισθωτές,  καθώς έφευγε ο μισθωτής, αλλά γινόταν κάποιο νέο μισθωτήριο στο ακίνητο και προχωρούσαμε κανονικά. Από δω και πέρα όταν θα φεύγει ο μισθωτής, θα πρέπει εντός ενός μηνός, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, να δηλωθεί η λύση του μισθωτηρίου για να είναι όλα τακτοποιημένα σωστά στο TAXIS. Αν δεν γίνουν τίποτα από τα προηγούμενα, θα δούμε του χρόνου να γίνεται αυτόματη ενημέρωση των εισοδημάτων από ενοίκια, που σημαίνει ότι αν το μισθωτήριο είναι λάθος, θα έρχονται τα εισοδήματα λάθος και για να διορθώσουμε πιθανόν να χρειαστούμε τροποποίηση μισθωτηρίου που είναι 100 ευρώ πρόστιμο».

Όλγα Μητσιώνη : «Θα έχουν κάποια πρόστιμα όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση»

Τέλος η κα Όλγα Μητσιώνη λογιστής – φοροτεχνικός τόνισε για τις φορολογικές δηλώσεις και για τον ΕΝΦΙΑ.

«Τελείωσαν μετά από μια μικρή παράταση οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2019. Έγιναν περίπου 6.300.000 δηλώσεις, με μια μικρή απόκλιση από πέρσι, όπου έγιναν περίπου 200.000 παραπάνω. Τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν στείλει την φορολογική τους δήλωση; Συγκεκριμένα θα έχουν κάποια πρόστιμα και για τα φυσικά πρόσωπα, όπου τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία είναι στα 250 ευρώ, και για τις επεχείρησες με διπλογραφικά βιβλία είναι στα 500 ευρώ. Επιπλέον εντός των ημερών θα βγει ο ΕΝΦΙΑ. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση προς το παρόν, απλά είχαν πει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή. Οπότε περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να βγει και ο ΕΝΦΙΑ».

Για τα μισθωτήρια και τα τετραγωνικά των δήμων η κα. Μητσιώνη ανέφερε.

«Για τα μισθωτήρια όσοι δεν είχαν κάνει ηλεκτρονικά την υποβολή από 1/1/14, όπου είχαν το δικαίωμα να μην κάνουν όλοι ηλεκτρονικά,  θα πρέπει μέχρι 30 Σεπτέμβρη να κάνουν  ηλεκτρονικά την υποβολή. Ακόμη και γι’ αυτούς όμως που έχουν κάνει ηλεκτρονικά την υποβολή, θα πρέπει αν έχουν λήξει τα συμβόλαια, αφού συνήθως γίνονται για 1-2 χρόνια, να κάνουν την λύση του συμβολαίου. Γιατί το σύστημα απλά θα αναγνωρίζει ότι το μισθωτήριο είναι σε ισχύ. Οπότε θα πρέπει να κάνουν την λήξη χωρίς πρόστιμα των μισθωτηρίων.

Τέλος τα τετραγωνικά των δήμων έχουν πάρει παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου» .

Όλη η επικαιρότητα