Ελλάδα

Σε απόγνωση μετανάστες και κάτοικοι στη Μυτιλήνη: Τα σενάρια για το νέο προσωρινό ΚΥΤ

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του τριημέρου, που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται στο δρόμο, σε χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία.

Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή –όπως υπενθυμίζεται, μόνο σήμερα έφτασαν στο νησί 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και 2 αστυνομικές «αύρες»- … ενισχύονται και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαμένει αυτή τη στιγμή στους δρόμους, υπό υγειονομικά απειλητικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι πρόκειται να φτάσουν στο νησί 7.000 τεστ κορωνοϊού (rapid test), στα οποία αναμένεται να υποβληθεί το σύνολο όσων διέμεναν στον καταυλισμό.

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες είχε προαναγγείλει άλλωστε την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη συγκράτησης της διασποράς του ιού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και απομόνωσης των κρουσμάτων.

Στο Καρά – Τεπέ η επόμενη προσωρινή δομή;

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, σε εξέλιξη είναι αυτή η στιγμή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή του Καρά – Τεπέ. Ελικόπτερα έκαναν πριν από λίγο αναγνωριστικές πτήσεις στην περιοχή ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι στην περιοχή.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι έχει επιλεγεί το πεδίο βολής στον Καρά – Τεπέ για να συγκεντρώσει η αστυνομία τους μετανάστες και κατά πάσα πιθανότητα να στηθούν σκηνές.

Οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού, ωστόσο, φέρουν την έντονη αντίσταση των κατοίκων, οι οποίοι με μπλόκα και επιστολές διαμαρτυρίας, ζητούν την απομάκρυνσης της «υγειονομικής βόμβας», όπως την αποκαλούν, από το νησί.

«Mε λύπη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων από το πρόσφατα κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο στρατόπεδο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λεμονού του Δήμου Μυτιλήνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη οι επιχειρηματίες του Καρά Τεπέ προς τον δήμαρχο Μυτιλήνης.

«Η ενέργεια σας αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς αυτή η ‘προσωρινή δομή’ φιλοξενίας μεταναστών, ουσιαστικά πρόκειται να γίνει ένας νέος καταυλισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Καρά Τεπέ», συνεχίζουν οι επιχειρηματίες.

Υποκινητές μέσω facebook «βλέπουν οι Αρχές»

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook , καθώς μέσα από αυτές φαίνεται να καλλιεργήθηκε το κλίμα για την εξέγερση στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στις συγκεκριμένες σελίδες των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια, ενώ μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, αλλά και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ο κορωνοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν θετικά κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα.

Πολιτική αντιπαράθεση για τη Μόρια

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Την Παρασκευή, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο νέος γραμματέας της ΚΕ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μυτιλήνη μαζί με κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση και, όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2019 στον καταυλισμό της Μόριας ζούσαν περίπου 5.500 άνθρωποι.

via

Όλη η επικαιρότητα