Σε εξέλιξη η λειτουργία 15 «πράσινων» επιχειρήσεων στην Ηλεία

Share

Έχει εγκριθεί στην Ηλεία η λειτουργία 15 «πράσινων» επιχειρήσεων επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ενώ συνολικά και για τους τρεις νομούς ο αριθμός φθάνει τα 70 εκ. των οποίων 30 στην Αιτωλοακαρνανία και 25 στην Αχαΐα.

Οι συγκεκριμένες μονάδες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πρόσφατα, έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας που προκύπτουν ως απόβλητα και υποπροϊόντα από γεωργικές, κτηνοτροφικές, και άλλες σχετικές δραστηριότητες, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας, και ειδικότερα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης ενισχύεται η κυκλική οικονομία και βελτιώνεται η αειφορική γεωργία με άμεσο όφελος στους τοπικούς παραγωγούς. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ορθή διαχείριση των αποβλήτων με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης επισκέφθηκε τέτοιες μονάδες επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων και παράλληλης παραγωγής ενέργειας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

«Η ενίσχυση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας και η προώθηση των Πράσινων Επενδύσεων αποτελούν για εμάς βασική προτεραιότητα. Έχουμε επιτύχει πλέον, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την επίσπευση των σχετικών αδειοδοτήσεων, καθώς και την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων της Κυκλικής Οικονομίας. Παράλληλα ενθαρρύνουμε την αύξηση των έργων που εντάσσονται στη διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση, την αξιοποίηση βιομάζας για ενέργεια και την βιολογική γεωργία» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας επιφέρουν αποτελέσματα, καθώς σε 18 μήνες περίπου έχει εγκριθεί η λειτουργία 70 τέτοιων “πράσινων” επιχειρήσεων στη Περιφέρεια, εκ των οποίων 30 στην Αιτωλοακαρνανία, 15 στην Ηλεία και 25 στην Αχαΐα, με ταχύτατους ρυθμούς αδειοδότησης.

Η λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων έχει επιφέρει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο’’.