Την δέσμευση ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες κατά την διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χθες στη Μεσσηνία.
Σε συζήτησή του με πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών σημειώνοντας ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και άνω κι επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Ξεκαθάρισε δε ότι οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν την όποια απόφαση για τον εμβολιασμό τους και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτικός για αυτές τις ηλικίες.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενή τομέα στον Δήμο Τριφυλίας και επιθεώρησε τα έργα στο λιμάνι του Μαράθου και της Κυαρισσίας, ενώ επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη καθώς και το φράγμα που είναι στην περιοχή.
Καθετοποιημένη διαχείριση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους, η νέα κτιριακή δομή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης. Ο συνεταιρισμός εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο σε Αυστρία και Γερμανία. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.
“Η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς καμία επιστροφή. Και, βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη. ‘Οπως καλή ώρα το κάνουμε με τα οινοποιεία μας, αύριο θα το κάνουμε και με το λάδι έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και υπηρεσίες στον πρωτογενή μας τομέα που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες μας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα μας και όταν δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συζήτησε με τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίκο Αθανασόπουλο και τα μέλη του για την πορεία των έργων και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία.
Στο Μάραθο
Εν συνεχεία επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Στη Χριστιανούπολη
Το Φράγμα της Χριστιανούπολης ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννη Οικονόμου ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τους οποίους ευχαρίστησε για τα μηνύματά τους υπέρ του εμβολιασμού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ανάδειξη του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η αποκατάσταση του νεότερου ναού, θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσέλευση επισκεπτών και θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας.
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα και αποκαταστάθηκε το 2011-2013 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013. Παράλληλα, η αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου της Χριστιανούπολης, που αποτελούσε το ονομαστό κέντρο της Βυζαντινής Μητρόπολης των Χριστιανών, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Οι εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο ενός προέχοντος βυζαντινού μνημείου της Πελοποννήσου, το οποίο μετά την συνολική του αποκατάσταση γνωρίζει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών.
Σε Λαγκούβαρθο και Τερψιθέα
Επόμενος σταθμός ήταν τα θερμοκήπια που βρίσκονται στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, όπου -όπως και στους Γαργαλιάνους- είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Με αφορμή συνομιλία που είχε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία σπουδάζει γεωπόνος, ο Πρωθυπουργός διηγήθηκε μια ιστορία με τον πατέρα του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τί έπρεπε να σπουδάσει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του είπε χωρίς να το σκεφτεί: γεωπόνος. Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει η σωστή τεχνογνωσία για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ακολούθησε άλλη διαδρομή βέβαια στη συνέχεια…».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκαν κατά 10%.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενή τομέα στην Τερψιθέα Μεσσηνίας. Συνομιλώντας με τα μέλη οικογένειας που ασχολείται με την καλλιέργεια γλυκοπατάτας, ο Πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενημερώθηκε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε ένα δικτυοκήπιο με ντομάτες της περιοχής, όπου συζήτησε με τον προϊστάμενο και γεωπόνο για την τεχνολογία των δικτυοκηπίων, που αποτελούν μια βιώσιμη καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, ενώ είχε επίσης συνομιλία με μέλη του αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών για τα προβληματα που αντιμετωπίζουν.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κυπαρισσία, ενώ η περιοδεία του στην Πελοπόννησο συνεχίστηκε στην Αρκαδία με τελικό σταθμό την Τρίπολη όπου αργά το απόγευμα μίλησε στη Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.