Ηλεία Υγεία

Σκληρές ανακοινώσεις από τους γιατρούς των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος / Παναγιώτης Πεντάζος

Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε το νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου, αφού η 6η υγειονομική περιφέρεια (6η ΥΠΕ) αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μετακινήσει έναν αναισθησιολόγο από το πολύπαθο νοσοκομείο του Πύργου στην Κεφαλονιά.

Μία απόφαση που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, οι οποίοι χαρακτήρισαν απάνθρωπη αυτή την απόφαση της 6η ΥΠΕ, να μετακινηθεί εν μία νυκτί ένας από τους λιγοστούς πλέον γιατρούς του νοσοκομείου Πύργου, σε μία άλλη νοσηλευτική μονάδα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ιατροί του Πύργου, ο συνάδελφος τους πήρε εντολή να μεταβεί στην Κεφαλονιά ώστε να εφημερεύσει 15 μέρες συνεχόμενα στα πλαίσια του δόγματος «μπαλώνουμε τρύπες», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, απειλούμενος με στέρηση μισθού σε περίπτωση άρνησής του.

Η ένωση ανακοινώνει ότι θα είναι πάντα δίπλα στους γιατρούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ηλείας, απέναντι σε αυτό το είδος της αυθαιρεσίας και ότι θα στηρίξει κάθε συνάδελφο που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το δίκιο του. Επισημαίνει δε ότι το νοσοκομείο του Πύργου έχει ήδη αρκετά και σημαντικά προβλήματα και δεν χρειάζεται να φορτώνεται και άλλα, λόγω των σπασμωδικών αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Πύργου :

«Έκπληκτοι μάθαμε για την αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησης αναισθησιολόγου από το πολύπαθο νοσοκομείο του Πύργου στην Κεφαλονιά.

Η φανατική άρνηση των κυβερνήσεων, διαχρονικά, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, έκανε πάλι το θαύμα της.

Κατά παράβαση οποιουδήποτε εργατικού δικαίου, με διαδικασία που θυμίζει στρατιωτικό φύλλο πορείας, με απάνθρωπο τρόπο μετακινήθηκε, εν μία νυκτί, ένας από τους απομείναντες γιατρούς του νοσοκομείου Πύργου. Ο συνάδελφος πήρε εντολή να μεταβεί στην Κεφαλονιά ώστε να εφημερεύσει 15 ημέρες συνεχόμενα, στα πλαίσια του δόγματος «μπαλώνουμε τρύπες», απειλούμενος με πειθαρχικές κυρώσεις και στέρηση μισθού σε περίπτωση άρνησής του.

Η ένωση στεκόταν και στέκεται πάντα απέναντι σε αυτού του είδους τις αυθαιρεσίες και θα στηρίξει κάθε συνάδελφο που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Δεν είναι δυνατόν η απάντηση της περιφέρειας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στις ελλείψεις προσωπικού να είναι οι μετακινήσεις συναδέλφων για λίγες μέρες δεξιά και αριστερά, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο σαν μπαλάκι.

Με τέτοιες απρόσωπες και ανάλγητες συνθήκες, όχι μόνο δεν προσελκύουμε νέους γιατρούς αλλά διώχνουμε και τους ήδη υπηρετούντες, όπως για παράδειγμα τους δύο έμπειρους και αξιόλογους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αλλά και άλλων κλινικών (όπως Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Πνευμονολογική) που πρόσφατα παραιτήθηκαν, επιλέγοντας να βρουν αλλού την  τύχη τους.

Αλήθεια, πως θα καλύψει το υπουργείο, η περιφέρεια και η διοίκηση του νοσοκομείου τις εφημερίες του αναισθησιολογικού τμήματος, οι οποίες από τις 23/10/20 και μετά παραμένουν ακάλυπτες;
Θα μετακινήσει γιατρό-μπαλάκι από άλλο νοσοκομείο ή θα προβεί στη συνήθη τακτική των “εντέλλεσθε” οδηγώντας σε σωματική και ψυχική εξόντωση τους εναπομείναντες γιατρούς;

Το Νοσοκομείο του Πύργου έχει ήδη αρκετά και σημαντικά προβλήματα και δεν χρειάζεται να φορτώνεται και άλλα λόγω σπασμωδικών αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Αν θέλετε νοσοκομεία να προσλάβετε γιατρούς.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εκμηδένισης του ΕΣΥ και της μείωσης του κόστους της δημόσιας υγείας,
κάνει το νοσοκομείο του Πύργου να αρχίζει να θυμίζει ένα άδειο πουκάμισο.

Γι΄ αυτό, μην εκπλαγείτε όταν στο τέλος του χρόνου, μετά και τις αποχωρήσεις των γιατρών που συνταξιοδοτούνται, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια ούτε καν τα βασικά τμήματα του νοσοκομείου.

Και τότε “ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα”…

Για την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.Μ. Πύργου

Η πρόεδρος Νικολοπούλου Θεοδώρα & ο αντιπρόεδρος Απαλίδης Παναγιώτης».

Γιατροί Νοσοκομείου Αμαλιάδας: Δεν πάει άλλο με την αδιαφορία και την αποδυνάμωση!

Συνεχιζόμενα και επιδεινούμενα χαρακτηρίζουν  τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, οι γιατροί της νοσηλευτικής μονάδας, καλώντας μέσω χθεσινής ανακοίνωσης τις διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μιλούν με «σκληρή γλώσσα» για αδιαφορία και μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης προς το νοσοκομείο και τους γιατρούς, λέγοντας ότι οι γιατροί της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας αποτελούν το «δεκανίκι» στην λειτουργία του συστήματος.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας μέσω των εκλεγμένων επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργάνων τους, Ιατρική Υπηρεσία, Επιστημονικό Συμβούλιο, Ένωση Ιατρών, έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει για τα σημαντικά προβλήματα της λειτουργίας της Μονάδας μας. Η ενημέρωση έχει γίνει με πληθώρα εγγράφων που έχουν αποσταλεί στο Διοικητή και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας, στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δυστυχώς δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Συγκεκριμένα:

Η ΝΜ Αμαλιάδας πραγματοποιεί εφημερίες νομού χωρίς την παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου παρά τα συνεχή αιτήματά μας προς τις διοικήσεις.

Υπάρχει αδιαφορία από τη διοίκηση των μονάδων και την 6ης ΥΠΕ για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγροτικών και γενικών ιατρών βάσει προγράμματος και μετάθεση των ευθυνών προς τρίτους.

Καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη κατάρτιση μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης με ευθύνη των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της ΥΠΕ.

Η αυταρχική εχθρική και μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι στο νοσοκομείο και τους ιατρούς του έχει οδηγήσει στην αποχώρηση πολλών εξ αυτών συνολικά από το ΓΝ Ηλείας προς άλλες μονάδες υγείας ή προς τη συνταξιοδότηση.

Οι ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας αποτελούν συνεχώς το «δεκανίκι» στην «υποτιθέμενη» λειτουργία του συστήματος καθώς δύο παθολόγοι και ένας ορθοπεδικός έχουν μετακινηθεί μόνιμα στη ΝΜ Πύργου. Εκτός αυτών, καλούνται όποτε χρειαστεί και άλλοι συνάδελφοι για εφημέρευση με συνεχόμενα και καθημερινά «εντέλλεσθαι».

Συνέπεια των παραπάνω είναι η ΝΜ Αμαλιάδας σε κλειστές εφημερίες να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, λιγότερο ακόμα και από τα όμορα Κέντρα Υγείας…».

Αντί για ενίσχυση… αποδυνάμωση!

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι εν μέσω πανδημίας τόσο η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, αλλά και οι υπόλοιπες του νομού αποδυναμώνονται, χωρίς παράλληλα να έχει γίνει κάποια πρόσληψη μέσω των πρόσφατων προκηρύξεων.

«Ακόμα, εν μέσω πανδημίας η ΝΜ Αμαλιάδας, όπως και όλες οι Μονάδες του Νομού καθημερινά αποδυναμώνονται σε ιατρικό προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή κανείς ιατρός δεν έχει προσληφθεί μέσω των τελευταίων προκυρήξεων. Τα αναφερόμενα γεγονότα και οι συμπεριφορές αποτρέπουν συναδέλφους να δηλώσουν ως προτίμηση τα νοσοκομεία του Νομού Ηλείας.

Συγχρόνως με τη μη επίλυση των γνωστών και χρόνιων αυτών προβλημάτων, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων και της 6ης ΥΠΕ προσπαθούν να χρεώσουν το ενδεχόμενο κλείσιμο της ΝΜ Αμαλιάδας, την απαξίωση του ΓΝ Ηλείας και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας σε όλους εμάς. Τους ιατρούς που καθημερινά, με κίνδυνο να χρεωθούμε τις παραλείψεις τους, διακινδυνεύουμε την αξιοπρέπεια, την επιστημονικότητα καθώς και τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Όλα τα ανωτέρω κοινοποιούνται και στα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ποιος θα ευθύνεται για τυχόν αναστολή της λειτουργίας των «προβληματικών», όπως έγιναν, Μονάδων Υγείας. Ελπίζουμε έστω και τώρα οι διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων του Νομού».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας.

Τον περασμένο Αύγουστο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και η απαξίωση του τομέα Υγείας στην Ηλεία, τέθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, χωρίς από τότε να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς την θετική κατεύθυνση.

Όλη η επικαιρότητα