Αποδράσεις Ηλεία

Σμίλα: Έχοντας χάσει τη ζωντάνια του παρελθόντος

Ακούστε το άρθρο

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα στην κοιλάδα της Ολυμπίας, χτισμένο αμφιθεατρικά -σε υψόμετρο 65 μέτρων- το Σμίλα βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ηλείας και βόρεια του Αλφειού ποταμού, απέχοντας 9 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία (όπου και υπάγεται Διοικητικά) και 13 χλμ. από τον Πύργο.

Το χωριό διασχίζει η παλιά εθνική οδός Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας…

Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας γραμμένος Σμύλα και έτσι αναφέρεται επίσημα μετά την απελευθέρωση το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Κυθηρίας.

Το 1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και με το Σχέδιο Καλλικράτης -μαζί με τους Καρούτες αποτελούν την τοπική κοινότητα Σμίλα με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους σήμερα.

Λίγοι από αυτούς ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ η μείωση του πληθυσμού -και ότι αυτή επιφέρει είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για την κοινότητα…

Ας σημειωθεί πως από το Σμίλα κατάγεται ο αείμνηστος Γιάννης Σκουλαρίκης που κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας θήτευσε υπουργός Δημόσιας Τάξης αλλά και δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Γιώργος Μπουγάς (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σμίλα)

«Μαζί με το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού μεγάλο πρόβλημα για το Σμίλα, πλέον, είναι ότι δεν υπάρχει Αγορά στο χωριό. Κάποτε είχαμε πέντε μαγαζιά και δυο ταβέρνες και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, μόνο καφενείο που είναι κλειστό λόγω του λόκνταουν. Υπήρχε ζωή στο χωριό μας και τώρα δεν υπάρχει… αυτό συνέβη σταδιακά από την δεκαετία του `80 που άρχισε να φεύγει ο κόσμος αφού πολλοί διορίστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αθήνα.

Προσθέτοντας και τον οικισμό Καρούτες είμαστε περίπου 250 μόνιμοι κάτοικοι. Το σχολείο δεν λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, τα παιδιά είναι ελάχιστα. Με τις καλλιέργειες ασχολούνται όλο και λιγότεροι. Το κόστος είναι ο κύριος παράγοντας… πολλοί παρατούν τα χωράφια και κάποιοι τα νοικιάζουν.

Πρόβλημα υπάρχει με την ύδρευση, αφού υδροδοτούμαστε από την Αύρα και το δίκτυο έχει πολλές βλάβες. Σε φωτισμό και καθαριότητα είμαστε καλά.

Διαθέτουμε έναν πολύ δραστήριο αιμοδοτικό σύλλογο, τον Άγιο Γεώργιο, που κάνει συχνά-πυκνά αιμοδοσίες στις οποίες συμμετέχουν οι νεότεροι του χωριού αλλά και από διπλανά χωριά. Δυστυχώς η ποδοσφαιρική μας ομάδα δεν κατέβηκε φέτος αλλά κοιτάζουμε να συμβεί την επόμενη σεζόν.

Το γεγονός ότι είμαστε κοντά στην Αρχαία Ολυμπία είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί… λέγεται πως η ονομασία του χωριού μας προήλθε απ[ό το γεγονός πως όταν ο Πραξιτέλης έφτιαχνε το άγαλμα του Ερμή έχασε τη σμίλη του εδώ στην περιοχή μας».

Διονύσιος Αναστόπουλος (Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος)

«Σαν συνταξιούχοι με τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Περιμένουμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου να δούμε τι θα γίνει…

Παλιότερα η ζωή στο Σμίλα ήταν πιο καλά, τώρα είναι δράμα. Το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν ευθύνεται η πανδημία γι` αυτό. Φταίνε όσοι κάθονται σε καρέκλες που τους βάλαμε εμείς! Και σήμερα τα παίρνουν από την τσέπη μας χωρίς να ρωτούν αν έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο ή να φάμε… ένα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό δε τα βλέπω καλά τα πράγματα!».

Βασιλική Αναγνωστοπούλου

«Για τους μεγάλους σαν εμάς η ζωή εδώ είναι καλά, αλλά να δεν βλέπεις και νέους… ψυχοπλακώνεσαι! Δεν ακούς παιδικές φωνές στο χωριό, έχει τρία χρόνια να γεννηθεί παιδί. Εμείς καφεδάκι το πρωί, φαγητό το μεσημέρι και λίγη ξάπλα μετά και μετά τις 5 το απόγευμα κλειδωνόμαστε. Τα ψώνια τα κάνουν τα παιδιά μας και μας τα φέρνουν. Το τελευταίο διάστημα δεν περνά γιατρός και πηγάινουμε στο Κέντρο Υγείας στην Αρχαία Ολυμπία. Το καλοκαίρι έχουμε προβλήματα με την ύδρευση».

Βασιλική Κούτρα

«Η ζωή στο Σμίλα είναι αυτή που πρέπει να είναι, ήρεμη και ήσυχη. Εμένα μ` αρέσει εδώ που μένω 14 χρόνια, ύστερα από αρκετά χρόνια στην Αθήνα και με καταγωγή από την Καρδίτσα. Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί η ζωντάνια και η κοινωνικότητα που υπήρχε παλιότερα αφού έχει φύγει πολύς κόσμος.

Είναι λίγο δύσκολο ν` αλλάξουν τα πράγματα αφού το ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για την Αρχαία Ολυμπία. Πάντως πιστεύω ότι επειδή είμαστε κοντά και στον Πύργο αποτελεί αιτία για να παραμένουν και οι λίγοι που κατοικούν στο χωριό αφού Αγορά δεν υπάρχει.

Το νερό είναι τεράστιο πρόβλημα για το Σμίλα… είναι απαράδεκτο να μένουμε χωρίς νερό εν έτει 2021».

Γιώργος Δρακόπουλος (Συνταξιούχος τραπεζικός)

«Δεν έχουμε πολλά προβλήματα σήμερα στο Σμίλα, αν εξαιρέσεις την ύδρευση. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις καλλιέργειες κι όσοι το κάνουν ασχολούνται με τριφύλλι και καλαμπόκι κυρίως. Δεν υπάρχει κέρδος στις καλλιέργειες αν δεν έχεις δικά σου μηχανήματα. Οι νεότεροι δεν βρίσκουν δουλειά και φεύγουν. Αν πχ λειτουργούσε το εργοστάσιο που παλιότερα αξιοποιούσε το ρετσίνι κάποιοι θα μπορούσαν να μείνουν και να δουλέψουν».

Όλη η επικαιρότητα