Ηλεία Συνεντεύξεις

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Νομική, η «ζωντανή» επιστήμη που ακολουθεί τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει αλλά και προσαρμόζεται σε αυτές

Η ποινικολόγος από την Αμαλιάδα στην εφημ. Πατρίς

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Τη Σοφία Πολυζωγοπούλου την παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια όπως και όλοι μας, μέσα από τις σοβαρές υποθέσεις που αναλαμβάνει άλλοτε ως συνήγορος υπεράσπισης και άλλοτε ως πολιτική αγωγή. Είναι μία μάχιμη δικηγόρος του ποινικού δικαίου και λόγω της σοβαρότητας των περιπτώσεων που ασχολείται, όπως ναρκωτικά, ληστείες, εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, ιατρική αμέλεια, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σωματεμπορία κ.ά, απασχολεί τα δελτία ειδήσεων και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα και το 2004 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Οι γονείς της κατάγονται από την Ακροποταμιά και το Λουκά Πηνείας, έχει δύο αδερφές τη Νίκη και τη Νεφέλη, είναι μητέρα της πανέμορφης Δανάης μόλις  5,5 ετών και είναι η σύζυγος του επίσης γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα. Από μικρή ήθελε να ακολουθήσει το χώρο της δικαιοσύνης, θυμάται με αγάπη την Ηλεία, θαυμάζει το σύζυγό της και μας μιλά για τη σχέση που έχουν χτίσει. Η Σοφία Πολυζωγοπούλου είναι μια ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή γυναίκα που κινείται με επιτυχία σε ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα και ένας υπέροχος, θετικός και με χιούμορ άνθρωπος όπως εισέπραξα από τη συζήτησή μας που ακολουθεί…

Η νομική ήρθε τυχαία στην ζωή σου ή ήταν επιλογή σου;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έλεγα ότι θα γίνω δικηγόρος. Η Νομική ήταν η πρώτη και η μόνη μου επιλογή. Η φύση του επαγγέλματος πάντα με γοήτευε και αισθάνομαι εν τελεί απόλυτη ικανοποίηση για την επιλογή μου. Είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα, με πολύ άγχος και ατέλειωτες ώρες εργασίας. Προσφέρει πολλές συγκινήσεις και ηθική ικανοποίηση. Είναι μια «ζωντανή» επιστήμη, που ακολουθεί τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει αλλά και προσαρμόζεται σε αυτές. Ένας νομικός δε θα αισθανθεί ποτέ ότι η μόρφωσή του έχει  ολοκληρωθεί, αφού τόσο η νομοθεσία όσο και η νομολογία εξελίσσονται διαρκώς. Κυρίως όμως, είναι σπουδαίο να συμβάλλεις στην απονομή δικαιοσύνης και στο να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση.

Σε βλέπουμε να αναλαμβάνεις ποινικές υποθέσεις που απασχολούν το πανελλήνιο. Έχεις φοβηθεί για την ζωή σου;
Φόβο δεν ένιωσα ποτέ. Αν χειρίζεσαι τις υποθέσεις με αρτιότητα, ευσυνειδησία και είσαι ειλικρινής απέναντι στους εντολείς σου, δεν υπάρχει λόγος να αισθανθείς φόβο. Πολλές φορές κάποιοι συγχέουν τον δικηγόρο με τον κατηγορούμενο που εκπροσωπεί και υπάρχουν αντιδράσεις, όμως αν αυτές οι αντιδράσεις με φόβιζαν η με πτοούσαν δεν θα έκανα για αυτό το επάγγελμα.

Είσαι μια εντυπωσιακή γυναίκα, έχεις νιώσει αμφισβήτηση και ρατσισμό ;
Ποτέ δεν αισθάνθηκα αμφισβήτηση, ρατσισμό, ή οποιοδήποτε διάκριση λόγω φύλου. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός χτίζονται με κατάρτιση και σκληρή δουλειά και δεν εξαρτώνται από το φύλο. Άλλωστε οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανές σε όλα τα επαγγέλματα, ακόμα και σε κάποια που παλαιοτέρα θεωρούνταν κατεξοχήν ανδροκρατούμενα.

Τι μνήμες έχεις από την Ηλεία;
Η Ηλεία είναι οι ρίζες μου, ο τόπος που μεγάλωσα και πάντα αναπολώ με αγάπη και συγκίνηση. Μεγάλωσα σε μια πολύ δεμένη οικογένεια, με γονείς που προσέφεραν σε εμένα και τις αδερφές μου, αγάπη, φροντίδα και στήριξη, όπως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Σκέφτομαι με βαθιά ευγνωμοσύνη τους δασκάλους μου, οι οποίοι δεν μου μεταλαμπάδευσαν μόνο γνώσεις αλλά και αξίες και ιδανικά που πάντα με συνοδεύουν στην ζωή μου. Αλλά και οι πολυαγαπημένες μου φίλες με τις οποίες έχουμε χτίσει μια άρρηκτη σχέση από όταν ήμασταν παιδιά μέχρι και τώρα.

Επισκέπτεσαι την Αμαλιάδα;
Πηγαίνω τακτικά για να βλέπω τους δικούς μου, αλλά και για επαγγελματικούς λόγους. Όμως και από μακριά, πάντα ενημερώνομαι και ασχολούμαι με τα συμβαίνοντα στην πόλη μου. Η Αμαλιάδα και ολόκληρος ο νομός μας είναι ένας πανέμορφος και ευλογημένος τόπος και εύχομαι να λάβει της ανάπτυξης και της προσοχής που του αξίζει.

Να πάμε και λίγο στα προσωπικά, πώς είναι να είσαι παντρεμένη με τον επίσης γνωστό και επιτυχημένο δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ;
Ο Αποστόλης είναι ένας υπέροχος σύζυγος και πατέρας. Πέραν όμως της προσωπικής μας σχέσης, τον εκτιμώ και τον θαυμάζω απεριόριστα και σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία. Είναι τύχη να συνεργαζόμαστε, καθώς μοιραζόμαστε τα ίδια άγχη, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τους ίδιους στόχους. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση.

Έχεις μια απαιτητική δουλειά και είσαι και η μητέρα, πώς τα συνδυάζεις ;
Δεν θα σου πω ότι ήταν εύκολο. Η δικηγορία δεν έχει ωράριο. Όμως οι γυναίκες μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε πολλούς ρόλους, είναι η φύση μας τέτοια. Δεν είναι ακατόρθωτο να συνδυάσεις την καριέρα με την μητρότητα. Η κόρη μου εννοείται πως πάντα απαιτεί περισσότερο χρόνο με την μαμά, αυτό όμως που θεωρώ ότι έχει κατανοήσει και από τους δυο της γονείς, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή, είναι η αναγκαιότητα της εργασίας αλλά και η ικανοποίηση του να είναι κανείς παραγωγικός και χρήσιμος.

Πώς περνάς στο lockdown και τί σου έλειψε πιο πολύ ;
Με τους αναγκαίους περιορισμούς, ήμουν καθημερινά στο γραφείο και σε όσα δικαστήρια έγιναν λόγω των συνθηκών. Μου έλειψαν πολύ οι γονείς μου και η μικρή μου αδερφή Νεφέλη, τους οποίους ανυπομονώ να συναντήσω…

Μια ευχή για τη νέα χρονιά..
Υγεία και δύναμη να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα δύσκολα και να κρατήσουμε μόνο όσα μας δίδαξε αυτή η συγκυρία..το πόσο σπουδαία ήταν αυτά που θεωρούσαμε  αυτονόητα.

*Είναι νομική σύμβουλος σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης ανηλίκων, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών καθώς και σε θέματα που αφορούν την παραβατικότητα ανηλίκων. 

Όλη η επικαιρότητα