Αγροτικά Πολιτική

Σπήλιος Λιβανός: Η νέα ΚΑΠ, η «ευφυής γεωργία» και η στήριξη των αγροτών – Συνέντευξη στην εφημ. «Επί γης»

«Στόχος μου καθώς και του πρωθυπουργού είναι να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα της οικονομίας μας αφού η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ορισμένα υλικά αγαθά, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τα προϊόντα της γης» τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στην εφημερίδα «Επί γης»* ο οποίος παράλληλα αναφέρεται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα βρίσκονται στη διάθεση των αγροτών για τη χρηματοδότησή τους υπογραμμίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ θα γίνει καθημερινότητα των αγροτών.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού έχει ως εξής:

ΕΡ: Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Ε.Ε. ζητήσατε τη στήριξη των αγροτών με επιπλέον κονδύλια. Ποιά προϊόντα αφορά η στήριξη;

ΑΠ: Ζήτησα από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ να συνεχίσουν τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα. Ήδη προς τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείες έχουν εγκριθεί και ένα μεγάλο μέρος έχει δοθεί, πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Από τους ομολόγους μου ζήτησα να ληφθούν αποφάσεις για να συνεχισθεί η στήριξη της αγροτικής οικονομίας και στη νέα περίοδο, από τη στιγμή που συνεχίζεται η πανδημία και οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται δίπλα στους αγρότες γιατί πιστεύει στη σημασία που έχει η πρωτογενής παραγωγή στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Θέλουμε η επόμενη μέρα από την πανδημία να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής.

ΕΡ: Στην Ηλεία και στους περισσότερους νομούς, η εστίαση και τα ξενοδοχεία απορροφούν μεγάλο ποσοστό αγροτικών προϊόντων. Φέτος η κατάσταση για τους πρώτους ήταν οδυνηρή με προϊόντα να παραμένουν λόγω πανδημίας αδιάθετα και να φρεζάρονται στα χωράφια. Πώς θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο οι καταχρεωμένοι αγρότες;

ΑΠ: Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και για το λόγο αυτό το έθεσα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Η κυβέρνηση πέρα από την οικονομική στήριξη των παραγωγών προσβλέπει και στην εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών με στόχο το εφετινό καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, να είναι καλύτερο από το περσινό. Δεν επαναπαυόμαστε. Λειτουργούμε με σχέδιο. Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

ΕΡ: Ψηφιακή μετάβαση, “πράσινη” γεωργία, βιολογικά προϊόντα είναι πυλώνες της νέας ΚΑΠ. Ο αγροτικός κόσμος κατανοεί τη νέα ορολογία και κυρίως είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται;

ΑΠ: Η ορολογία της νέας ΚΑΠ στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της από το 2023, θα γίνει καθημερινότητα των αγροτών. Χρέος δικό μας είναι να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ΚΑΠ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το ύψος των πόρων της νέας ΚΑΠ 19,3 δις €, αποτελεί μια εθνική επιτυχία και είναι αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής εργασίας της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησα με τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα αποτελεί και ένα από τα project του Ταμείου Ανάκαμψης που θα «τρέξουμε» σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από την πλευρά μας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που ενεργοποιούμε δίνουμε τη δυνατότητα στον αγρότη να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Πιστεύω ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στο «πάντρεμά» του με τις νέες τεχνολογίες. Η φράση «ευφυής γεωργία», είναι το κλειδί για τον μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την ανάδειξή της σε ανταγωνιστικό τομέα.

ΕΡ: Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες;

ΑΠ: Το ΥΠΑΑΤ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΕΑ) στο οποίο μετέχουν ελληνικές τράπεζες, και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα δώσει τη δυνατότητα δανεισμού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το ΠΑΑ συμμετέχει σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο με 80 εκατ. και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις επτά τράπεζες. Θα δοθούν δάνεια από 10.000 € έως 5 εκατ. €. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά τραπεζικά ιδρύματα, Πειραιώς, Εθνική, Συνεταιριστική Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Καρδίτσας, Procredit, Eurobank και Παγκρήτια, τα οποία υπέγραψαν επιχειρησιακές συμφωνίες με το ΕΤαΕ εντός του 2020.

Πρόθεσή μου είναι να ενεργοποιήσουμε κάθε χρηματοπιστωτικό εργαλείο που είναι εφικτό για να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες μας.

ΕΡ: Χαμηλές τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων, αύξηση του κόστους παραγωγής, προγράμματα των αγροτών που δεν “περπατάνε”, είναι κάποια από τα θέματα που ίσως κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και από το Υπουργείο σας ώστε να κατευνάσετε τα πνεύματα;

ΑΠ: Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων, και η ολοκληρωμένη διαχείρισης των φυσικών πόρων με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους και την μείωση του κόστους άρδευσης, είναι στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν ακριβώς στην ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού αλλά και στην μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής. Αναφορικά με την πορεία των προγραμμάτων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το ΤΕΕΑ είναι βασικό εργαλείο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί και μέσω αυτού ευελπιστούμε ότι προγράμματα που καθυστερούν ακριβώς λόγω απουσίας ρευστότητας θα τρέξουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

ΕΡ: Ποιο είναι το βασικό σας μέλημα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

ΑΠ: Μέλημά μου αλλά και του πρωθυπουργού είναι να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Ο αγρότης κατέχει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να αναγνωρίζεται ο ρόλος και η σκληρή εργασία του. Άλλωστε η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ορισμένα υλικά αγαθά, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τα προϊόντα της γης. Στόχος μου είναι να αξιοποιήσω τις γνώσεις και τις πολιτικές επαφές τόσο στον τόπο μας όσο και στην ΕΕ προς όφελος των συμφερόντων των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, του συνόλου του αγροτικού κόσμου.

ΕΡ: Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στο Υπουργείο;

ΑΠ: Στόχος μας είναι η ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου του αγροδιατροφικού τομέα, κινούμαστε σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος είναι η στήριξη του Έλληνα παραγωγού και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας.

Ο δεύτερος, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της καθετοποιημένης αγροτικής οικονομίας. Και,

Ο τρίτος άξονας είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και σεβασμού στο περιβάλλον.

Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε τον πρωτογενή τομέα με τρόπο ώστε να απαντάμε, στις σύγχρονες προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την κλιματική αλλαγή, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πράσινη ανάπτυξη.

Θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:

1. Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στην ελληνική κοινωνία.

2. Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του κλάδου

3. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αύξησης των εξαγωγών.

4. Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους.

5. Στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

*”Επί γης”, η Νέα Αγροτική εφημερίδα που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή

Όλη η επικαιρότητα