Αγροτικά Ηλεία

Σπ. Λιβανός: «Απορροφήστε τα αποθέματα σταφίδας»

Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που υπάρχουν στις αποθήκες της Παναιγειαλίου  Ένωσης Συνεταιρισμων ζητά με επιστολές του ο Υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Σπήλιος  Λιβανός  συναδέλφους του  Υπουργούς…

Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την σταφίδα που αποτελεί βασικό προϊόν για την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα.

Όπως λένε πληροφορίες τις επιστολές του ο κ. Λιβανός τις απηύθυνε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας, Αμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του πολίτη, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Υγείας και Τουρισμού, με τις οποίες ζητά να μεριμνήσουν για την προμήθεια ποσοτήτων σταφίδας, προκειμένου να απορροφηθούν από στρατό, σχολεία, νοσοκομεία, δομές φιλοξενίας, απόρους και άλλους φορείς.

“Εμείς περιμένουμε να δούμε τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση και μετά θα εξετάσουμε την θέση μας και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση των σταφιδπαραγωγών της Ηλείας στην  Αμαλιάδα και θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα”,  τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Αμαλιάδος κ Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

Την επόμενη εβδομάδα

Η διήμερη περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού στον Εβρο, ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα τη «φημολογούμενη» δεύτερη κατά σειρά συνάντησή του με τη διοίκηση της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το μείζον σταφιδικό ζήτημα, στην κατεύθυνση απόσυρσης 8.000 τόνων αποθέματος του προϊόντος  από τη σοδειά του 2020, λόγω πανδημίας, όπως τουλάχιστον (με στοιχεία) ισχυρίζονται οι άνθρωποι της ΠΕΣ.                             Η διοίκηση της Ενωσης, αναμένεται άμεσα να ολοκληρώσει την οριστική πρόταση προς το υπουργείο κι έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί πως η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που πρέπει, για να μην κατρακυλήσει η τιμή της Κορινθιακής σταφίδας μετά τον φετινό τρύγο κι έτσι πάνω απ’ όλα να επωφελήθούν οι χιλιάδες παραγωγοί της Αιγιάλειας.

“Θέλω να διευκρινίσω ότι η Ομάδα Παραγωγών που αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι συντάσσεται με τους ιδιώτες μεταποιητές και την Ενωση Ζακύνθου δεν είναι η συνεταιριστική Ο.Π.  που εκπροσωπώ εγώ. Είναι η Ομάδα Παραγωγών Αλληλεγγύη που έχει έδρα την εταιρεία μετοποίησης ιδιώτη. Η Παναιγειάλιος Ένωση Συνεταιρισμών έχει πληρώσει όλους τους παραγωγούς σταφίδας της περιοχής και ουσιαστικά έχει βοηθήσει τον παραγωγό. Θα πρέπει να απορροφηθεί η σταφίδα που έχει στις αποθήκες της Η Π.Ε.Σ. ώστε να ξεκινήσει ο νέος τρύγος χωρίς την απειλεί να κατρακυλήσει η τιμή. Καλώ τους αγρότες να μην πουλήσουν σταφίδα κάτω από 1,5 ευρώ. Το έχω πει πάλι αλλά θα το ξαναπώ. Θα πρέπει οι παραγωγοί να δημιουργήσουν δυνατούς συνεταιρισμούς και να πάρουν αυτοί στα χέρια τους την τύχη του προϊόντος”, τόνισε ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Όλη η επικαιρότητα