Ηλεία

Στα «σκαριά» το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ηλεία

Ικανοποίηση από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο που βλέπει την πρωτοβουλία του να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά στο Παραλιακό Μέτωπο της Ηλείας, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφ. «Πατρίς» ήδη πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και ακολουθεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Νομό Ηλείας είναι το ένα από τα δέκα που έχουν προκριθεί σε όλη τη χώρα και η υλοποίησή του ανοίγει το δρόμο για ένα μοντέλο τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του τόπου και για τους δύο τομείς της τοπικής οικονομίας.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, συνδυάζει τα δύο λιμάνια του Νομού – Κυλλήνης και Κατακόλου- θα αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα συμβάλλει στην τουριστική εξέλιξη όλου του Νομού αφού θα υπάρξει άμεσε σχέση και με τον πρωτογενή τομέα.

Το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας συγκεκριμένα αφορά τους Δήμους Πύργου (ΔΕ ΠΥΡΓΟΥ, ΙΑΡΔΑΝΟΥ, ΒΩΛΑΚΟΣ), Ήλιδας  (ΔΕ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ) , Ανδραβίδας – Κυλλήνης  (ΔΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ) και Πηνειού (ΔΕ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ).

Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών.

Συνοπτικά οι προτεινόμενες μελέτες είναι:

 • Κύρια Μελέτη ΕΠΣ (μελέτη κατηγορίας 1 και 2)
 • Μελέτη Υδραυλικών Έργων (μελέτη κατηγορίας 13)
 • Τοπογραφική Μελέτη (μελέτη κατηγορίας 16)
 • Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (μελέτη κατηγορίας 20)
 • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (μελέτη κατηγορίας 27)

Όσον αφορά την κατηγορία των μελετών εντάσσονται:

 1. στην κατηγορία μελέτης (1) Χωροταξικές & Ρυθμιστικές μελέτες
 2. στην κατηγορία μελέτης (2) Πολεοδομικές & Ρυμοτομικές μελέτες
 3. στην κατηγορία μελέτης (13) Μελέτες υδραυλικών έργων
 4. στην κατηγορία μελέτης (16) Τοπογραφικές Μελέτες
 5. στην κατηγορία μελέτης (20) Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές, και
 6. στην κατηγορία μελέτης (27) Περιβαλλοντικές μελέτες.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και αφορά ένα ποσό 1.066.955 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι με το συγκεκριμένο θέμα είχε ασχοληθεί έντονα ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος κάνοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα όσο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Σε σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς», ο κ. Νικολακόπουλος εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αφού από την αρχή είχε πιστέψει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σπουδαίο εγχειρήματος  , για το οποίο είχε επισκεφθεί ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να καταφέρει την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος μετά από εντολή του κ. Μητσοτάκη πραγματοποίησε και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, μιλώντας για την σημασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Νομό μας και ακόμα και σήμερα έχει συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.

Όπως μας δήλωσε χθες, με τις ανάλογες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και να τονωθεί επί της ουσίας η τουριστική κίνηση, η προώθηση της αγροτικής μας παραγωγής και ο επενδυτικός παράγοντας. Πολύ περισσότερο αν η εφαρμογή του Σχεδίου, προχωρήσει παράλληλα με την κατασκευή του μεγάλου έργου του αυτοκινητόδρομου, την επαναφορά του σιδηρόδρομου,  την δημιουργία υδατοδρόμιων σε Κυλλήνη και Κατάκολο.

Όλη η επικαιρότητα