Αγροτικά Πολιτική

Στην Ηλεία Οικονόμου και Λυκουρέντζος – Έγκαιρη αποζημίωση πληγέντων αγροτών

Στην Ηλεία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ύστερα από πρόσκληση της βουλευτού κ. Αυγερινοπούλου, για να διαπιστώσουν τα κοινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, λόγω και της προϊούσας κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, που έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης εκτίμησης και της άμεσης αποζημίωσης των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από τη χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου.

Έγκαιρη αποζημίωση

Στην πρωτολογία της, η κα Βουλευτής σημείωσε ότι η Ηλεία είναι ένας νομός με σημαντική συμβολή στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, όπου, όμως, σημειώνονται συχνά έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την αγροτική μας παραγωγή, μεταξύ άλλων, λόγω των επιπτώσεων της προϊούσας κλιματικής αλλαγής.

Η κα Αυγερινοπούλου έδραξε την ευκαιρία και ενημέρωσε εκτενώς για τις ζημίες που έχουν σημειωθεί στην Ηλεία από την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής της.

Επισήμανε ότι «η έντονη χαλαζόπτωση του Σαββάτου της 15ης Μαΐου του 2021 προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως το πρώιμο καρπούζι, το πεπόνι και στη φράουλα στην περιοχή της Βουπρασίας, όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν προκληθεί ήδη στις 9 Ιουνίου και 15 Ιουνίου και άλλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή, όπως το χαλάζι στο Αυγείο του Δήμου Ήλιδας, αλλά και δυνατό μπουρίνι και νέα χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες σταφίδας και σε αμπελοειδή, σε ελαιόδενδρα και δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ άλλων στις κοινότητες Ωλένης, Μυρτιάς, Κατακόλου, Βροχίτσας, Αλεποχωρίου, Δουναίικα, Καρδαμάς, Σώπι, Κούμανη, Βρίνας, Χελιδονίου, Καυκωνίας».

«Πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις της 15ηςΜαΐου να αποζημιωθούν έγκαιρα και γρήγορα» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Όλη η επικαιρότητα