Ηλεία

Στην Ηλεία την Πέμπτη τα πρώτα self test για τον Covid-19 – «Όλοι ζητούν αλλαγή του εμβολίου»

Αύριο Πέμπτη λογικά, θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα πρώτα self test για covid-19 στα φαρμακεία της Ηλείας, απ’ όπου θα μπορούν να τα προμηθεύονται όσοι ενδιαφέρονται, με πρώτους τους μαθητές του Λυκείου και φυσικά τους καθηγητές.

Αυτό γίνεται προκειμένου να μην έχουμε διασπορά του ιού, όταν ξεκινήσουν πάλι τα σχολεία, κάτι που όπως τόνισε η κυβέρνηση θα γίνει τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Όμως ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, αφορά την ακύρωση πολλών ραντεβού για τον εμβολιασμό με σκευάσματα της Astrazeneca και αυτό μετά τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί με πολίτες, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο και παρουσίασαν κατόπιν κάποια θρόμβωση.

Πάντως να σημειώσουμε, ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να αλλάξουν οι πολίτες εμβόλιο, δηλαδή να μην κάνουν αυτό της Astrazeneca όπως έχει καθοριστεί στο ραντεβού τους, αλλά αυτό της Pfizer, εκτός και αν συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος.

Και για τα self test, αλλά και για τις ακυρώσεις των ραντεβού για τον εμβολιασμό με σκευάσματα της Astrazeneca μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» οι πλέον αρμόδιοι, οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ευγενία Μιχαλοπούλου φαρμακοποιός

«Ο κόσμος ακυρώνει τα εμβόλια της Astrazeneca και πάει σε αυτά της Pfizer που είναι διαθέσιμα, αφού υπάρχει ο φόβος, διότι έχει ακούσει πολλές περιπτώσεις με εμβολές. Μερικοί είναι πιστοί στο ραντεβού τους, αλλά οι περισσότεροι τα ακυρώνουν. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer, αφού αυτά είναι κλεισμένα εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει και το εμπόδιο της ηλικίας. Όσον αφορά τα self test, αυτά είναι στην κρατική αποθήκη στο Μαρκόπουλο, θα μοιραστούν στα νησιά πρώτα και σε μας θα είναι την Πέμπτη διαθέσιμα. Ο πολίτης θα έρχεται με το ΑΜΚΑ του, θα το παίρνει και θα το κάνει στο σπίτι του. Τα τεστ είναι με το ρινικό επίχρισμα και δικαιούται ο κάθε πολίτης τέσσερα (4) τον μήνα, ενώ προηγούνται βέβαια οι μαθητές και οι καθηγητές».

Μαρία-Ιωάννα Κακόγιαννου φαρμακοποιός

«Όπως έχουμε ενημερωθεί και εμείς, σίγουρα δεν θα γίνεται το self test μέσα στο χώρο του φαρμακείου και δεν θα γίνεται γενικά στο φαρμακείο. Θα γίνεται στο σπίτι και θα το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θα υπάρχουν φυσικά και οι σαφείς οδηγίες μέσα στα τεστ. Θα ξεκινήσουν τα τεστ για μαθητές λυκείου 16-18 ετών και για τους καθηγητές. Για τα εμβόλια, ο κόσμος είναι αλήθεια ότι έχει διχαστεί και δεν ξέρει τι θα κάνει με το εμβόλιο της Astrazeneca, με όλα αυτά που ακούει. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις για αυτό το εμβόλιο και όλοι προτιμούν της Pfizer. Υπάρχουν ακόμα εμβόλια της Pfizer διαθέσιμα και στο νοσοκομείο και στο Κέντρο υγείας Πύργου, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα υπάρχουν αυτά τα εμβόλια. Καλό θα είναι να μιλάνε πρώτα με τον γιατρό τους οι πολίτες για να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca».

Κατερίνα Αυγερινοπούλου φαρμακοποιός

«Ήταν βασική ένσταση από τους φαρμακοποιούς, ότι δεν πρέπει να γίνεται το τεστ στο φαρμακείο, ακριβώς για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Διότι κι ο κόσμος που θα έμπαινε μέσα στο φαρμακείο θα είχε επιβάρυνση, αλλά και εμείς φυσικά σαν χώρος θα έπρεπε, αφού θα είχαμε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, μετά να μείνουμε κλειστοί.

Ο κόσμος θα τα κάνει λοιπόν τα τεστ στο σπίτι του, με προτεραιότητα όπως ακούω από τις ειδήσεις, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Και μετά θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα, γιατί ακόμη δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε για τον αριθμό που θα πάρουμε. Δηλαδή αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος φυσικά δείχνει ένα ενδιαφέρον και εμείς αρχίζουμε και γράφουμε ονόματα σε ένα κατάλογο. Όσον αφορά τώρα το εμβόλιο της Astrazeneca, σίγουρα υπάρχει μία ανησυχία στον κόσμο, πολύ μεγάλη είναι η αλήθεια και δεν θέλουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο. Έτσι πολύς κόσμος το αναβάλλει. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο γίνεται με τα Astrazeneca, βγαίνουν πολύ νωρίς τα ραντεβού με αυτό το εμβόλιο, ενώ τα Pfizer επειδή είναι πολύς ο κόσμος, πλέον βγαίνουν μετά το Μάιο».

Διονυσία Αδαού φαρμακοποιός

«Υπάρχουν πολλά τηλέφωνα απο πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο της Astrazeneca, αλλά πλέον δεν υπάρχουν ραντεβού για αυτά της Pfizer. Όλοι θέλουν να αλλάξουν τα εμβόλια και να πάνε στην άλλη εταιρεία, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Όσον αφορά τα τεστ, παίρνουν πολλά τηλέφωνα, αλλά ακόμη δεν μας έχουν έρθει. Την Πέμπτη έχω μία ενημέρωση ότι θα έρθουν τα φαρμακεία μας και θα δώσουν προτεραιότητα σε δασκάλους, καθηγητές, καθώς και μαθητές λυκείου».

Αντωνία Σγαντζή φαρμακοποιός

«Υπάρχουν πολλοί πελάτες οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο και αντί για της Astrazeneca να κάνουν αυτό της Pfizer. Υπάρχει φόβος αυτή τη στιγμή, αλλά η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με την ηλικία. Αν δηλαδή η ηλικία δεν το επιτρέπει, δεν γίνεται η μετάβαση από το ένα εμβόλιο στο άλλο. Εκτός εάν ανήκει κάποιος σε μία ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος εξ όσον γνωρίζω. Για τα self test η μόνη ενημέρωση που έχουμε, είναι ότι μας έχουνε πει από ποια φαρμακαποθήκη θα τα προμηθευτούμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα το χρησιμοποιούν κατ’ οίκον οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν θα γίνεται από μας εδώ στα φαρμακεία».

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος για τα self test

«Σε πρώτη φάση θα έχουμε κάποια προβλήματα, γι’ αυτό και ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών»

Για το θέμα των self test μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών νομού Ηλείας κος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος που τόνισε σχετικά.

«Καταρχάς ξεκινάμε όταν φτιαχτεί η πλατφόρμα, διότι τα τεστ μπορεί να έρθουν πριν, αλλά η πλατφόρμα να φτιαχτεί μετά. Πρέπει οπωσδήποτε τα τεστ να έρθουν Πέμπτη – Παρασκευή για να πάνε τα παιδιά τη Δευτέρα στο σχολείο και να ανοίξουν έτσι αυτά. Υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί και με βάση αυτά τα οποία προγραμματίζει η κυβέρνηση. Οπωσδήποτε σε πρώτη φάση θα έχουμε κάποια προβλήματα, για αυτό και ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Η κατανομή στα φαρμακεία θα γίνει ισόποσα, δηλαδή ένα φαρμακείο στο χωριό θα πάρει τα ίδια τεστ με ένα φαρμακείο της πόλης και φυσικά μέχρι να κατασταλάξουμε πόσες καταναλώσεις θα υπάρχουν, θα είναι λίγο δύσκολο να τα ισορροπήσουμε. Γίνεται μία λίστα και δεν θα μπορούμε να δώσουμε τεστ όπου θέλουμε. Θα υπάρχουνε ΑΜΚΑ ξεκλειδωμένα και μόνο σε αυτά θα μπορέσουμε να δώσουμε το τεστ. Ακόμα και αν κάποιος μαθητής Λυκείου για κάποιο λόγο δεν έχει ανοίξει το ΑΜΚΑ του, δεν θα το πάρει μέχρι να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα. Σε πρώτη φάση θα πάρουν οι μαθητές και οι καθηγητές  και ακολούθως θα ανοίξει το σύστημα για τους υπόλοιπους. Στα φαρμακεία θα γίνει μία κατανομή περίπου 30 έως 35 test, η πλατφόρμα θα ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για το πόσα τεστ έχουν μείνει σε κάθε φαρμακείο, και όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο νούμερο θα μας προμηθεύσουν τη διαφορά. Πρέπει να τα προμηθευτούμε Πέμπτη – Παρασκευή, γιατί αν πάμε στο σαββατοκύριακο το εφημερεύον θα έχει μία συγκεκριμένη ποσότητα και θα έχουμε και συνωστισμό ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα βρουν οι πολιτες το τεστ».

Για την θέληση των πολιτών να αλλάξουν εμβόλιο ο κος Θεοδωρόπουλος τόνισε.

«Όλο αυτό με τα ραντεβού για τα εμβόλια, ξεκίνησε ως ένας πονοκέφαλος, διότι είμαστε στην δυσάρεστη θέση πολλές φορές να εξηγήσουμε γιατί το ραντεβού κλείστηκε τότε ή γιατί το ραντεβού δεν κλείστηκε τότε. Και γιατί εμείς διαλέξαμε αυτό το εμβόλιο και όχι το άλλο. Σε εμάς έπεσε το λαχείο να απολογηθούμε κάποια στιγμή. Τώρα όλοι έρχονται, όσοι έχουν astra να το ακυρώσουν, κάποιοι δεν το ακυρώνουν, απλώς δεν πάνε και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το pfizer και δεν μπορούμε να κλείσουμε ούτε ένα ραντεβού με αυτά».

Όλη η επικαιρότητα