Ηλεία

Στην τελική ευθεία οι εργασίες στην Τριανταφυλλιά – Αρχές 2021 ξεκινά με δοκιμαστική λειτουργία

Το καλοκαίρι του 2021, θα τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Ν. Ηλείας στην Τριανταφυλλιά, ένα έργο που στοχεύει να λύσει για τα επόμενα χρόνια το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ταλανίζει επί χρόνια τον νομό.

Οι εργασίες έχουν μπει ήδη στην «τελική ευθεία» και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας υπό πραγματικές συνθήκες, ώστε μηχανήματα και όργανα να ελεγχθούν και να ακολουθήσει η κανονική λειτουργία.

«Ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη»

Χθες ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, διενήργησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας  Κοινοπραξίας κ. Σοφιανό Σοφιανόπουλο.

Ο κ. Λυμπέρης παρέμεινε στους  χώρους για αρκετή ώρα και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και για ποιες εργασίες απομένουν, μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να παραδοθεί το έργο.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Ήλιδας  στάθηκε αρχικά στην ιδέα ενός τέτοιου έργου, με μακροπρόθεσμα οφέλη, έναντι των ΧΥΤΑ, που πριν από 15 και πλέον χρόνια ήταν η λύση σε σύγκριση με τις χωματερές.

«Πριν από περίπου μια 15ετία επί προεδρίας μου στην ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας μαζί με άλλους δημάρχους, ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό, ξεκινήσαμε  αυτό το εγχείρημα.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση σχεδόν ολοκληρωμένο το εγχείρημα αυτό, ένα όραμα που υλοποιείται, κυρίως με την ευθύνη στην οποία ανταποκριθήκαμε. Για τον κόσμο, τον τόπο της Ήλιδας, της Ολυμπίας και του Επικούρειου Απόλλωνα να έχει μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Ήρθαμε να καθαρίσουμε την «κόπρο της Ηλείας», την οποία έχουμε ζήσει με χωματερές και συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε. Άρα, σήμερα το συμπέρασμα από όλο αυτό είναι ότι για τις επόμενες δεκαετίες δίνουμε στη σημερινή και στις επόμενες γενιές ένα πρώτο παράδειγμα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

«Πολλαπλά τα οφέλη»

Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε και για τα πολλαπλά οφέλη λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας, στην οποία δεν θα γίνεται απλά η επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά και μια σειρά άλλων διαδικασιών, όπως διαλογή και ανακύκλωση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ρύπανσης του περιβάλλοντος και την οικονομία.

«Προχωράει» η πολιτική της κυκλικής οικονομίας, όπως πλέον λέμε, που σημαίνει ανακύκλωση στην πηγή, διαχωρισμό, που σημαίνει επανάχρηση των ανακυκλώσιμων υλικών, που σημαίνει οικονομία στα χρήματα, αλλά και το κυριότερο απ’ όλα, οικονομία στο περιβάλλον, στην μόλυνση και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει «φωνές» και παραπληροφορίες. Ο κόσμος θα δει σε πολύ σύντομο διάστημα γιατί είχα δίκιο όταν φώναζα το 1992 – 1995 ότι αν κάναμε ΧΥΤΑ, όλη αυτή η χαράδρα θα είχε γεμίσει σκουπίδια, εκατομμύρια τόνους. Άξιζε λοιπόν τον κόπο ότι περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να καταλήξουμε στο σωστό, που είναι αυτό εδώ…».

Ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι από τις αρχές του 2021 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία για 6 μήνες και θα ακολουθήσει η κανονική, αφού μηχανήματα και όργανα έχουν μπει σε συγχρονισμό, χαρακτηρίζοντας τον νομό Ηλείας ως έναν από τους πρωτοπόρους στη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

«Από αρχές του νέου έτους προβλέπεται η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας για ένα εξάμηνο. Θα δοκιμαστούν ένα – ένα όλα αυτά τα όργανα και μηχανήματα του εργοστασίου με διαχείριση απορριμμάτων και μετά όλα αυτά θα μπουν σε έναν  συγχρονισμό.

Μετά το εξάμηνο, και αφού ο ΦΟΔΣΑ θα έχει «προχωρήσει» στην τιμολογιακή πολιτική, θα ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία. Άρα το καλοκαίρι του 2021 ξεκινά η κανονική λειτουργία.

Η Ηλεία είναι από τους  πρωτοπόρους σε αυτή την διαχείριση. Μόνο οι Σέρρες έχουν να επιδείξουν παρόμοιο παράδειγμα. Καλό είναι και ο νομός Ηλείας, κάπου να είναι πρωτοπόρος»

Ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας κ. Σοφιανός Σοφιανόπουλος, επεσήμανε ότι το έργο έχει μπει στην «τελική ευθεία: «Είμαστε στις τελικές εργασίες πλέον. Η Ηλεία θα έχει ένα εργοστάσιο σύγχρονο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά. Δηλαδή, είναι από τα πιο σύγχρονα που έχουν κατασκευαστεί, σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Να σημειώσω ότι παλιά ευρωπαϊκά δεν είναι της ίδιας τεχνολογίας. Είναι δηλαδή είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό εργοστάσιο.

Και η δοκιμαστική λειτουργία θα είναι λειτουργία. Δηλαδή με κανονικά σκουπίδια. Δεν θα έχει διαφορά. Η πορεία του έργου πάει πολύ καλά και δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς για να ολοκληρώσουμε το έργο».

Όλη η επικαιρότητα