Στη Βουλή η… περικεφαλαία που βρέθηκε στον Αλφειό

Share

Στην τυχαία ανακάλυψη σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος του 7ου αιώνα π.Χ., μιας περικεφαλαίας πολεμιστή, κοντά στον Αλφειό ποταμό, την οποία σας αποκάλυψε πρώτη η εφ. «Πατρίς» στις 23 Ιουλίου αναφέρθηκε σε ερώτησή του ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο βουλευτής συγκεκριμένα αναφέρει: «Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στον Αλφειό ποταμό, πλησίον της Ολυμπίας, αποκαλύφτηκε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Πρόκειται για μια περικεφαλαία του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία εντοπίστηκε στις όχθες της παραποτάμιας περιοχής κοντά στη Σαλμώνη και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Η αρχαία Σαλμώνη αναφέρεται ως μία από τις οκτώ επίσημες πόλεις της αρχαίας Πισάτιδας (Πίσα), η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Σαλμωνέα (Σαλμωνεύς), που μετανάστευσε στην Ήλιδα από τη Θεσσαλία. Η δε Πίσα, η οποία άκμασε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, έλαβε το όνομα του ιδρυτή της Πίσου, ο οποίος ήταν γιος του Περιήρους και εγγονός του Αιόλου. Αποικία της Πίσας ήταν η Ιταλική πόλη Πίζα».

Ο κ. Μυλωνάκης ρώτησε την υπουργό αν υπάρχουν αρχαιολογικές έρευνες σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίστηκε το ανωτέρω εύρημα. Ρωτά επίσης αν το υπουργείο προτίθεται με αφορμή την τυχαία ανακάλυψη του εν λόγω ευρήματος στον Αλφειό ποταμό να ξεκινήσει αρχαιολογικές ανασκαφές προς εντοπισμό στοιχείων από τους οικισμούς της αρχαίας Πισάτιδας.

Οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Λίγες μέρες αργότερα στην ερώτηση του Βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», ήρθε και η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού υπογεγραμμένη από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, και το περιεχόμενη αυτής να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8390/2.8.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Αντώνιου Μυλωνάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο ποταμός Αλφειός και το Ιερό της Ολυμπίας, αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο λατρείας και μύθων. Η ιερότητα του ποταμού μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές και εκφράζεται με την προσωποποίηση του ποταμού στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Διός. Κατά τη διάρκεια των γιορτών στην Ολυμπία αφιέρωναν στον Αλφειό πολλά δώρα, που τα βύθιζαν στα νερά του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά μήκος του ποταμού Αλφειού, από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έως και την εκβολή του ποταμού στα βόρεια του Κόλπου της Κυπαρισσίας, έχουν βρεθεί και παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας χάλκινα ευρήματα, κυρίως κράνη, περικνημίδες, λέβητες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει διενεργήσει ανασκαφικές έρευνες στις όχθες του ποταμού Αλφειού, και συγκεκριμένα στη θέση «Βλαχοσπηλιές», όπου αποκαλύφθηκε λατρευτικό άντρο αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα ελληνιστικής περιόδου, και στη θέση «Καμπούλι», όπου αποκαλύφθηκε αρχαίος αποθέτης ιερού αφιερωμένου σε γυναικεία θεότητα, ο οποίος έδωσε πλήθος μικρών αγγείων και ειδωλίων που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ».