Αρθρογραφία

Στη δίνη της μετάλλαξης

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα

Το νέο κύμα που «φοβόμαστε» για το φθινόπωρο ξεκίνησε νωρίτερα. Κι όχι μόνο ξεκίνησε αλλά είναι κι ορμητικό, τόσο που ξεπερνά τις χειρότερες προβλέψεις.

Είδαμε σε  μια νύχτα την «πράσινη» Ηλεία να …κιτρινίζει κι άλλες να «κοκκινίζουν», με συνέπεια κρατήσεις να ακυρωθούν και προσδοκώμενα έσοδα να «εξατμίζονται», επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο μιας δύσκολης περιόδου.

Ο εμβολιασμός ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί μεν σημαντική ασπίδα ανάσχεσης, αλλά απέχει αρκετά από το να εξασφαλίσει την πολυπόθητη «ανοσία αγέλης».

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως με καλύτερη οργάνωση της ενημέρωσης και κίνητρα επιβράβευσης αλλά και «τιμωρίας» για τους απείθαρχους ή αδιάφορους περί τα τέλη του θέρους θα βρισκόμαστε πολύ κοντά στον …στόχο.

Οι ρεαλιστές όμως είναι λιγότερο αισιόδοξοι…

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό.

Κάποιοι προβλέπουν 12.000 έως 14.000 θανάτους στην Ελλάδα στο ηλικιακό γκρουπ άνω των 60 ετών, μεταξύ αυτών που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει με απλές μαθηματικές πράξεις και αναγωγές και αν επαληθευτεί αποτελεί επί της ουσίας διπλασιασμό των μέχρι τώρα θανάτων από την επιδημία στη χώρα μας, με ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό…

Τούτο όμως δεν αποτελεί το χειρότερο σενάριο.

Το χειρότερο σενάριο είναι να προκύψει τους επόμενους μήνες κάποια νέα μετάλλαξη η οποία θα διαβρώσει την ασπίδα του τείχους ανοσίας των εμβολίων…

Χαρείτε λοιπόν το Καλοκαίρι γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι μας επιφυλάσσει ο επόμενος χειμώνας…

Χαρείτε το με προσοχή!

ί

Όλη η επικαιρότητα