Ηλεία

«Στοίχημα» η ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα!- Οι Δήμαρχοι της Ηλείας στην εφημ. “Πατρίς”

Γράφουν οι Παναγιώτης Παυλόπουλος
Γιώργος Γουβιάς
Κώστας Ζαφειρίου
Παναγιώτης Πεντάζος

Η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, με όχι μόνο ενεργή, αλλά και ουσιαστική, καταλυτική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι το ζητούμενο, το μεγάλο «στοίχημα», για το επόμενο διάστημα.

Ένας και πλέον χρόνος πανδημίας, με σοβαρές παρενέργειες, η Πολιτεία, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να «εκμεταλλευτούν» σημαντικά αναπτυξιακά «εργαλεία» για την εκτέλεση εξίσου σημαντικών έργων, μεγάλων παρεμβάσεων, μέσα από προγράμματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το «Α. Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δήμαρχοι της Ηλείας, καταθέτουν τις θέσεις τους στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη συγκυρία για τον νομό, έναν νομό που εδώ και δεκαετίες ψάχνει τον «βηματισμό» του, σε έναν «μοναχικό» δρόμο, μόνον με δεσμεύσεις και υποσχέσεις…

Τάκης Αντωνακόπουλος
Δήμαρχος Πύργου
Ανάγκες ταχύτητας στην υλοποίηση και περιορισμού της γραφειοκρατίας

«Είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσω υλοποιούμενων έργων από τους Δήμους.
Σχεδιασμένο ως μετεξέλιξη του «Φιλόδημου», σίγουρα χρήζει και αλλαγών – βελτιώσεων σε προβλήματα που ως τώρα έχουν διαπιστωθεί στα μέχρι τώρα χρονικά στάδια.
Είναι ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των πόρων του, με επίλυση θεμάτων όπως που σε πολλές προσκλήσεις δεν τέθηκε πλαφόν υποβολής προτάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη κίνδυνος να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός τους, ή όπως επειδή δεν τέθηκαν κριτήρια σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό ή και τα εκτατικά μεγέθη τους, έχουν κατατεθεί δυσανάλογα μεγάλες προτάσεις σε σχέση με το μέγεθος τους.

Καθώς και να αναπτύξει πλέον τις απαιτούμενες ταχύτητες υλοποίησης που οι Δήμοι έχουν ανάγκη.
Με τα τωρινά δεδομένα, έχει οριστεί πως στις 31 Μαΐου 2021 λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους Δήμους, και στη συνέχεια πρέπει γρήγορα να γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί κι αν υπάρχει νέα δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο του προγράμματος.

Από κει και πέρα, και σε συνδυασμό και με τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει προτείνει ήδη κι η ΚΕΔΕ να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που μπορεί να αφορά ξεχωριστά κάποιους τομείς. Όπως π.χ. της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας. Συνολικότερα επ’ αυτού, υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα μεταφοράς έργων στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως και στο ΕΣΠΑ, μέσω και των συνεργειών που προσφέρονται και με άλλα Υπουργεία.

Συμφωνούμε και θεωρούμε θετικές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την ΚΕΔΕ, για δημιουργία – θεσμοθέτηση, σε κεντρικό επίπεδο, κοινού οργάνου ΥΠΑΝΕ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ για τα Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2021–2027, ΕΠΑ 2021–2025, κλπ) και δημιουργία – θεσμοθέτηση, σε περιφερειακό επίπεδο, κοινού οργάνου Περιφέρειας και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης αναπτυξιακοί φορείς της Αυτοδιοίκησης που υλοποιούν προγράμματα Leader, καθώς και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των προγραμμάτων.
Να αναφερθεί επίσης πως αυτό το διάστημα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για αυτά ακριβώς τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του νέου ΕΣΠΑ όπως και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Βρισκόμαστε άλλωστε σε ένα κομβικό σημείο με αυτές τις μεγάλες προκλήσεις να απαιτούν εγρήγορση, συντονισμό, με πιο διακριτό ρόλο για τους Δήμους, καθώς και με ανάγκη περιορισμού μιας σημερινής “Βαβέλ” με μείωση της τωρινής γραφειοκρατίας που οδηγεί τις περισσότερες φορές σε τρομερές καθυστερήσεις, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Από τη δική μας πλευρά, γενικότερα, στο διάστημα που έχει προηγηθεί έχουμε κάνει μεθοδική και συστηματική δουλειά για την αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων, και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη κατάσταση λόγω του κορονοϊού όπου πάνω από το μισό χρόνο του 2020 κι όλο το 2021 ως τώρα, έχει κυλήσει ως καραντίνα, κάτι που προκάλεσε μεγάλες δυσλειτουργίες σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση η οποία υπολειτουργεί όλο το αντίστοιχο διάστημα.
Οι διεκδικήσεις μας είναι συνεχείς, για έναν τόπο παραμελημένο και “ριγμένο” από την έλλειψη κεντρικών συγκοινωνιακών υποδομών (δρόμος – σιδηρόδρομος – αεροδρόμιο), από την επιχειρούμενη διαγραφή από τον πανεπιστημιακό χάρτη, κι από την ευρύτερη έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας των υπευθύνων».

Γιάννης Λυμπέρης
Δήμαρχος Ήλιδας

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ερωτηθείς σχετικά δεσμεύθηκε να μας αποστείλει τις απαντήσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανδρέας Μαρίνος
Δήμαρχος Πηνειού

Απαραίτητη η ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών
Στην ανάγκη στήριξης των Τεχνικών Υπηρεσιών των μικρών δήμων με προσλήψεις τονίζει ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος αναφερόμενος στην αξιοποίηση των τριών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πηνειού κ Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και “Τρίτσης” αποτελούν τρία σημαντικά χρηματοδοτικά “εργαλεία” για την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών. Ο Δήμος Πηνειού με την Τεχνική Υπηρεσία καταθέτει προτάσεις που βελτιώνουν την εικόνα του Δήμου σε όλους τους τομείς. Με την ευκαιρία να επαναλάβω ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες των μικρών δήμων χρειάζονται στήριξη, ενίσχυση, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Οι συνεργάτες μας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Απαιτούνται προσλήψεις για να λειτουργήσουν σωστά τα αναπτυξιακά εργαλεία. Με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ η αυτοδιοίκηση έχει μια μοναδική ευκαιρία για να ωριμάσει και να πραγματοποιήσει έργα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημοτικά κτίρια και τη δυνατότητα βοήθειας ανθρώπων που την έχουν ανάγκη. Στο Δήμο Πηνειού το γνωρίζουμε και σχεδιάζουμε, καταθέτουμε προτάσεις για έργα υψηλής προτεραιότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Γιάννης Λέντζας
Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
Δίνουμε χροιά Ανάπτυξης με έργα


Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης επενδύει στα προγράμματα στήριξης που στόχο έχουν να βελτιώσουν το πρόσωπο του Δήμου.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Σίγουρα αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης . Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης έχει επενδύσει πάνω σε αυτά τα προγράμματα στήριξης, του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ το “Τρίτσης”.
Ήδη έχουμε ετοιμάσει και καταθέσει νέες προτάσεις που θα βελτιώσουν και θα καλυτερεύσουν το πρόσωπο του Δήμου, προτάσεις με έργα αναπτυξιακά. Φυσικά συνεχίζουμε με την Τεχνική Υπηρεσία να υποβάλλουμε προτάσεις και μελέτες, γιατί οι δημότες δικαιούνται ένα καλύτερο πρόσωπο του δήμου μας που να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους». Ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” υπάρχουν πολλές απόψεις. Φημολογείται ότι δεν επαρκούν τα χρηματικά υπόλοιπα, βέβαια δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά εμείς συνεχίζουμε γιατί δεν προσβλέπουμε μόνο στο “Τρίτσης” αλλά κάποιο έργο μπορεί να το περάσουμε στο Πράσινο Ταμείο ή στο ΠΔΕ της Περιφέρειας. Μας ενδιαφέρουν και σχεδιάζουμε έργα που εξυπηρετούν το δήμο μας και μετά από πολλά χρόνια εσωστρέφειας δίνουμε χροιά ανάπτυξης, βασιζόμενοι πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Γιώργος Γεωργιόπουλος
Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

Η ΟΧΕ βασικός πόλος του σχεδιασμού μας
«Από την πρώτη κιόλας μέρα στη Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθήσαμε σαφή κατεύθυνση προς τον στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να δώσουμε στο Δήμο μας την προοπτική που χρειάζεται. Στοχεύσαμε στην ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Επικαιροποιήσαμε παλιές μελέτες, εκπονήσαμε νέες, υποβάλαμε προτάσεις χρηματοδότησης σε διάφορα προγράμματα και εξασφαλίσαμε πιστώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δημοπρατούνται προσεχώς.

Ξεκινώντας από το βασικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, το “Αντώνης Τρίτσης”, είχαμε υποβάλει ορισμένες προτάσεις, όμως, εξαιτίας της μείωσης του πλαφόν χρηματοδότησης και άλλων προϋποθέσεων και όρων, επανασχεδιάζουμε τον τρόπο υποβολής, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε ορθολογικά τις ανάγκες του Δήμου μας. Με το “Αντώνης Τρίτσης” θέλουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα με έργα για αγροτική οδοποιία, ύδρευση – αποχέτευση, αναπλάσεις, έξυπνη πόλη, επισκευές σχολικών κτιρίων, προσεισμικό έλεγχο, ηλεκτροκίνηση – νέα οχήματα και δράσεις στο πρόγραμμα “Ελλάδα 1821-2021”.

Κεντρικός πόλος του σχεδιασμού μας είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, της οποίας τη στρατηγική έχουμε ήδη αναθέσει. Μέσα από την ΟΧΕ θα αντλήσουμε πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για εμβληματικά έργα όπως η ανάδειξη του “Ξένιος Ζευς” που μας παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ Α.Ε. αλλά και η αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας στο σύνολο του Δήμου, όπως ευρεία ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας και αρκετών Κοινοτήτων (εκπονούμε σχετικές μελέτες μέσω του “Αντώνης Τρίτσης”), εξωστρέφεια του τουριστικού μας προϊόντος, σύνδεση αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό, κ.ά.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσα απ’ το οποίο θέλουμε να αντλήσουμε πόρους, υποβάλλοντας ώριμες προτάσεις έργων. Δυστυχώς δεν χρηματοδοτεί έργα προσπελασιμότητας (οδικά δίκτυα) εμείς ωστόσο επιμένουμε και θα προτείνουμε δύο οδικούς άξονες, “Ολυμπία -Βυτίνα –Τρίπολη” και “Ολυμπία – θάλασσα” ενώ αναζητούμε λύση και για το αθλητικό κέντρο.
Για τον σχεδιασμό, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνικής μας υπηρεσίας, που, αν και υποστελεχωμένη, έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό, με την αναγκαστική αρωγή ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών, επειδή οι απαιτήσεις προετοιμασίας των φακέλων είναι ιδιαίτερα υψηλές. Οι συνθήκες της πανδημίας φρέναραν σημαντικά τις προσπάθειές μας, όπως γίνεται και με τους άλλους Δήμους της χώρας, ωστόσο δεν αδρανήσαμε ούτε στιγμή. Ο σχεδιασμός προχωρά και μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα πάνω από 8 εκ. ευρώ, για υποδομές, δίκτυα, δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Αντίστοιχα, έχουμε υποβάλλει φακέλους για χρηματοδότηση σε διάφορα προγράμματα, ώριμες προτάσεις συνολικού ύψους 12 εκ. ευρώ.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτελέσουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον Δήμο μας».

Σάκης Μπαλιούκος
Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δώσει ώθηση στην Ελληνική Κοινωνία

«Το πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ είναι συνέχεια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Η διαφορά που καταγράφεται σε αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι ότι ο μεν ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ λειτουργούσε με βάσει τις αρχές του ανταγωνισμού μεταξύ των Δήμων, δηλ όποιος Δήμος είχε ωριμότητα, μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ, είχε εντάξεις έργων, ενώ το πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ που είναι σε ισχύ πλέον, λειτουργεί με πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε Δήμο που είναι ανάλογο του μεγέθους του, σύμφωνα με τη επιχειρηματολογία του Υπουργείου.
Από το δικαιούμενο ποσό κάθε Δήμου αφαιρούνται οι εντάξεις έργων στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι και στον Α. ΤΡΙΤΣΗ μέχρι σήμερα. Παράλληλα εξαιρεί από το πλαφόν ορισμένες δράσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν με τις διαδικασίες ανταγωνισμού μεταξύ των Δήμων.
Αυτές είναι οι δράσεις που αναφέρονται:
Στη διαχείριση λυμάτων
Σε έργα ΧΑΔΑ – βιοαποδομήσιμα
Σε έργα Σχολικών Μονάδων
Έργα αντισεισμικού ελέγχου
Δράσεις για τον εορτασμό του 1821.
Ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ανήκει στην κατηγορία των Δήμων που δικαιούνται πλαφόν 12.000.000,00 ευρώ.
Έχει ενταγμένα στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι και στον Α. ΤΡΙΤΣΗ και έχει υποβάλει φακέλους ή υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες με συνολικό προϋπολογισμό 8.531.784,00 ευρώ, άρα έχει διαθέσιμο ποσό ακόμη 3.468.216,00 ευρώ.
Η υποβολή φακέλων που έχει γίνει από τους Δήμους μέχρι σήμερα είναι απάντηση στις προσκλήσεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο.
Οι Δήμοι απαιτούν κατ΄ ελάχιστο από την πολιτεία το ποσό που δικαιούνται με βάσει το πλαφόν να χρηματοδοτήσει πραγματικές τους ανάγκες, τις οποίες οι ίδιοι θα καταγράψουν, θα μελετήσουν, θα ωριμάσουν και θα εκτελέσουν.
Διαφορετική αντιμετώπιση του πλαφόν θα δημιουργήσει προβλήματα, η δε απορρόφηση με βάσει προσκλήσεις δράσεων που θα εκδίδει το Υπουργείο θα είναι εις βάρος της ευελιξίας των ΟΤΑ αλλά και της απορροφητικότητας των πόρων
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Είναι το εργαλείο που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία δίνοντας την ευκαιρία για την ολοκλήρωση υποδομών που καθυστερούν τα τελευταία 15 χρόνια (περίοδος οικονομικής κρίσης – covid).
Μπορεί επίσης να δώσει λύσεις σε δράσεις που αφορούν την παραγωγή και καθυστερούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μπορεί να λυθούν ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και φυσικά του Δήμου μας.

Η Τ. Α α΄ βαθμού θα είναι παρούσα με προτάσεις και την κατάλληλη ωριμότητα δράσεων σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
ΕΣΠΑ
Η Τ. Α α΄ βαθμού διεκδικεί δικό της κομμάτι από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, επιδιώκει τη συμμετοχή της στον σχεδιασμό, την υλοποίηση αλλά και των έλεγχο της πορείας του.
Διεκδικεί τη συμμετοχή της και ρόλο στη διαχείριση του σημαντικού αυτού διαχρονικού προγράμματος.

Πως όμως η ελληνική Τ. Α α΄ βαθμού θα παίξει το ρόλο της χωρίς στελέχη, χωρίς ευελιξία στη δράση της, χωρίς να έχει καθιερωθεί και να έχει θεσμικά κατοχυρωθεί το τεκμήριο της αρμοδιότητας στις τοπικές υποθέσεις εντός των ορίων των Δήμων μας.
Μία αψυχολόγητη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που δυστυχώς συνεχίζει η τωρινή, έδωσε την δυνατότητα σε όποιον δημοτικό υπάλληλο επιθυμεί να μετακινηθεί στο χώρο της προτίμησής του.
Η δυνατότητα αυτή του εδόθη χωρίς να ληφθεί μέριμνα πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος από τον οποίο αποχωρεί.

Έτσι Δήμοι με ορεινά χαρακτηριστικά, απομονωμένοι Δήμοι με συγκροτημένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες ξαφνικά αποδυναμώθηκαν.
Την ώρα που πρέπει να χειριστούν ζητήματα χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗ, Ταμείο Ανασυγκρότησης, ΕΣΠΑ παλιό και νέο, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, Πράσινο Ταμείο, Interreg κλπ.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν προβλήματα στην εκτέλεση ενταγμένων έργων μεγάλου προϋπολογισμού, θα υπάρξουν προβλήματα στην ωρίμανση δράσεων για τα νέα προγράμματα…
Τι μπορούμε να κάνουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;… Ίδωμεν

Κώστας Αλεξανδρόπουλος
Δήμος Ζαχάρως
«Διεκδικούμε και προτείνουμε»

Στο Πρόγραμμα Τρίτση μπορούμε να διεκδικήσουμε έργα και μελέτες έως 6.000.000 €, το πλαφόν δηλαδή που έχει θέσει το πρόγραμμα για τους Δήμους της τάξεώς μας, μέχρι 10,000 κατοίκους. Από το παραπάνω ποσόν αφαιρούνται 2.267.000 € που αφορούν προηγούμενα έργα του προγράμματος Φιλόδημος.
Στο υπόλοιπο ποσόν ων 3,733,000 € που απομένει, διεκδικούμε την έγκριση 1,540,000 € για συντήρηση και κατασκευή αγροτικής οδοποιίας στη πρόταση ΑΤ 05, 372,000 € για ψηφιακή σύγκλιση, (smart cities), στη πρόταση ΑΤ 08, 500,000 € για Συντήρηση δημοτικών ανοικτών αθλητικών χώρων , σχολικών μονάδων και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στην πρόταση ΑΤ10, 820,000 € για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα του Δήμου, ηλεκτρικά σάρωθρα κλπ, στην πρόταση ΑΤ12 και 500.000 € για σύνταξη μελετών: Αποχετευτικού Δικτύου και νέων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών του Δήμου Ζαχάρως και Αναβάθμιση Υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. Ζαχάρως, Αποχετευτικού Δικτύου και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Νέας Φιγαλειας του Δήμου Ζαχάρως και Αξιοποίησης και Ανάπλασης Παλαιών Αποθηκών και Επανάχρηση τους ως χώρο Νέου Δημαρχείου στην πρόταση ΑΤ09.
Πέραν των παραπάνω και εκτός του πλαφόν, διεκδικούμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα Τρίτση, στην πρόταση ΑΤ14, την μελέτη και κατασκευή ιστορικού μουσείου στο κέντρο της Ζαχάρως με συνολικό προϋπολογισμού 860,000 € συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του σχετικού οικοπέδου. Επιπλέον διεκδικούμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα Τρίτση στην πρόταση ΑΤ011 για δράσεις και υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας, (προσεισμικό έλεγχο), όλων των δημοσίων κτιρίων και σχολειών του Δήμου Ζαχάρως προκειμένου να διαπιστωθεί η σεισμική τους επάρκεια όπως και να ενισχυθεί σε περίπτωση που απαιτείται, προϋπολογισμού 62,500.00 €
Από το νέο ΕΣΠΑ, όπως και από το ταμείο ανάκαμψης, αναμένουμε την ένταξη και χρηματοδότηση για την κατασκευή ήδη έτοιμων μελετών για την κατασκευή του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ζαχάρως, εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Νέας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως, εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων του κοινοτικού διαμερίσματος Ξηροχωρίου, του αποχετευτικού Δικτύου και νέων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών του Δήμου Ζαχάρως και Αναβάθμιση Υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. Ζαχάρως, του Αποχετευτικού Δικτύου και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Νέας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως και Αξιοποίησης και Ανάπλασης Παλαιών Αποθηκών και Επανάχρηση τους ως χώρο Νέου Δημαρχείου του Δήμου Ζαχάρως.

Οι κοινότητες κύτταρα της δημοκρατικής λειτουργίας

Με αφορμή το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου, «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» ξεκίνησε μια συζήτηση για τον ρόλο των Κοινοτήτων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους ώστε να συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ. Ο Ν.3852/2010, προβλέπει δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία: την παγία προκαταβολή (παρ. 8 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010) και τον προϋπολογισμό εξόδων της Κοινότητας (άρθρο 86 του Ν.3852/2010),

Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος, (παρ. 3 άρθρο 77 Ν. 4172/13, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 189 του Ν. 4555/18).

Ο Πρόεδρος ή το Συμβούλιο, καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της Κοινότητας, το οποίο, μαζί με την αιτιολογική έκθεση, αποστέλλεται στην οικονομική επιτροπή έως την 20η Ιουλίου, (σε περίπτωση μη κατάρτισης, καταρτίζεται από αυτήν). Οι υπηρεσίες του Δήμου παρέχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη στο Συμβούλιο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας για την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας. (παρ. 4 άρθρο 77 Ν. 4172/13, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 189 του Ν. 4555/18). Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση προϋπολογισμού εξόδων, είναι να έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων προς το συμβούλιο της κοινότητας. (παρ.16 άρθρο 1 ΚΥΑ οικ. 46735/23.07.2020 (ΦΕΚ 3170/01.08.2020 τεύχος Β’).

Στην πράξη πολύ σπάνια οι Δήμοι, ενεργοποιούν το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι περισσότεροι δείχνουν να επιθυμούν να μετατρέψουν τα Κοινοτικά όργανα, από εκφραστές της τοπικής λαϊκής βούλησης σε εξαρτήματα (πολιτικοδιοικητικά) της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Όμως είναι αδύνατο να διασφαλιστεί έστω και στοιχειωδώς η θεσμική λειτουργία των Κοινοτήτων, αν οι τελευταίες, δεν έχουν στην διάθεση τους, υλικούς πόρους, για να πραγματοποιήσουν κάποια, -έστω και ελάχιστα- έργα.

Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή θα μπορέσουν οι Κοινότητες, να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους, άμεσα, η ενεργοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα δώσει την δυνατότητα, σε πολύ περισσότερους πολίτες, να προβληματιστούν πάνω στις βασικές αρχές, από τις οποίες πρέπει να διέπεται ο προϋπολογισμός εξόδων και συγκεκριμένα (άρθρο 33 του Ν. 4270/2014):

Αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία εξειδικεύεται στην αρχή της οικονομικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας (η διαχείριση των πιστώσεων διενεργείται με σύνεση)

Της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, (διασφάλιση σταθερότητας και βιωσιμότητας)
Της διαφάνειας, (έγκαιρη πληροφόρηση, ώστε να καθίσταται εφικτός ο αποτελεσματικός δημόσιος έλεγχος)

Της ειλικρίνειας, (κάθε οικονομική και δημοσιονομική πρόβλεψη να στηρίζεται, σε πραγματικά στοιχεία)
Οι Κοινότητες, ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών και για αυτό χαρακτηρίζονται ως «κύτταρα» της δημοκρατικής λειτουργίας. Για να επιτελέσουν όμως τον θεσμικό τους ρόλο, απαιτείται να διασφαλιστούν πόροι. Ο προϋπολογισμός εξόδων, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, του οποίου η ενεργοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα