Αγροτικά Ηλεία

Στους 25.000 τόνους η παραγωγή λαδιού στην Ηλεία

*Θετικά και τα πρώτα μηνύματα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει

Στους 25.000 τόνους έφθασε φέτος η παραγωγή στην Ηλεία με την ποιότητα να είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, ενώ η τιμή κατά μέσο όρο αγγίζει τα 2,5 ευρώ το κιλό με τους παραγωγούς να είναι σχετικά ικανοποιημένοι αφού φέτος πίστευαν πως θα είναι «χρυσή» χρονιά για το λάδι. Και αυτό γιατί η εξαιρετική ποιότητα που είχε το λάδι εκτιμούσαν πως θα ανεβάσει τη χρηματιστηριακή του αξία σε υψηλότερα επίπεδα από αυτή που τα τελευταία χρόνια ήταν.

«Η περσινή ελαιοκομική χρονιά, αυτή που πριν λίγο καιρό τελείωσε, αφού τώρα βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας, έκλεισε γενικά με καλά στοιχεία. Ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα περίμενε κανείς από την περσινή χρονιά, παρ’ ότι είχαμε έντονα φαινόμενα όπως ήταν ο καύσωνας το Μάη, η τελική παραγωγή να ήταν περιορισμένη. Όμως από τα στοιχεία τα οποία έχουμε σαν υπηρεσία φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στους 25.000 τόνους και το παραγόμενο ελαιόλαδο ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε ο καιρός, ο οποίος επικράτησε.

Παρ’ ότι είχαμε έντομα δάκου, δακοσυλλήψεις αυξημένες, δεν είδαμε χτυπήματα κατά το τελικό στάδιο της ελαιοπαραγωγής. Ενδεχομένως εδώ βοήθησε η εξέλιξη του καιρού. Θα περιμέναμε με τον καύσωνα που υπήρχε στις αρχές Μαΐου να είχαμε μία μειωμένη παραγωγή, αλλά τα δεδομένα όμως είναι διαφορετικά. Εκτιμάμε ότι σε αυτό συνέβαλλαν οι μειωμένες προσβολές από το δάκο και οι μειωμένες μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες δεν εξελίχθησαν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας κ. Γιώργος Μικεόγλου. Όσον αφορά την τιμή κυμάνθηκε στα 2,5 ευρώ το κιλό η οποία βέβαια είναι ένα όριο μεσοσταθμικό και ανταποκρίνεται στην τιμή πώλησης του προϊόντος.

Η καρπόδεση θα δείξει…

Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα χρονιά, όπως λένε αγρότες και γεωπόνοι είναι θετικά για την εξέλιξη της πορείας της παραγωγής του λαδιού αλλά πιο έγκυρες εκτιμήσεις θα μπορέσουν να γίνουν στα μέσα Μαΐου όπου η καρπόδεση θα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Σε γενικές γραμμές λοιπόν ήταν μια καλή χρονιά από παραγωγή, από ποιότητα και το ίδιο αναμένουμε για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Βέβαια καλύτερη εικόνα για το πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά θα την έχουμε σε ένα με ενάμιση μήνα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία και η καρπόδεση των δέντρων. Όμως τα μηνύματα που έχουμε ως τώρα είναι ότι ξεκινάμε με καλούς οιωνούς. Έχουμε έναν κρύο χειμώνα που τον χρειάζονται τα δέντρα για να διαφοροποιηθούν οι οφθαλμοί και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες και προσβολές εντόμων που προϋπάρχουν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Γενικά η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι ξεκινάμε από μία καλή αφετηρία», τονίζει ο κ. Μικεόγλου.

Αποτελεσματική δακοκτονία

«Όσον αφορά λοιπόν το κομμάτι της δολωματικής δακοκτονίας που εφαρμόζουμε εμείς πραγματικά ήταν μια καλή χρονιά και αυτό αποτυπώνεται από το αποτέλεσμα που είχαμε», υποστηρίζει ο κ. Μικεόγλου αναφερόμενος στο θέμα της δολωματικής δακοκτονίας που φέτος για πρώτη φορά μπορεί άμεσα να ξεκινήσει. «Όσον αφορά τη δολωματική δακοκτονία και το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε εμείς ως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής φέτος υπάρχει μια ιδιαιτερότητα λόγω του ότι πέρυσι διενεργήθηκε τριετής διαγωνισμός για την ανάδειξη των εργολάβων δακοκτονίας.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, σύμφωνα με την εκτίμησή μας γύρω στις 10 με 15 Μαΐου, αν δούμε ότι ανεβαίνουν κάποιες πτήσεις εντόμων που θα απειλήσουν την ελιά, μπορούμε άμεσα να επέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στην αρχή του. Αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», επισημαίνει ο προϊστάμενος του Τμήματος του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ηλείας Ο κ. Μικεόγλου τονίζει ότι ο δάκος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για την ελιά που απαιτεί ένα συνδυασμό μέσων προστασίας προκειμένου να μπορέσει το παραγόμενο προϊόν να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η δακοκτονία θα ξεκινήσει φέτος έγκαιρα ώστε να διασφαλιστεί πως και τη φετινή περίοδος η παραγωγή θα είναι εξαιρετικά καλή

«Η δολωματική δακοκτονία που εφαρμόζουμε εμείς αποτελεί ένα τμήμα της γενικότερης φυτοπροστασίας των ελαιοδέντρων. Εμείς ξεκινούμε να εφαρμόζουμε όταν δούμε το δάκο. Η ελιά τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει ότι δεν είναι μόνο ο δάκος. Συμφωνούμε ότι ο δάκος είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελιάς αλλά δεν είναι το μοναδικό. Καταλαβαίνετε, έχουμε ακούσει όλοι τα προηγούμενα χρόνια για μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και το παραγόμενο προϊόν», τονίζει ο κ. Μικεόγλου.

Γιώργος Μικεόγλου: Πρέπει οι παραγωγοί μας να αλλάξουν φιλοσοφία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών

Νέα φιλοσοφία…

Τα νέα δεδομένα στην καλλιέργεια της ελιάς απαιτούν και αλλαγή φιλοσοφία από πλευράς των αγροτών στον τρόπο με τον οποία πλέον αντιμετωπίζουν την παραγωγική διαδικασία. «Θεωρώ ότι οι ελαιοκαλλιεργητές μας οι περισσότεροι έχουν μπει πλέον στη λογική ότι πρέπει να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση στην ελιά. Σε αυτό συμβάλλουν τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τοπικοί μας γεωπόνοι που είναι στα καταστήματα και είναι στην πρώτη γραμμή, με τις συμβουλές τους δίνουν πραγματικά στους παραγωγούς τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες προσβολές. Εμείς από τη μεριά μας με τη δακοκτονία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τα μέσα που εμείς έχουμε το πρόβλημα. Ο συνδυασμός όλων αυτών δίνει ένα καλό αποτέλεσμα.

Η λογική πλέον της ελαιοπαραγωγής και της φυτοπροστασίας της ελιάς πρέπει να αλλάξει, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα που είναι η κλιματική αλλαγή, προβλήματα μυκητολογικά, εντομολογικά και διάφορα άλλα. Πλέον ο παραγωγός πρέπει να την αντιμετωπίσει με διαφορετική φιλοσοφία την καλλιέργειά του εφόσον θέλουμε το τελικό μας παραγόμενο προϊόν να είναι ποιοτικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απατήσεις των καταναλωτών και των αγορών», επισημαίνει ο κ. Μικεόγλου.

 Ρεπορτάζ της νέας αγροτικής εφημερίδας “Επί γης”  από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα