Ηλεία

Στο δρόμο για υπογραφή το έργο Πύργος – Άγιος Ιωάννης

Στο δρόμο για υπογραφή βρίσκεται το έργο που αφορά την βελτίωση της προσβασιμότητας στο δρόμο Πύργου-Αγίου Ιωάννη που ξεκινάει από τις σιδηροδρομικές γραμμές και φθάνει μέχρι την είσοδο του οικισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και άναψε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου. Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε ο ανάδοχος του έργου από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και κατέθεσε την εγγυητική επιστολή που απαιτείτο, αφού είναι το τελευταίο στάδιο πριν συμβασιοποιηθεί το έργο. Έτσι ο φάκελος οδεύει για το γραφείο του περιφερειάρχη προκειμένου να υπογραφθεί η σχετική σύμβαση του έργου.

Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που σηματοδοτεί την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης (ΟΧΕ) Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, μιας στρατηγικής που η συνολική εφαρμογή της θα οδηγήσει στην αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων επισκεψιμότητας και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή.

Το τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης μήκους 3.370 μέτρων αποτελεί το πρώτο τμήμα της Επαρχιακής Οδού 01 «Πύργου – Κατάκολου» που εξυπηρετεί σήμερα την βασική σύνδεση του λιμένα κρουαζιέρας Κατάκολου με την Εθνική Οδό Πάτρα – Πύργος, για την πρόσβαση τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία. ‘Εχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης εξυπηρετεί λειτουργίες σύνδεσης των γειτονικών οικισμών με την έδρα του νομού, την πρόσβαση στους ανεπτυγμένους παραλιακούς οικισμούς μεταξύ Πύργου και Κατάκολου, αλλά και λειτουργίες πρόσβασης στις παρόδιες ιδιοκτησίες, κυρίως στο πρώτο της περιαστικό τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης με πυκνές προσβάσεις.

Η επαρχιακή οδός  Πύργος – Άγιος Ιωάννης λειτουργικά, με την ολοκλήρωση του νέου άξονα, θα εξυπηρετεί κυρίως τοπικές συνδέσεις μεταξύ Πύργου – Κατάκολου και μπορούν πλέον να υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναπλάσεων των πεζοδρομίων του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο παρόδιος χώρος για περπάτημα και ποδηλασία σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις υψηλές ταχύτητες, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργία αναψυχής της οδού.

Στο νέο σχεδιασμό της επαρχιακής οδού, με την προώθηση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» υλοποιείται η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και σε συνδυασμό με το υπάρχον τμήμα (Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο ) δημιουργείται απ’ ευθείας σύνδεση του Λιμένα Κατακόλου με την Ε.Ο Πάτρας – Πύργου, για την άμεση πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία και τους υπόλοιπους προορισμούς του νομού.

Όλη η επικαιρότητα