Ηλεία Τουρισμός

Στο «κόκκινο» οι προ-κρατήσεις και στην Ηλεία – Αχτίδα αισιοδοξίας ο Δεκαπενταύγουστος αλλά δεν φτάνει…

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι...
πισίνα ξενοδοχείου
Ακούστε το άρθρο

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας ήταν αυτό του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και για την ελληνική οικονομία, οι οποίες άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019.

Οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν μόλις στα 4,28 δισ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ τη χώρα μας επισκέφτηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το πανελλήνιο δίκτυο κτηματομεσιτών, E – Real Estates.

Τι επιλέγουν φέτος οι τουρίστες

Τη φετινή χρονιά όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο εγχώριοι, όσο και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με στόχο την θωράκιση της υγείας τους βάση των ειδικών συνθηκών που διανύουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται – διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του Ε.Ο.Τ  τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά τις προ – κρατήσεις ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα 13/8-18/8 που αγγίζουν ακόμη και το 100% σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, αποδεικνύοντας ότι οι τόσο οι αλλοδαποί τουρίστες όσο και οι εγχώριοι θέλουν να ταξιδέψουν και τηρούν τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, υψηλό ποσοστό προ – κρατήσεων καταγράφεται και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή την Πελοπόννησο και την Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους.

Όσον αφορά την Ηλεία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για την Αρχαία Ολυμπία, την Κυλλήνη και την Γαστούνη.

Στο  92% οι προ-κρατήσεις στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «roadtrips» αναμένεται να γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

roadtrip

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο. Παράλληλα το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γιουγκοσλάβοι.

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεί τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Οι προ – κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος,  λόγω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε συνάρτηση των ενδεχόμενων τοπικών lockdown που μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση ανάγκης σε περιοχές που η πανδημία χτυπήσει ηχηρά τη πόρτα, για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) για 5 διανυκτερεύσεις  για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου, οι προ – κρατήσεις αγγίζουν  το 99% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 3.613 ακίνητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92% με 1.161 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές υπολογίζονται συνολικά στα 440.

Αντώνης Μαυρόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

«Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι κρατήσεις και μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

«Μέχρι στιγμής η κίνηση δεν είναι καθόλου καλή. Από τον Αύγουστο και μετά, ιδιαίτερα την περίοδο της 15ης Αυγούστου, βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια αύξηση στις κρατήσεις. Ελπίζουμε να έχουμε κρατήσεις μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε. Δυστυχώς η πανδημία έχει αφήσει ανοιχτές πληγές στον κλάδο του τουρισμού, και από ότι βλέπουμε, κρίνοντας και από τα στοιχεία της επιδημιολογικής εξέλιξης, τα οποία αλλάζουν μέρα με τη μέρα και πλέον αυξάνονται τα κρούσματα καθημερινά, η διάρκεια της τουριστικής σεζόν είναι εντελώς απρόβλεπτη».

Βασίλης Τυλιγάδας, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ένωση Αρχαίας Ολυμπίας

«Αύξηση στις κρατήσεις από 15/8 αλλά δεν είναι αρκετό»

«Βρισκόμαστε στα ίδια με την περσινή χρονιά, αντιμετωπίζοντας και πάλι τα προβλήματα του κορωνοϊού. Έως τώρα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 15%. Ότι συμβαίνει τώρα (αύξηση κρουσμάτων, εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα), θα το βρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες. Παρατηρείται μια αύξηση των κρατήσεων από τις 15 Αυγούστου και Μέτα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί αν χάσουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα μιλάμε για δουλειά στον τουρισμό από το 2022».

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα