Προγνωστικά

Στρατηγική πονταρίσματος κόντρα στο φαβορί

Ακούστε το άρθρο

Το ποντάρισμα στα φαβορί, ειδικά νάμεσα στους αρχάριους παίχτες είναι δίχως αμφιβολία από τα πλέον διαδεδομένα στον χώρο του στοιχήματος, καθώς οι περισσότεροι παίχτες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ποντάρουν υπέρ του φαβορί ενός αγώνα και εναντίον του αουτσάιντερ.

Μάθε τα πάντα από τον χώρο του nba

Ωστόσο, στατιστικά τα δεδομένα δείχνουν ότι μόλις το 70% των φαβορί όντως επιβεβαιώνονται, ενώ το υπόλοιπο 30% αφορά είτε νίκες των αουτσάιντερ είτε την ισοπαλία.

Επιπλέον, όσοι αποφασίζουν να «πάνε με το φαβορί έχουν το μειονέκτημα των χαμηλών έως πολύ χαμηλών σε πολλές περιπτώσεις αποδόσεων που μετά βίας στα ισχυρά φαβορί ξεπερνούν τις περισότερες φορές το 1.10-1.40. Αυτό «υποχρεώνει» μεγάλο μέρος των παιχτών να σχηματίσουν παρολί με πολλές επιλογές, ώστε αν κερδίσουν να αποκομίσουν ένα σημαντικό κέρδος. Η συγκεκριμένη στρατηγική (των παρολί με χαμηλές αποδόσεις) έχει όμως στατιστικά επιβεβαιωθεί πως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας του πονταρίσματος. Εξαιτίας αυτού, πολλοί έμπειροι παίχτες έχουν αρχίσει να ποντάρουν κόντρα στα φαβορί με στόχο να ποντάρουν λιγότερα παιχνίδια και να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στα στοιχήματά τους. Η στρατηγική του πονταρίσματος στα αουτσάιντερ των αγώνων η οποία και θα αναλυθεί παρακάτω, έχει καλύτερη εφαρμογή στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, λόγω κυρίως της απρόβλεπτης φύσης του αθλήματος καθώς στα μεγάλα και όχι μόνο πρωταθλήματα τα φαβορί συνήθως έχουν αρκετές απώλειες βαθμών κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε αυτές αφορούν ήττες είτε ισοπαλίες.

Παράδειγμα χρήσης της στρατηγικής

Για το παράδειγμά μας και για να γίνει πιο κατανοητό θα χρησιμοποιήσουμε την Γιουβέντους η οποία αποδεδειγμένα είναι το μεγαλύτερο φαβορί στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς για να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην SereA. Κοιτώντας τα αποτελέσματα των αγώνων της Γιουβέντους την περασμένη χρονιά βλέπουμε πως σε σύνολο 38 αγώνων είχε 4 ισοπαλίες και 5 ήττες. Στατιστικά, οι αποδόσεις των ομάδων που κέρδισαν τη Γιουβέντους ήταν από 5.00-20.00, ανάλογα με την αντίπαλο. Ας υποθέσουμε ότι ποντάρουμε 10€ σε κάθε αντίπαλο τη; Γιουβέντους τις 38 αγωνιστικές. Αν υπολογίσουμε ότι η Γιουβέντους κέρδισε τα 29 παιχνίδια και έφερε ισοπαλία στα 4, έχουμε σύνολο 33 αγώνων, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε χάσει συνολικά 330€.

Βάση των αποτελέσμάτων που είδαμε παραπάνω, η Γιουβέντους ηττήθηκε στα 5 παιχνίδια από τα 38. Άρα αν πάρουμε το Μ.Ο των αποδόσεων δηλαδή 8.00, τότε έχοντας ποντάρει σε όλους τους αντιπάλους της θα έχουμε κερδίσει (10×8)x5= 400€. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε κέρδος 70€.

Πέραν αυτού κάποιος μπορεί να ποντάρει και στο να μην χάσει ο αντίπαλος της Γιουβέντους ποντάροντας είτε στο 1Χ είτε στο Χ2, κάτι που στο περσινό πρωτάθλημα συνέβει 9 φορές. Ο Μ.Ο των διπλών ευκαιριών των αντιπάλων είναι το 4.00. Άρα θα έχουμε (10×4)x9=360€, ήτοι καθαρό κέρδος 30€. Η συγκεκριμένη στρατηγική δείχνει και είναι πολύ απλή και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο για τον παίχτη, όμως όπως όλες οι στρατηγικές στο στοίχημα έχει και τα αρνητικά της.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι επιτρέπει στον παίχτη να αποκομίσει κέρδος σε βάθος χρόνου από το στοίχημα, αρκεί να έχει την υπομονή να ποντάρει συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους αντιπάλους του φαβορί.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα είναι και αυτά σημαντικά και μπορούν να αποθαρρύνουν πολλούς παίχτες. Αρχικά, σε πολλά μεγάλα πρωταθλήματα έχουν υπάρξει και ομάδες που κέρδισαν το πρωτάθλημα κάνοντας 2-3 ήττες όλη τη χρονιά (παράδειγμα η Λίβερπουλ) ή και καθόλου ήττες (όπως ο ΠΑΟΚ), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εφαρμόζοντας αυτή τη στρατηγική θα βγάλεις ελάχιστο ή και καθόλου κέρδος. Δεύτερον και εξίσουν σημαντικό, τα φαβορί σε ένα πρωτάθλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο μεγάλα αουτσάιντερ, αλλά πολλές φορές και ομάδες που είναι πολύ ανταγωνιστικές και κοντά τους ποιοτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μην είναι 8.00 ή 5.00 στο αουτσάιντερ, αλλά πολύ μικρότερες και αυτό έχει αντίκτυπο στο συνολικό κέρδος στο τέλος της χρονιάς.

Κλείνοντας, η στρατηγική αυτή μπορεί να αποβεί μακροχρόνια κερδοφόρα όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και συστηματικά. Είναι προτιμότερο να επιλέγεις ομάδες που έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα στη χώρα τους περισσότερες από 1-2 φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ομάδες κατέκτησαν το πρωτάθλημα μια φορά και μετά δεν το ξανακατάφεραν για πολλά χρόνια (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέστερ). Επιπλέον, η στρατηγική αυτή θέλει προσήλωση και συστηματικότητα, καθώς αν χάσεις ένα ποντάρισμα και το αουτσάιντερ κερδίσει τότε ουσιαστικά χάνεις στατιστικά περίπου το 1/5 των νικών σου σε όλη τη χρονιά και αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το κέρδος σου στο τέλος της σεζόν.

Όλη η επικαιρότητα