Ηλεία

Συμμετοχή Π. Λάττα σε ημερίδα: Πρόγραμμα LIFE και δάση, πραγματικότητα και προκλήσεις

Σε μια άκρως ενημερωτική και ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό και στόχο είχε την ενημέρωση για τρόπους χρηματοδότησης είτε από τα Ευρωπαϊκά ταμεία είτε από εθνικά για θέματα που αφορούν τα δάση και την προστασία τους, μετείχε χθες το πρωί ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Πρόκειται για τη θεματική ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE και Δάση: Πραγματικότητα, Προκλήσεις και Ανάγκες στη Δασική Διαχείριση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο, την Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE (Greek LIFE Task Force- GR LTF) και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων–Υγροτόπων(ΕΚΒΥ).

Την έναρξη της εκδήλωσης και το καλωσόρισμα πραγματοποίησε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου Ευστάθιος Σταθόπουλος, ενώ ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου Γεώργιος Πρωτόπαπας ανέπτυξε το ζήτημα του «Ρόλου του Πράσινου Ταμείου σχετικά με το Χρηματοδοτικό Εργαλείο LIFE και τις ευκαιρίες για την προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων».

Οι δυο ενότητες

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι εθνικές και ενωσιακές προτεραιότητες της δασικής πολιτικής, της διαχείρισης, διατήρησης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και έρευνα δασικής διαχειριστικής. Παράλληλα, έγινε αναδρομή στις θεματικές δασικής διαχείρισης και διακυβέρνησης, στις οποίες έχει συνεισφέρει το Πρόγραμμα LIFE στην Ελλάδα από το 1992. Όσον αφορά τη δεύτερη ενότητα, παρουσιάστηκαν πρόσφατα έργα τρεχόντων και ολοκληρωμένων δασικών έργων LIFE, η υλοποίηση των οποίων αγγίζει τις σύγχρονες μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, φωτιές, πλημμύρες, διαχείριση – προστασία – ανασύσταση, γενετική παρακολούθηση.

Στόχοι ημερίδας

Στόχος της ημερίδας είναι η διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων LIFE από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Σημαντική πρωτοβουλία

Από την πλευρά του, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας χαρακτήρισε τη δεδομένη ημερίδα ως μια σημαντική πρωτοβουλία που ενημέρωσε όσους πήραν μέρος για τρόπους χρηματοδοτήσεων είτε από Ευρωπαϊκά Ταμεία είτε από Εθνικά, για θέματα που αφορούν τα δάση και την προστασία τους. «Είναι μία Ημερίδα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν εισηγήσεις τόσο του γενικού διευθυντή δασών και φυσικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και του προέδρου του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου αλλά και άλλων επιτελών στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σχέση με τα δάση. Επίσης, όλες οι εισηγήσεις θα είναι στο διαδίκτυο προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος και οι φορείς να ενημερωθούν και θα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των εργαλείων», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Λάττας.

Όλη η επικαιρότητα