Ηλεία Πολιτική

Συνέντευξη του γραμματέα του ΚΚΕ στον Πύργο, Γ. Τεφάνη για πυρκαγιές – Μας «καίνε» ελλείψεις και κακή νομοθεσία

Στην τεράστια φυσική καταστροφή που υπέστη η Ηλεία μετά τις φωτιές της περασμένης εβδομάδας στην Ηλεία και οι οποίες μετέτρεψαν σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών, επικεντρώθηκε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΚΚΕ στον Πύργο ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος στην Ηλεία Γιάννης Τεφάνης, εκτιμώντας πως όλα αυτά οφείλονται σε παντελή έλλειψη έργων πρόληψης των πυρκαγιών.

Στο ξεκίνημά του, ο κ. Τεφάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας στο νομό και πανελλαδικά, με τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών να είναι υποβαθμισμένα και να μην δίνονται τα απαιτούμενα κονδύλια.

Με αφορμή το τελευταίο, επέρριψε τις ευθύνες στις δημοτικές αρχές για τη μη διεκδίκηση παραπάνω κονδυλίων, ενώ τόνισε πως τέτοια κονδύλια είναι «ψίχουλα» για διάνοιξη δρόμων, καθαρισμό πρανών και άλλων επικίνδυνων χώρων, εξοπλισμό και αναγκαίες υποδομές, διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών και δασικών δρόμων, όπου όλα μαζί θα συνεισφέρουν στη αποδοτικότερη αντιμετώπιση περιστατικών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Τα δάση βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογράμμισε κατηγορηματικά.

«Καταιγίδα που απειλεί κάθε δασική περιοχή»

Μίλησε ακόμα για συμφέροντα και αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία που ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση ακόμα και σε περιοχές Natura, χαρακτηρίζοντάς τα παραπάνω ως την «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί κάθε δασική περιοχή, ενώ ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό καθώς και απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας και αντιμετώπισης πυρκαγιών, συμπληρώνουν την εικόνα καταστροφής.

Σημείωσε ακόμα πως το Πυροσβεστικό Σώμα ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε κάθε τομέα λόγω υποχρηματοδότησης, αναφέροντας παράλληλα συγκεκριμένα ποσά που έχουν διατεθεί για λειτουργικές ανάγκες. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ν.Δ να «μπαλώσει» κενά με προσλήψεις εποχικού προσωπικού δίχως επαρκή εκπαίδευση, καθώς οι πίνακες επιτυχόντων ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδο.

Όσο για τη μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστών και την επιστράτευση πολλών εναέριων μέσων, εκτιμά πως δεν αναιρούν το γεγονός πως η περιοχή βρέθηκε απροετοίμαστη στο ενδεχόμενο μεγάλης πυρκαγιάς, με νέους και μεγάλους να δίνουν από κοινού με τους πυροσβέστες άνιση μάχη για την κατάσβεση.

Τα αιτήματα του ΚΚΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αιτήματα του ΚΚΕ, προκειμένου ανάλογες καταστροφές να μην συμβούν ξανά. Ζητά να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και να εξασφαλισθούν προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασών, να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός αντιπυρικού σχεδιασμού, πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων, να γίνει αύξηση μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, πυροσβεστικής, δασικής υπηρεσίας που να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν, να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση υποδομών τεχνικών μέσων και επίγειων με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΠΣ, να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας, να μονιμοποιηθούν με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλοι οι 5ετης θητείας και εποχικοί πυροσβέστες και τέλος να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που έπαθαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στις καλλιέργειές τους, τους στάβλους και τις αποθήκες.

Όλη η επικαιρότητα