Ηλεία Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζουν το 3ο χτύπημα στα ΑΕΙ της Ηλείας

Η επίθεση εναντίον των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας συνεχίζεται. Ετοιμάζουν μεθοδικά το τρίτο χτύπημα.

Πρώτο χτύπημα:. Από τις πρώτες προτεραιότητες της ΝΔ, αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ήταν να ματαιώσει τη λειτουργία του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), που είχε ιδρυθεί με έδρα τον Πύργο, με τον νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε τη λειτουργία του τμήματος, η υπουργός Παιδείας αγνόησε επιδεικτικά αυτή την απόφαση και με νομοθετική διάταξη ανέστειλε τη λειτουργία του. Τη διάταξη αυτή την ψήφισαν και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές της Ηλείας!

Δεύτερο χτύπημα: Την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή τον νόμο που μειώνει δραματικά τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Τον προσεχή Σεπτέμβρη οι νέοι φοιτητές θα είναι κατά 25.000 λιγότεροι από το 2020. Το πλήγμα θα είναι οδυνηρό για τα περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και φυσικά για τα τμήματα που λειτουργούν στην Ηλεία. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές της Ηλείας!

Αφού λοιπόν έγιναν συνεργοί και στα δύο αυτά εγκλήματα, τώρα παριστάνουν ότι αγωνιούν για την τύχη των δύο τμημάτων, που έτσι κι αλλιώς θα είναι συρρικνωμένα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ας μην υποτιμούν, όμως, τη νοημοσύνη μας. Οι έδρες των τμημάτων καθορίζονται στον νόμο. Και ο νόμος 4610/2019, με τον οποίο η Ηλεία απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Πανεπιστημιακά τμήματα, ορίζει με σαφήνεια ότι έδρα του τμήματος Μουσειολογίας είναι ο Πύργος και έδρα του τμήματος Γεωπονίας είναι η Αμαλιάδα. Αν, λοιπόν, αλλάξει η έδρα των τμημάτων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καινούριο νόμο. Και τον νόμο τον ψηφίζει η Βουλή. Και την πλειοψηφία στη Βουλή την έχει η ΝΔ.

Το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ανούσιο για τους πολίτες. Οι προσπάθειες για να δοθεί άλλη διάσταση σε ό,τι έρχεται θα πέσει στο κενό. Ας αφήσουν λοιπόν, ορισμένοι τοπικοί παράγοντες τα μισόλογα και τις ασκήσεις ισορροπίας. Υπεύθυνη για το σχεδιαζόμενο έγκλημα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ετοιμάζουν το τρίτο χτύπημα σε βάρος της Ηλείας, όπως έκαναν και το 2013 με το κατάπτυστο σχέδιο «Αθηνά». Ας το βάλουν, όμως, καλά στο μυαλό τους: Αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρουν! Ο κόσμος της Ηλείας θα είναι παρών. Θα υπερασπιστεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δικαίωμα στη μόρφωση. Θα ακυρώσει στην πράξη την επερχόμενη λαίλαπα για τον τόπο μας και για τα παιδιά μας.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

Τμήμα Παιδείας

Όλη η επικαιρότητα