Ηλεία

Συσσωρεύονται τα προβλήματα για την Αστυνομία της Ηλείας

Υπόμνημα με τα σημαντικότερα αιτήματα του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, απέστειλε το προηγούμενο διάστημα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/Γραφείο Αρχηγού, το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας.

Βασικός στόχος της Ένωσης είναι η άμεση ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και η επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων του νομού καθώς η υπάρχουσα κατάσταση καθιστά άκρως δυσχερή την αυτοτελή και ανεξάρτητη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ενώ ζητείται ακόμα ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με νέα μηχανοκίνητα μέσα και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της συνεχούς παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

Προβληματικός μηχανοκίνητος στόλος

Πρώτο και βασικό ζήτημα είναι η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου της Δ.Α. Ηλείας, που αποτελεί φλέγον ζήτημα το οποίο πρέπει να τύχει της κατάλληλης μεταχείρισης από το αρμόδιο Υπουργείο, αφού πάνε πολλά χρόνια που κάποια υπηρεσία της Διεύθυνσης, πλην Τροχαίας, προμηθεύτηκε καινούργια οχήματα. Όπως υποστηρίζει η Ένωση, η αδράνεια της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων έχει ως αποτέλεσμα τα εναπομείναντα περιπολικά να έχουν ξεπεράσει αρκετά τη χιλιομετρική τους ικανότητα, να παρουσιάζουν τεχνικά και μηχανικά προβλήματα και να έχουν καταστεί «τεχνικώς ανασφαλή» και επικίνδυνα για τους ίδιους τους αστυνομικούς και για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου. Τέλος, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη άμεσου εφοδιασμού με καινούργια και κατάλληλα προς χρήση οχήματα.

Κτηριακά προβλήματα

Τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές αποτελούν ένα ακόμα μείζον θέμα, με την επιδιόρθωση των κτιριακών δομών ή τη μεταστέγαση των ακατάλληλων κτηρίων να κρίνεται επιτακτική. Για το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στην Ηλεία και η Επιτροπή Μελετών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επιθεώρησε τα αστυνομικά κτήρια (πλην των Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας) και αποφάνθηκε ότι είναι ακατάλληλα για προσέλευση και παραμονή κοινού και για εργασιακή διαβίωση και επιχειρησιακή δράση του προσωπικού. Απαιτούμενο είναι να δοθεί προτεραιότητα στη δομική αποπεράτωση των κτηρίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου και του ΟΑΕΔ.

Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού, οι αστυνομικοί υπερέβαλλαν εαυτόν και ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και την κούραση, επιτυγχάνοντας να κρατήσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα και να θέσουν τον εαυτό τους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους πολίτες. Και επειδή η πολιτεία δεν αντάμειψε τους Έλληνες αστυνομικούς, ζητείται δίκαιη αντιμετώπιση τους από την πολιτεία και υλοποίηση ενός χρόνιου ζητήματος που έγκειται στο να υπαχθεί το επάγγελμα στις διατάξεις που διέπουν την αναγνώρισή του ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, καθώς και να υπάρξουν τροποποιητικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να θεσμοθετηθεί ως ευεργέτημα η αναγνώριση της τριετίας. Ακόμα ένα αίτημα είναι η επαναφορά μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 ή διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα ρυθμίζει τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού και θα κινείται προς το οικονομικό όφελος των αστυνομικών του κατώτερου προσωπικού.  Σημαντικό είναι ακόμα να επικρατήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα και για τις εσωτερικές μεταθέσεις – αποσπάσεις εντός διευθύνσεων και να τηρείται σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας στους Αστυνομικούς που δηλώνουν επιθυμία συμμετοχής.

Έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της έλλειψης εφοδιασμού του προσωπικού με τα κατάλληλα και απαραίτητα για την καθημερινή επιχειρησιακή τους δράση ατομικά εφόδια, με την υπηρεσία να έχει αρκετά μεγάλο διάστημα να προβεί σε χορήγηση υλικού στο προσωπικό.

Μη έκδοση εβδομαδιαίων υπηρεσιών

Το πρόβλημα της έκδοσης εβδομαδιαίας υπηρεσίας έχει αναφερθεί και δημόσια από το Σωματείο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το έχει το Τμήμα Τροχαίας Ήλιδας λόγω σημαντικής υποστελέχωσης, με την παράνομη κατάσταση που λειτουργεί η υπηρεσία να αποτυπώνεται και να αποδεικνύεται από τα φύλλα υπηρεσίας.

Τα αίτια που οδήγησαν σε εξουθένωση

Η υπερστελέχωση υπηρεσιών με επιπλέον αστυνομικούς από το ήδη υπάρχον προσωπικό οι οποίοι υπολείπονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν στα τμήματα της Ηλείας, οι συνεχείς αποσπάσεις αστυνομικών σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές σε συνδυασμό με τις άδειες οργανικές θέσεις, δημιουργούν κενά στις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας, με αποτέλεσμα η εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας Ηλείας να έχει κλονιστεί. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που περιπολικά καλύπτουν τεράστια εδαφική έκταση που περιλαμβάνει τρεις Δήμους και σχεδόν το 40% της έκτασης του Νομού, γεγονός που κάνει δύσκολη την επιτήρηση. Τραγική κατάσταση σε Αμαλιάδα λόγω υποστελέχωσης και Πύργο λόγω σοβαρής έλλειψης αστυνόμευσης, ενώ όσον αφορά τα τμήματα Κρέστενας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική με τις περιοχές της Βόρειας Ηλείας, όπου για να εξασφαλισθεί μια υποτυπώδης λειτουργία των τμημάτων γίνονται αλχημείες με μετακίνηση αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες, ενώ το παράτυπο σχέδιο Περσέας με το οποίο οι περιπολίες των υπηρεσιών λειτουργούν υπό παράνομο καθεστώς είναι ακόμα σε εφαρμογή.

Είναι γεγονός ότι οι αστυνομικοί αφενός θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αφετέρου δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται να επέμβουν για να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες αφού δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στο έγκλημα. Επίσης, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και υπό συνθήκες κανονικότητας ο όγκος τουριστών και παραθεριστών καθιστά την αστυνομική ενίσχυση επιβεβλημένη για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Εν ολίγοις, το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της περιοχής, πόσο μάλλον όταν επιφορτίζεται με περισσότερες ευθύνες!!! Παρόλα αυτά και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες προς αρμόδιους φορείς, στις μεταθέσεις τα έτη 2019-2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας έμεινε σχεδόν στο απόλυτο μηδέν!

Να σημειωθεί πως η Αστυνομία Ηλείας βιώνει συνεχώς απώλεια αστυνομικού προσωπικού με «μετοικίσεις» συναδέλφων σε άλλες διευθύνσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και με πολλές αποσπάσεις που έχουν αποτέλεσμα την αδυναμία αναπλήρωσης του απολεσθέντος προσωπικού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το τρέχον αριθμητικό δυναμικό της Δ.Α. Ηλείας να είναι 35 θέσεις κάτω από την νέα οργανική του δύναμη και 130 σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα της αναδιάρθρωσης, μετά την κατάργηση των 6.700 θέσεων αστυνομικών.

Όλη η επικαιρότητα