Ηλεία

Σχολές ΟΑΕΔ Πύργου: Εξασφαλίζουν επαγγελματική σταδιοδρομία

Η φοίτηση στις νέες ειδικότητες των σχολών του ΟΑΕΔ, προσφέρει σημαντικά οφέλη στους σπουδαστές, δηλώνει ο κ. Γεώργιος Παρασκευόπουλος αναπληρωτής διευθυντής – υπεύθυνος γραφείου πρακτικής των σχολών ΟΑΕΔ

Η φοίτηση στις νέες ειδικότητες των σχολών του ΟΑΕΔ, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας μάθηση στους σπουδαστές και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε, ότι εν μέσω κρίσης στην αγορά, οι σπουδαστές στις ειδικότητες που προσφέρει ο ΟΑΕΔ, γίνονται … μήλο της έριδος για πολλές επιχειρήσεις.

Ποιες είναι όμως οι νέες ειδικότητες όπου μπορούν να φοιτήσουν τα παιδιά στον ΟΑΕΔ;  

Αυτές όπως δηλώνει ο κ. Γεώργιος Παρασκευόπουλος αναπληρωτής διευθυντής και υπεύθυνος γραφείου πρακτικής των σχολών ΟΑΕΔ είναι οι εξής :

Βοηθών γενικής Βρεφονηπιοκομίας

Κομμωτικής τέχνης

Τεχνίτες υποστήριξης συστημάτων υπολογιστών

Τεχνίτες εργαλειομηχανών

Τεχνίτες ηλεκτρολογικών εργασιών

Τεχνιτών μηχανών και Συστημάτων αυτοκινήτου

 

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι διαθέτουν ενδεικτικό τουλάχιστον Α’ τάξης γενικού ή επαγγελματικού λυκείου ή είναι κάτοχοι πτυχίου Λυκείου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ.

Επίσης όσοι έχουν γεννηθεί τα έτη 1997 έως 2004.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν τα παιδιά είναι τα εξής :

Ενδεικτικό ή πτυχίο με βαθμό (υποχρεωτικός ο βαθμός)

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας

Αποδεικτικό ΑΦΜ

Αποδεικτικό ΑΜΚΑ

Άδεια παραμονής (υποχρεωτικό για πολίτες άλλων χωρών)

Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος

Επιπλέον οι παροχές που προσφέρουν οι σπουδές στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι οι παρακάτω :

Μαθητεία με αμοιβή και ασφάλιση για δύο χρόνια και ημερήσια αποζημίωση 21,78 ΕΥΡΩ.

Επίδομα στέγασης – σίτισης εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια

Βιβλία και βοηθήματα

Αναβολή στράτευσης

Άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε επαγγέλματα με ζήτηση

Απόκτηση πτυχίου επιπέδου 4

«Ξεκίνησαν και ηλεκτρονικά οι εγγραφές»

Για τις αιτήσεις που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά τα μαθήματα στις νέες ειδικότητες, ο κ. Γεώργιος Παρασκευόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εγγραφές που γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Είναι σε εξέλιξη και τα τμήματα αρχίζουν και συμπληρώνονται σιγά-σιγά. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι, είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας, δηλαδή όλα τα παιδιά που έρχονται εδώ έχουν εξασφαλίσει εργασία είτε στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή μπορούν να πιάσουν δουλειά σε δήμους, σε υπηρεσίες, σε νοσοκομεία και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ΟΑΕΔ, τα περισσότερα συνεργεία, τα κομμωτήρια, παίρνουν από μας παιδιά για δύο χρόνια. Η ημερήσια αποζημίωση είναι 21, 75 ευρω και παράλληλα υπάρχει και ασφάλιση και επίδομα σίτισης, στέγασης και όλα αυτά. Τα παιδιά δηλαδή που θα φοιτήσουν στον ΟΑΕΔ, έχουν εξασφαλισμένη εργασία. Συνδέονται δηλαδή με την αγορά εργασίας. Τα παιδιά τα οποία ασχολούνται με την κομμωτική, τεχνικός αυτοκινήτου, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μπορούν να εξασφαλίσουν πιο εύκολα εργασία. Το ποσοστό είναι ότι στα δέκα παιδιά, τα τρία σίγουρα θα μπούνε άμεσα στην αγορά, είτε είναι ηλεκτρολόγοι, είτε είναι στις εργαλειομηχανές.

Βέβαια το βασικό είναι το παιδί ακόμα και αν κάνει ηλεκτρονικά την εγγραφή του, πρέπει να έρχεται σε επικοινωνία με τα τηλέφωνα 33154 ή 330 12 για να μπορούμε να το βοηθήσουμε. Εμείς ΕΔΩ έχουμε scanner και πολλά ακόμη. Ήδη έχουμε πάρει αρκετές αιτήσεις για τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν τη χρονιά που έρχεται».

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από πολλές επιχειρήσεις»

Σε ερώτηση αν φέτος θα έχουμε αύξηση στα παιδιά τα οποία θα δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα του ΟΑΕΔ, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε σχετικά.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά ζητάει κόσμο. Δηλαδή ζητάει παιδιά για πρακτική άσκηση από τις Σχολές του ΟΑΕΔ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από ξενοδοχεία και από κομμωτήρια και από συνεργεία αυτοκινήτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα αισθητικής αλλά και τον ηλεκτρολόγων. Ζητάνε παιδιά πριν καν ξεκινήσουμε».

«Η μάθηση διαρκεί δύο χρόνια»

Να σημειωθεί ότι η μάθηση για τα παιδιά στην αγορά εργασίας διαρκεί δυο έτη.

«Η μάθηση για τα παιδιά διαρκεί δύο χρόνια όσο διαρκούν δηλαδή οι σπουδές. Και τα παιδιά παίρνουν πτυχίο επιπέδου 4, αναγνωρισμένο από το κράτος.  Το θετικό είναι ότι παίρνουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για να πάρουν για παράδειγμα στην κομμωτική άδεια άσκησης επαγγέλματος, και από το επαγγελματικό λύκειο και από το ΙΕΚ, χρειάζεται να έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία. Και αυτή για να την πάρουν τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Ενώ εδώ τα παιδιά έχουν την προϋπηρεσία έτοιμη, καταθέτουν τα χαρτιά τους και παίρνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Και αμέσως μπορούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση όπως οι κομμωτές. Οι περισσότεροι κομμωτές, τεχνίτες αυτοκινήτων από τα ΟΑΕΔ προέρχονται. Και αυτό σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένα και τα ημερομίσθια τους και η ασφάλειά τους. Είναι προαπαιτούμενο στο τμήμα ενέργειας και βιομηχανίας για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».

«Ίσως μπουν και άλλα μαθήματα»

Επίσης ο κ. Παρασκευόπουλος γνωστοποίησε ότι θα διδάσκονται και άλλα μαθήματα με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς στις σχολές του ΟΑΕΔ, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη ζήτηση.

«Από το Σεπτέμβριο αν και εφόσον υπάρξουν αιτήματα θα μπορέσουμε να βάλουμε και άλλα τμήματα ανάλογα φυσικά και με το ενδιαφέρον των παιδιών.

«Πήραμε άριστα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία»

Για τον covid 19 και την ασφάλεια των παιδιών τόνισε επίσης.

«Εμείς δουλέψαμε φέτος την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, κατά 99%, όλα δηλαδή τα μαθήματα δουλεύτηκαν και ηλεκτρονικά. Και αυτό που έκανε το ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα έγινε με απόλυτη επιτυχία στο σχολείο μας. Όλοι οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν σε αυτό άψογα. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε και το δουλέψαμε καλά αυτό το κομμάτι, αφού δεν ξέρουμε από το Σεπτέμβριο τι μπορεί να γίνει. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε έτσι ηλεκτρονικά όπως και την άνοιξη».

«Προχωράμε την ενεργειακή αναβάθμιση που θα αφορά όλο το κτίριο του ΟΑΕΔ»

Τέλος για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο κτίριο του ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε σχετικά.

«Στην πρόσφατη επίσκεψη του διοικητή προχωρήσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση που θα αφορά όλο το κτίριο του ΟΑΕΔ, προκειμένου να γίνει ένα λίφτινγκ σε όλα τα κτίρια και να γίνουν ένα στολίδι. Μιλάμε για ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού. Αυτό προσπαθεί ο Διοικητής να το εντάξει στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της περιφέρειας. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο αλλά η μελέτη είναι έτοιμη.  Θα αναβαθμίσει τις κτιριακές υποδομές όλου του σχολείου».

Όλη η επικαιρότητα